Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Bellyboot vissen|| Hoe maken we de Bellyboot gebruiksvriendelijker 2012
 

    
 
Hoe maken we de Bellyboot gebruiksvriendelijker 2012


Sommigen gebruiken geen schepnet tijdens het vissen met een Bellyboot om hun vis te scheppen, want ze vinden dat de dreggen of haken in het net blijven hangen (je kunt de weerhaken ook allemaal dichtknijpen of per dreg één weerhaak laten zitten)en sommigen vinden dat een schepnet te veel ruimte in beslag neemt.

Je hoeft het schepnet niet per se te gebruiken om de gevangen vis te scheppen, want dat kan in de meeste gevallen ook met de hand en zeker als hij te groot is voor het schepnet.
Toch is het een voordeel een schepnet bij je te hebben om een vis tijdelijk te “stallen” als je er een foto van wilt maken.Naast de zit/rugleuning van mijn Bellyboot zitten aan beide kanten een bevestigingsoog, waar je via een clip het schepnet aan vast kunt maken.
Dan heb ik het niet over een karpernet met armen van 90 cm of meer, maar een ovaal net van aluminium met een net waar je flinke regenboogforellen (vliegvissen) mee kunt scheppen.

Aan de clip maak je een lengte elastiek vast en ook aan het handvat van het schepnet, zodat je een vrije beweging krijgt om te scheppen, door de rek van het elastiek, als je een vis naast de zijkant van de Bellyboot wilt scheppen.Het schepnet kan opgeborgen worden achter de rugleuning van de stoel of in de steun van de hengelhouder.
Daar ligt het perfect binnen handbereik en je hebt er voor de rest geen last van als je aan het vissen bent.

Het vaste aangebrachte gaas achter de stoel van de Bellyboot zorgt er voor, dat je Bellyboot zijn stevigheid behoudt, maar doet tevens dienst om wat spullen mee te nemen die je niet gelijk nodig hebt en ook om een schepnet veilig op te bergen (als je geen hengelhouder hebt) en niet achter de Bellyboot aansleept met het risico om verward te raken aan obstakels op en onder water.Soms heb je een plaspauze nodig of moet je tijdens het vissen ineens een behoorlijke grote boodschap doen ( alfabet kakken).
Dan kan je gewoon je Bellyboot na het bereiken van de oever de kant optrekken, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk of wenselijk (denk aan dicht struikgewas, puntige stenen, rietkragen of palen met ijzerdraad met het risico op lekkages van de Bellyboot.

Aan beide voorpunten van de Bellyboot zijn ogen aangebracht, zodat je daar aan een daarvan een musketon haak ( te koop in eerder vermelde bedrijven) met een lengte touw aan kunt bevestigen en je de boot aan de kant kunt vastleggen.
Met een tentharing aan de andere kant van het touw is het vastleggen of zekeren van je Bellyboot een stuk eenvoudiger door deze in het gras, zand of aarde te steken of bij het plassen gewoon met een musketon haak aan je broekriem te clippen.Je vangt de vis van je leven en daar wil je dolgraag een foto van hebben omdat je die wilt delen met anderen, maar er is niemand in de buurt die een foto van jou met de vis kan maken.

Dat is balen want een foto van je vangst in de ene hand en het fototoestel in je andere hand, leveren nu eenmaal geen unieke plaatjes op en je kunt vaak alleen maar een gedeelte van de gevangen vis fotograferen.

Deze kleine driepoot is ideaal om van jezelf en de vis een foto te maken, want je hoeft alleen maar naar de kant te flipperen, van te voren je fototoestel aan de driepoot te bevestigen en je zet het geheel gebruiksklaar op de oever.Door de tien seconden timer van je fototoestel aan te zetten, heb je genoeg tijd om achteruit te “flipperen” en de vis in de ideale stand vast te houden.
Succes gegarandeerd!

Nog een voorbeeld:
Je vist in het midden van een plas en je krijgt een vis aan de haak, die je waarschijnlijk nooit meer in je leven zult vangen.
Dat schreeuwt om een foto, maar je bent veel te ver van de kant en het flipperen er naar toe duurt een eeuwigheid en met waarschijnlijk schade aan de gevangen vis.
Dat wil je niet.

Achterkant van de aluminium bankstick aan het bevestigingsoog naast de stoel en een boutje met vleugelmoer aan je hengelsteun tegen het draaien van de bankstick


Je vismaat is deze bijzondere dag ook al niet meegegaan, dus je staat er echt alleen voor.
Dan is dit handige speeltje precies voor jou.
Een uitschuifbaar statief op je Bellyboot, zodat je van jezelf en de vis een prachtige foto kunt maken en daar heb je voor de rest niemand, dus ook geen vismaat voor nodig.

Het vereist enige training om met een hand deze handelingen te verrichten, maar je kunt alles ook al van te voren instellen, voor je in het water stapt.

Hierboven zie je de uitgeschoven bankstick en daarnaast een ruime gemaakte overzichtfoto van je fototoestel


Je schuift de bankstick na het instellen van je fototoestel zover mogelijk uit en met de tien seconden timer maak je de foto van jezelf en de vis en zoveel foto’s als je wilt.
Zorg er voor, dat je de foto’s met de zon in je gezicht maakt, anders krijg je tegenlicht opnamen en zijn de foto’s op voorhand al een stuk minder mooi.

Gebruik hiervoor wel een fototoestel die tegen een spat water kan, bijvoorbeeld de Canon Powershot D10, want die blijft zelfs waterdicht tot een diepte van 10 meter.
Om je veiligheid op het water te vergroten is het noodzakelijk dat je wordt gezien.
Dat kan in de vorm van schreeuwende kleuren aan een petje of kleding zijn, maar dat zie je alleen aan de voorkant van de Bellyboot.

Een handige onthaaktang in een holster

De V-vormige achterkant, de rugleuning die anderen het meest zien (want je flippert naar achteren) kan je oppimpen door er een helgeel of Ferrari rood veiligheidsvestje aan te hangen.
In de ochtend of avondschemer, maar ook bij donkere en zonnige dagen reflecteert het vestje als een baken op zee en dat geeft je toch een veilig gevoel, dat je door andere waterrecreanten wordt opgemerkt en ze niet “per ongeluk” over je heen varen.
Voor je eigen veiligheid is het ook van groot belang, dat je een reddingsvest draagt.
Als je in het midden van een plas water aan het vissen bent en je krijgt een lekkage, of je glijdt van opperste emotie door het vangen van een grote vis van je stoel het water in, dan ben je blij dat je een reddingsvest aangetrokken hebt.Standaard heb ik een roeispaan van een kano via de bevestigingsogen aan de zijkant van de bellyboot bevestigd.
Je leest wel eens de verhalen van bellyboot vissers die door de wind afgedwaald zijn en bijna niet meer naar de kant kunnen komen.
Dan is een hulpmiddel als een roeispaan uiterst effectief om de kant sneller te bereiken, voordat hulpverleners je kilometers verder stroomafwaarts aan de beademing moeten leggen.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator