Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| 5e meervalsessie in de avonduren (126 cm)
 

    
 
5e meervalsessie in de avonduren (126 cm)


Heb je eenmaal een meerval aan de haak gekregen, dan ben je als rechtgeaarde huis, tuin en keukenvisser verkocht.
Sommige karpervissers hebben met de vangst van een meerval te maken gehad en het materiaal waar ze mee visten heeft dit niet altijd overleefd.

Getordeerde haken, afgescheurde gevlochten onderlijnen, hengelbreuken of geknapte hoofdlijnen zijn de meest voorkomende bevindingen, maar er zijn ook karpervissers die een metermeerval op de kant hebben kunnen krijgen.Je weet dan uit ervaring, dat een karperhengel en molen niet de juiste materialen zijn om dit geweld in toom te houden om de vangst van een meterplus meerval tot een goed einde te brengen.
Nee, daar heb je speciale hengels en molens voor nodig en even belangrijk is de gevlochten hoofdlijn en gevlochten onderlijn met een vlijmscherpe meervalhaak.

Nu het verbod op meerval is opgeheven, zie je ineens vele aanbieders die deze materialen voor het vissen op meerval verkopen en wordt de keuze om goed materiaal aan te schaffen best lastig.
Ik zou iedereen die voornemens is om te gaan vissen op meerval, forums op internet te bezoeken, vragen te stellen en sites te bezoeken van hengelsportwinkeliers, die al jaren een uitgebreid assortiment aan meervalmaterialen verkopen en daarmee een naam hebben opgebouwd.Vanavond zitten we weer met zijn tweeŽn in de boot, Marco (Smurf) en ondergetekende (Bolle), want Mike (Sjaak Afhaak) is onbereikbaar gebleken en we zijn uitermate gemotiveerd om de meervalfamilies de schrik van hun leven te bezorgen.
Kees is met Nick in de boot en Gert-Jan met een vismaat (ik ben zijn naam vergeten) in een boot, dus met 6 man sterk en drie boten wagen wij het om een paar meervallen aan de haken te krijgen.

Het Nederlandse klimaat laat het weer eens afweten, want na een paar mooie zonnige dagen, krijg je weer een bak ellende in je nek uitgestort.
De temperatuur van het water is gelukkig niet gedaald (16.8 graden) zelfs niet door de lagere omgevingstemperaturen en daarmee de kans om een meerval te kunnen vangen een stuk meer bereikbaar is geworden en ineens een ander aasgedrag vertoont.We begonnen met een puist regen, met in de verte behoorlijke bliksemschichten en door het dichte regengordijn konden we nog geen 100 meter vooruit kijken.

In allerijl heb ik nog een paar nieuwe onderlijnen geknoopt en nieuwe scalpelscherpe meervalhaken 2/0 er aan bevestigd, want een aanbeet missen door minder scherpe gebruikte haken is een doodsteek voor de meervalvisserij.
De gebruikte Owner haken zijn op zichzelf al vlijmscherp genoeg, maar kunnen toch minder scherp worden na een flink aantal keren misslaan, vastzitten in het struikgewas aan de overkant of stoten tegen obstakels onder water.Marco kreeg een aanbeet en zijn dobber begon te wandelen en te waggelen als een dik Michelin mannetje.
Toen de dobber begon te versnellen, sloeg Marco krachtig aan en de top van zijn meervalhengel boog ritmisch naar het donkere water, waar een struikrover zijn aas in de bek had genomen.

Waarschijnlijk een klein meervalletje, wist Marco mij toe te vertrouwen, maar de donkere avond onthulde een lang smaller lichaam en het bleek een dikke paling te zijn, die het gevonden aas op de bodem zich toegeŽigend had.En wat voor een paling.
Bijna polsdik en groen van kwaadheid, dat hij onderbroken werd in zijn diner.
Na het onthaken werd de paling weer overboord gezet en vervolgde hij zijn weg onder water, waar hij waarschijnlijk het volgende aangeboden aas zal negeren, omdat Marco als keel, neus en oorarts in opleiding met obscuur en roestig materiaal bezig is geweest om de haak te verwijderen.

Het leukte de avond een beetje op en de handdoek die voor het vasthouden van de paling is gebruikt, plakte aan alle kanten en was onbruikbaar geworden om je natte handen aan af te vegen.
Krijgt hij na dit spannende avontuur weer een prachtige aanbeet en zette hij de haak als een geroutineerde meervalvisser, waardoor er direct daarop een geweld losbarstte die alle leven onder water naar veilige plekken deed zwemmen.Na een pittige strijd, waarbij de gebruikte materialen meer op hun donder kregen dan bij de fabriekstests mogelijk bleek, kwam er een meerval naar boven, die langer was dan we probeerden te raden tijdens de dril.

Er zit tenminste een stijgende lijn in, wist Marco mij droog mede te delen en ik kon alleen maar knikken, maar bleef naar de meerval op de bodem van de boot kijken.Volgens de rolmaat was de meerval 126 cm groot en dat is een formaat meerval, die we elke dag wel willen vangen.
Voor mij was geen enkele aanbeet weggelegd en misschien had ik aan mijn kont gekrabbeld toen ik het aas aan de haken bevestigde, want we zaten natuurlijk allebei met hetzelfde aas, maar de meerval kon mijn beaasde haken niet vinden.

Nick, in de boot bij Kees, kreeg een losser te verduren toen de gehaakte meerval onder de rietzudden dook.
Jammer.
Gert-Jan had twee aanbeten die ook niet werden gehonoreerd met vis en zo zat de avond en een stuk van de nacht er op. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator