Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 60 (Snoekbaarzen en staand want)
 

    
 
Leo vertelt nr 60 (Snoekbaarzen en staand want)


Wat zijn staande netten of een staand want.
Dat zijn een serie netten die verticaal in het water hangen en aan de bovenkant zitten drijvers aan het net en van onderen is het net verzwaard met lood.
De hoogte is doorgaans 1.20 meter.
Deze netten kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden en dan kunnen ze een totale lengte van maximaal 100 meter bereiken.Met een staand want wordt er op de snoekbaars gevist en gebruikt men uitsluitend netten met 110 mm maaswijdte.
Meer dan tachtig procent van de vangst door beroepsvissers bestaat uit snoekbaars van 48 tot 59 cm en hebben een gewicht van 1,2 tot 2,2 kilo.
De wettelijk toegestane minimummaat voor de vangst van snoekbaars is 42 cm, zodat de vis minimaal één keer kan paaien.
Beroepsvissers bevissen vooral snoekbaars van 55 cm en groter. Dit beperkt kannibalisme (de snoekbaars eet de eigen soort) en levert snoekbaars van de beste kwaliteit.

De visserij op snoekbaars is duurzaam, aangezien eenzelfde hoeveelheid snoekbaars die aan een rivier in de winter wordt afgeroomd, er in de zomer weer aangroeit.
De afgelopen tien jaar werd zo vrij constant circa 800.000 kg snoekbaars per jaar geoogst.De snoekbaars wordt dus niet alleen als sportvis, maar ook als consumptievis gewaardeerd.
Naast snoekbaars worden ook snoek, karper, brasem en voorn weggevangen.
Op aanwezige spiering wordt niet gevist, omdat de spiering goed voedsel is voor de snoekbaars.
Door toepassing van de praktische richtlijnen voor visserijbeheer is de visserij zodanig aangepast, dat er een goede balans is ontstaan tussen economie (geld verdienen) en een gezonde ecologische toestand van een water.In de beroepsvisserij wordt ook op brasem gevist met de zegen, kieuwnetten en elektronische apparaten.
Brasem is één van de talrijkste vissen van Nederland en wordt het hele jaar door weggevangen en blijkbaar is hier geen quotum voor.

Verse brasem blijkt een aanrader.
Wie de Nederlandstalige kookboeken uit voorbijgaande eeuwen doorspit, komt de heerlijkste recepten tegen voor brasem en andere zoetwatervis.
Helaas heeft brasem lastige Y-vormige graten en daarom is het aan te bevelen om mes en vork terzijde schuiven en de klaargemaakte brasem met de vingers te eten.
Dat biedt de beste garantie voor een heerlijke hap graatloze vis.Tegenwoordig tref je op de menukaart van restaurants nog wel paling en snoekbaars aan, maar nauwelijks of niet snoek, baars, brasem en blankvoorn.
Waar vinden we onze vergeten vissen op de markt?
Het beste is maar eens een goede band op te bouwen met onze binnenwatervissers, aangezien deze aan de vraag kunnen voldoen.

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet ver te zoeken.
Alleen even klikken op: www.combinatievanberoepsvissers.nl/verkoopadressen en daar vindt je veel adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kun je ze niet krijgen of je moet ze zelf vangen.
Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal).
De meeste verkopen vaak ook zelf gerookte wilde paling en daarnaast verkopen ze veelal schubvis, zoals snoekbaars, snoek, brasem, karper of zeelt.
Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht.Maar let op! De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.
Enkele visverkopers verbinden dan de naam van het vangstgebied aan hun paling.
Eet smakelijk!

Met dank aan de Site: www.combinatievanberoepsvissers.nl

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator