Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Witvisverhalen|| Feederen op de Waal. Mooie winde op de kant. (PB 56 cm)
 

    
 
Feederen op de Waal. Mooie winde op de kant. (PB 56 cm)


Om 07.00 uur zaten Theo en ik aan de Waal, onze feederhengels in orde aan het maken, want vandaag doen we een regelrechte aanval om brasem of winde om de tuin te leiden.
Met uitgekiende voertjes en rijkelijke aasaanbiedingen proberen we elke passerende brasem of winde te verleiden om het aas op te nemen voor ze verder hun weg vervolgen.

Voor Theo is het een behoorlijke tijd geleden dat hij een hengel in zijn handen heeft gehouden en laten we het er maar op houden, dat hij weinig tijd heeft gehad en zichzelf beschikbaar heeft gesteld om zijn hobby uit te oefenen.Maar vandaag zitten we naast elkaar aan het kabbelende water van de Waal, welke regelmatig van vorm verandert door voorbijgaande schepen.
Onder het uitwisselen van de laatste nieuwtjes, bleven we alert om bliksemsnel te reageren op elke verandering van de toppen van de feederhengels, die als uitstekende en adequate wapens voor de vis tegen de steunen staan.

De eerste aanbeet was een mooi formaat blankvoorn en hij gleed op zijn zijde op het water naar de oever toe bij het indraaien van de hoofdlijn en ik pakte de vis op, toen hij het zandstrandje naderde.
Ik vergat een foto te maken voor dit verhaal en dacht er pas aan nadat ik de voorn had teruggezet.
De volgende beuk op een van de toppen van de feederhengels was loeihard en onderkant van de hengel werd uit het zand getrokken, voor de beetrunner zijn werk kon doen.De kopstoten van de gehaakte vis waren zwaar en dat kon in mijn optiek geen brasem zijn.
Theo, die naast mij stond, keek net zo verrast als ik, toen een grote winde in het zicht kwam en zonder het schepnet te gebruiken had Theo de vis al uit het water geplukt.

Een prachtige winde van 56 cm keek ons verbaasd aan maar hij liet zich zonder problemen opmeten en fotograferen en dat heb ik wel anders meegemaakt met windes van dit formaat.
Hoera!, mijn Personal Best (PB) is met 3 cm verbeterd en ik groeide heel even.

Een nieuw Personal Best. Winde 56 cm. Met 3 cm verbeterd.

Het haakaas, waarmee deze joekel tot een aanbeet was te verleiden, waren 5 aangeprikte maden op een haakje maat 14, die op een gekocht onderlijntje van 14 honderdste was bevestigd.
De maden hebben een etmaal in de Parmezaanse kaas rondgewenteld en roken zelfs zo lekker, dat eigenlijk geen enkele vis voorbij kon zwemmen zonder de maden eerst geproefd te hebben.

Die tip heb ik al eens eerder gegeven in een verhaal en het werkt echt.
Het werd loeiheet vandaag en een verkoelend windje bleef maar uit.
Ik tooide mijn hoofd met een schone theedoek, want de zon scheen erbarmelijk op mijn hersenpan en daar kan ik slecht tegen.Mijn hengeltop sloeg abnormaal snel uit en werd haast van de steun getrokken.
Ik had verzuimd mijn vrijloop in te schakelen en mijn hengel balanceerde horizontaal op de steun en bleef achter het startoog hangen.
Toen ik de hengel uiteindelijk in mijn handen had, was de spanning op de hoofdlijn verdwenen en na het opspoelen van de hoofdlijn zag ik dat op de plek waar mijn haakje moest zitten slechts een krulletje onderlijn was te zien.

Barbeel!, flitste door mijn hoofd en de volle impact van het gebeuren kwam nu pas bij mij aan.
Zonde, zonde, dacht ik nog en ik verweet mijzelf, dat ik met een te dunne onderlijn aan het vissen was.Ik kon dat natuurlijk verwachten, maar ik kwam in de eerste instantie voor de brasem en dan heb je geen dikke onderlijnen nodig.
Met de vangst van de eerder genoemde winde was het al kielekiele of alles wel heel zou blijven, maar een onderlijn van 14 honderdste is geen partij voor een barbeel.

Na nog een paar grondelingen gevangen te hebben, besloten we om de sessie te beŽindigen, aangezien de hitte bijna tropisch werd.
Een volgende keer gebruik ik een onderlijn van 22 honderdste voor de barbeel, tenminste, als ik daar gericht op ga vissen.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator