Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Witvisverhalen|| De Zaanse platten zijn echt los.(21 stuks)
 

    
 
De Zaanse platten zijn echt los.(21 stuks)


Vorig jaar had ik op een uitgekozen Zaanse stek goed brasem gevangen en het is de vraag of ze vandaag net zo graag willen bijten.
Daar kom je maar op een manier achter en dat is een feederhengel uitleggen en wachten op een mooie aanbeet.

Ik ga niet echt vroeg naar de stek, want ik heb tijd genoeg volgens de huidige regering, aangezien mijn generatie net na de tweede wereldoorlog minstens 80 jaar zal worden en eigenlijk moet ik de regering daar aan houden, want dan heb ik nog onbezorgd 15 jaar te leven.Ik bevestig vandaag een andere onderlijn, dan degene uit een pakje van 10, want ik heb hem zelf geknoopt met een hair op de haak.
Aan de hair plaats ik een kleine 15 mm bodem boilie met een sterk zoete geur en aan de haak
schuif ik een paar maden als toegift.

Een gevulde voerkorf completeert de aasaanbieding als extra voer met de kleine boilie en wat kriebelig lekkers op de haak, waar de brasems op af zullen komen.
Zoals je al eerder in mijn verhalen hebt kunnen lezen, gebruik ik maar een (1) feederhengel, want op hoogtijdagen heb je gewoon geen tijd om ook een tweede hengel met een aanbeet op te pakken.Vandaag ben ik weer op zoek naar grove brasems, kneiters van brasems, brasems met brede ruggen en brede flanken en een hoog gewicht.
Ik hou nauwlettend de top van de feederhengel in de gaten en die steekt licht gekromd ongeveer een meter voorbij de hengelsteun.

Ik wacht op een nibbeltje of een knoertharde aanbeet en ik spreek met mezelf af, dat ik niet eerder naar huis zal gaan, dan dat ik een mooie brasem in het net geschept zou hebben.
Die belofte moet ik niet teveel uitspreken, anders zit ik hier volgende week nog.


Hahaha.

Maar daar kwam de verlangde en begeerde aanbeet, aangezien ik snakte en smachtte naar een koele slijmerige rakker met droevige hondenogen en met een uithoudingsvermogen van een strijdlustige schildpad met een reumatische aandoening.

Na de aanslag bleek hij zwaar en log, lomp en vadsig, traag en loom en van een strijd was geen sprake, want de brasem had alleen een zwaar gewicht en leek wel de step-in van tante Truus aan de haak met tante Truus er nog in.Het bleek toch een brasem te zijn, die zich lui liet voort slepen en op zijn zijde aan het waterskien was.
Heb ik weer, dacht ik nog, tref ik weer de uitkeringstrekker onder de brasems, die ik waarschijnlijk van zijn luie bank heb getrokken, toen die op zijn gemak de gevonden boilie en maden in zijn vreetkoker stak onder het tv kijken naar VisTV.

Maar, eindelijk had ik dan toch een mooie brasem aan de haak en ik schoof het net onder zijn lichaam om hem op de kant te tillen.Volgens mij werd de brasem ineens wakker uit zijn sluimerslaap en met een reuze klap van zijn staart schoot hij enige decimeters verder uit het net, het water in.

Gelukkig zat de haak stevig in het visvlees verankerd en ik kreeg nog een leuk partijtje knokken cadeau en een vijftal minuten later lag hij amechtig hijgend en happend naar lucht in het net.
Even mocht hij met mij op de foto en binnen twee minuten zwom de brasem weer naar zijn soortgenoten onder water.
De boilie zat nog aan de hair, maar de maden had hij alvast stiekem van de haak gesnoept.Met tussenpozen kwam er een mooie brasem de beaasde haak op de bodem van de Zaan bekijken en telkens moesten ze even proeven of het aangebodene wel bij hun dieet paste.
Zo kwam de een na de andere brasem bij mij in het net.

Het was druk op de Zaan met veel bootjes vol met recreanten.
Inmiddels was het rond de dertig (30) graden en het liefst dook ik in de Zaan om af te koelen, maar gelukkig zorgde het schuin staande oosten windje voor een regelmatige afkoeling.Brasem nummer 15 schoof in het net en ik had de boilie verwisseld met een stukje belegen kaas.
In het voer had ik ook een flinke portie gemalen strooikaas gestrooid om de brasems even gek te maken met de penetrante geur.

Toch wist ik nog een paar keer mis te slaan op goede aanbeten, die de hengeltop helemaal krom deden staan.
Een stel Engelse jongens en meisjes, waarschijnlijk op een kort vakantiereisje om de Zaanse Schans te bewonderen, zaten een beetje verveeld bij mij in de buurt rond te hangen.
Ze bleven rustig en gunden mij geen enkele blik waardig en verdwenen een tiental minuten later.Ik ving een aantal brasems met rare donkere strepen op de zijkanten en die had ik nooit eerder gezien.
Misschien zijn er lezers die daar een verklaring voor hebben en als ze de moeite nemen om mij daarover te mailen, dan zou ik dat graag willen vernemen.Vandaag heb ik slechts 4 uurtjes met de feederhengel gevist en ik wist 21 brasems op het droge te krijgen.
Kan je nagaan, als je vroeg in de ochtend aanwezig bent, dan vang je op zeker het dubbele en zo niet, zelfs meer dan dat.

Het is weer eens wat anders dan verticalen, want de finesse van het feederen moet je ook een beetje bijhouden en de lezers weten, dat ik ook gek ben van een robbertje vechten met deze slijmballen.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator