Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 61 (Minn Kota traxxis elektromotor)
 

    
 
Leo vertelt nr 61 (Minn Kota traxxis elektromotor)


We zijn er uit.
Bij het verticalen met de visboot (ca. 350 kg), trokken we steevast de 12 volt accu leeg (105 Ah) bij gebruik van de nieuwe Minn Kota Endura 40 lb elektromotor, want na een uur of vier was de stroom in de accu totaal op.
Appie en ik snapten er niks van en we ergerden ons groen en geel, aangezien zelfs de fiscus onze portemonnee niet zo snel kan legen.Aan de deep cycle accu kon het niet liggen, want we hebben een nieuwe 12 volt semi-tractie accu aangeschaft van 105 Ah en de elektromotor via een stekker en contrastekker er op aangesloten.

De accu staat vlak naast de plaatsing van de elektromotor, dus er is geen lek- of krachtverlies bij te lange kabels.
Bij een beetje wind moest de elektromotor al op stand 3 staan, anders waaide de boot gewoon vrijwillig over het water en in de luwte konden we het net met stand 1 af, maar dan kroop je op het water en zat je meer te dropshotten dan te verticalen met je shad.

Neem bijvoorbeeld het IJ, want daar staat meestal een prak wind en wat stroming en dan moet de elektromotor het zwaar opboksen tegen de elementen.
Het is dan net een wedstrijd van een zwaargewicht bokser tegen een lilliputter, totaal kansloos, en weggegooid geld voor je dure kaartje.
Na 3 uur stompen tegen de wind in is de accu dan op sterven na, dood.
Hinderlijk, ergerlijk, buitengewoon ongewenst en de naam als elektromotor onbetamelijk onwaardig.Je praat eens hier en je praat eens daar, maar niemand kon een passend antwoord bedenken, waardoor en door welke oorzaak de accu steeds leeg getrokken werd.
Bij de vorige elektromotor hadden we dat euvel niet en daar kon je de hele dag mee varen en verticalen en dan was de accu nog steeds niet leeg.

Misschien lag het aan de accu oplader, want er zijn opladers in de handel die slechts 5 of 7 Ah leveren, waarmee de accu niet volledig wordt opgeladen.
Je hebt dan minstens een 10 Ah oplader nodig maar die hebben we, dus daar kon het ook niet aan liggen.

Zou het misschien dan door een sluiting in de elektromotor worden veroorzaakt, waardoor er meer stroom verbruikt wordt.
Toen ben ik maar ten einde raad op Google gaan kijken, om een antwoord te zoeken voor het probleem.
Niks te vinden dus.

Uit zuiver balorigheid heb ik de site van Minn Kota opgezocht en daar lag het antwoord verscholen in een paar volzinnen.Te weten:
De Minn Kota Traxxis is de opvolger van de bekende Maxxum.
Alle modellen van de Traxxis serie zijn voorzien van een traploze snelheidsregeling en daarmee de bekende Maximizer van Minn Kota waarmee het stroomverbruik wordt geminimaliseerd.

Vooral bij langzaam varen (slepen bij het vissen) heeft dit enorme voordelen. Tevens zijn alle Traxxis modellen voorzien van een laadindicator waardoor u door een druk op de knop globaal de conditie van uw accu kunt zien, goed of vol, matig of halfvol, leeg of defect.

Met een 105 Ah accu kan met een (gewone) Endura 40 (die hebben we) tussen de 2 en 9 uur gevaren worden, afhankelijk van de snelheid. Het stroomverbruik op vol vermogen is ca. 39 Ampere voor de Endura 40. Bij het op gang komen is het stroomverbruik ca. 10% hoger.

Wauw!
Gelukkig kan ik begrijpend lezen en heb ik nog steeds het licht in mijn ogen om te zien.
We hebben dus gewoon de verkeerde elektromotor gekocht, we hadden een Traxxis moeten kopen met een traploze snelheidsregeling en niet een Endura met 5 standen vooruit en 3 standen achteruit, want die trekt elke keer als je aan de hendel draait 10% meer stroom uit de accu.Hoe stom en onwetend kun je zijn, want daar sta je niet bij stil en ook de andere raadgevers hebben het daar niet over gehad, laat staan de verkoper van de elektromotoren.
Die had ons daar op moeten attenderen.

Nu zijn de Traxxis modellen van Minn Kota niet goedkoop en daar moet je twee jaar lang de krant, de Viva, Margriet en de Eppo voor bezorgen en stiekem de spaarpot van je zoon kapot slaan om het geld bij elkaar te sprokkelen voor de aankoop van dat nieuwe model, aangezien een Minn Kota Traxxis 55 lb 12 volt al snel tussen de 500.- en 700.- euro kost.

Hoeveel!?
Dat daar zon groot prijsverschil in zit voor hetzelfde artikel, snap ik niet helemaal, maar dat zal wel liggen of je wel of niet je schoenen uit moet trekken als je de winkel betreedt en of de verkoper met een aardappel in zijn keel praat of snel zijn zakken wil vullen om een huis op de Bahamas te kopen.
Dus laten we maar snel kijken of we de Traxxis tweedehands op de kop kunnen tikken.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator