Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 64 (Visbootje de Bic 245 Explorer)
 

    
 
Leo vertelt nr 64 (Visbootje de Bic 245 Explorer)


Ik liep al een tijdje met het idee rond om een opblaasbare rubberboot aan te schaffen en die te gebruiken om er mee te vissen, karperlijnen uit te varen of er zelfs mee te verticalen.
Het leek mij makkelijk om mobiel op het water te zijn, te kunnen vissen op elk water die voor een rubberboot te bevaren is en een dergelijke boot is goed te vervoeren in je auto, redelijk snel opgeblazen, opgebouwd en ingericht.Ik kwam er toch op terug.
Die rubberboten zijn echter loeizwaar, vrij prijzig, zeer bewerkelijk met opblazen, lattenbodem bevestigen, roeispanen in elkaar steken, opbouwen, inrichten met kans op een lekkage en als laatste, probeer dat ding maar weer eens aan het einde van een visdag in de bijgeleverde tas terug te stoppen.

Een rubberboot van 3.10 meter lang is voor mijn leeftijd veel te zwaar. De werkruimte van een Tender Solid van 3.10 meter lang en 1.55 meter breed is slechts 2.08 X 0.68 meter en dat is krap, zeer krap, plus dat de boot 47 kg weegt en de prijs rond de 900.- euro ligt.Nee, toch maar even verder kijken.
De laatste twee keren dat ik in Frankrijk bij de meren van CarpaSens heb gevist op karper, waren daar polyethyleen bootjes aanwezig van slechts 2.45 meter lang en 1.20 meter breed en waarvan je de totale lengte en breedte van het bootje kunt benutten.
Met je eigen meegebrachte elektromotor en accu met acculader kon je de lijnen van je karperhengels uitvaren, maar ook vanuit de boot (met twee man) een karper of steur drillen die zich stijf in het wier had gezwommen.Google is een prachtig medium om te gebruiken en na enig zoeken bleek het kleine bootje in Frankrijk de Bic 245 te zijn geweest.
Aan de achterkant waren twee sterke wielen bevestigd om de boot op het droge te verrijden (hoef je je ook niet een breuk te tillen), weegt slechts 39 kg en wordt geleverd met twee roeispanen met roeidollen en een klein bankje en grijptuigage rondom.Aan de spiegel kun je een lichte buitenboordmotor (2 of 3 pk) bevestigen of een elektromotor (zelf heb ik een 30 en een 55 lb )en met een beetje handigheid kun je er twee hengelsteunen voor je hengels op aanbrengen, maar ook een fishfinder en transducer.
Dat lage bankje is ongeschikt om daar de hele dag met je zitvlak op te zitten, dus is een hoger rugloos campingbankje met daar bovenop een draaibare visstoel bevestigd een uitstekende zetel om lange vissessies aan te durven.

Ik besloot een groene Bic 245 aan te schaffen, bestelde hem voor 659.- euro en reed op afspraak naar Boottotaal in Gorichem op hem op te halen.
De verwijderde imperiaal heb ik weer op mijn bestelauto aangebracht en waar een ladderrol aan de achterkant van de imperiaal hoort, heb ik aan de zijkanten twee wielen gemonteerd om grote, vooral brede voorwerpen wat makkelijker en rollend op de imperiaal te krijgen.Momenteel ligt de Bic 245 op de buitentafel die op mijn overdekte vlonder staat en inmiddels zijn de wielen bevestigd aan de achterkant, de roeidollen en de roeispanen vastgemaakt en de zelfgemaakte opklapbare visstoel aangebracht.

De fishfinder heeft zijn plek gekregen en de hengelsteunen aan de achterzijde vastgeschroefd en dan is mijn Bic 245 bijna klaar om te presteren.
De naam van de boot geeft al de lengte aan, namelijk 2.45 mtr lang, 1.20 mtr breed en de boorden 45 cm hoog.
Hij weegt 39 kg en heeft een draagvermogen van 250 kg.
Wat wil je nog meer.Ik zal voornamelijk een elektromotor van maximum 55 lbs aan de spiegel van de achterkant aanbrengen, aangezien ik hem ga gebruiken voor kleinere wateren, waar geen grote scheepsvaart op voorkomt en de boot ook niet ga inzetten bij harde stormachtige winden.
Er blijven nog genoeg plassen, vaarten en kanalen over, waar ik heerlijk mijn gang kan gaan.

Op elke trailerhelling kan ik de Bic 245 te water laten, langs elke lage kant van een vaart kan ik hem eenvoudig via het gras in het water rijden als ik hem opgebouwd heb (motor, fishfinder, accu, stoel en hengels aanbrengen)
De boot is gemakkelijk via de achterkant van de auto op de imperiaal te plaatsen en met een eenvoudige handeling er ook weer af te halen en met twee spanbanden zit hij vast.

Zo stabiel en veilig is de Bic 245

Je hebt geen trailer nodig, je hoeft geen trekhaak met een stopcontact voor verlichting op je auto aan te (laten) brengen en ik hoef geen plek in een loods als onderdak te huren.
Als ik de Bic 245 na een visdag heb verwijderd van mijn imperiaal, verrijd ik de boot naar mijn tuin en zet hem rechtovereind op een vaste gereserveerde plek in de tuin.
Binnenkort volgen de verhalen en vangsten vanzelf op mijn site. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator