Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Turen en gluren in de avonduren Meerval op zijn best
 

    
 
Turen en gluren in de avonduren Meerval op zijn best


Sessie 6. (19 april)
Je kunt de meerval vangen met kippenhart, kippenlever, kippenmaag, runderhart, runderlever, varkenslever, inktvis, spiering, bliek, pellets, visboilies, eendagskuikens en wormen.
Dat is nogal wat en wellicht is de lijst niet compleet, maar de meerval is de stofzuiger onder de roofvissen, want hij vreet zowat alles wat hem voor zijn bek komt.

En dan heb ik het nog niet eens over het trollen met kunstaas of het gappen van kleine weerloze eendjes of ander gevleugeld gevogelte door een aanvallende meerval met grote honger.Kees wist zijn eerste meerval van 95 cm in dit jaar te haken, dus die deed het een paar dagen geleden beter dan wij drieŽn.
In de gesloten tijd kun je alleen maar met wormen, boilies en pellets op de meerval vissen, want andere aassoorten zijn niet toegestaan en leveren een fikse boete op als je wordt gesnapt.
Zo braaf als we zijn, beantwoorden wij natuurlijk aan deze opgelegde wetgeving en weten zelfs met deze beperkte middelen een meerval aan de haak te krijgen.

De truck is, om de middelen een geurig aanzien te geven door ze te weken in visoliŽn, bloed of bijvoorbeeld geprakte sardientjes in olie.
Je kunt ook een PVA netje met geweekte boilies of pellets bij je haak toevoegen om een geurspoor te verspreiden.Je bent dan nog steeds niet in overtreding, want de karpervissers onder ons gebruiken dezelfde methode om vis aan te trekken.

Vanavond zitten Marco, Rob en ik weer in de boot en we wijken geheel af van de eerdere beproefde stekken, want zoals ik de vorige keer al aanhaalde, zijn er betere plekken voorhanden, die ook nog eens uit de wind liggen en aangenamer zijn voor ons als meervalvissers.
Aangezien de meerval in het begin van de avond en nacht op rooftocht is, zijn alle doorgangen, kruisingen en rietkragen potentiŽle vangplekken en daar doen we natuurlijk ons voordeel mee.Het is aanzienlijk frisser dan de vorige sessie, want de buitentemperatuur ligt rond de negen graden en we kunnen misschien zelfs nog een bui verwachten.
De aanwakkerende windsnelheid is tussen de 3 Ė 5 Beaufort en de watertemperatuur is iets gestegen naar 12.6 graden.
Hopelijk is vanavond de meerval los, zodat we de zesde sessie positief kunnen afsluiten.

De verlichte dobbers verspreiden hun zachte gele gloed in het duister en de breekstaafjes zijn dubbel waar te nemen in het donkere water, waar de maan in gespiegeld wordt.
Elk moment kan een dobber geruisloos in de diepte verdwijnen en als je de baitrunner aan je hengel hoort krijsen, dan heb je de aanbeet niet zien aankomen en is snel handelen gewenst.We keuvelen wat en horen de laatste nieuwtjes aan, want er is altijd wel iets te vertellen.
Ondertussen houden we de dobbers van elkaar in de gaten, tot er een van plaats verandert en een eigen leven gaat leiden.
Helaas heeft geen enkele knabbelaar het aas van ons drieŽn gevonden en we hopen dat de volgende meervalsessie wel een aanbeet zal opleveren.

Sessie 7. (21 mei)
Vanavond zijn we met 6 man aan de waterkant te vinden en zelfs de zoon van Rob (Boy) is voor de eerste keer bij het meervalvissen aanwezig.
Boy wilde het tomeloze geweld van een vechtende meerval ook eens meemaken en hoopte vanavond een beul van een meerval te vangen.En inderdaad, zijn wens kwam uit, alleen was het geen bak die hij voor ogen had maar meer het formaat pinkie.
Het plezier en de spanning was er niet minder om, want elke ervaring met een nieuwe vissoort is goed voor een stoot adrenaline en vet visplezier.

Helaas viel de meerval van de haak voor er een foto gemaakt kon worden, maar onderstaande foto van een andere meerval van Ruud, illustreert de grootte van de vis.Na een aantal weglopers (6 of 7) mocht Ruud zijn tweede meerval van vanavond haken.
Na een kort gevecht kwam een meerval van net geen meter zijn opwachting maken en vaardige handen bevrijdde de gladde rakker van de haak in zijn brede muil.

Rob had een paar keer een prachtige wegloper, waarbij een keer zijn haak goed vast zat aan een tak onder water en hij de meerval verloor, maar de andere keren sloeg hij een gat in de lucht en bijna gaten in onze hoofden toen hij hard aansloeg en de hele hap, lood en haak, over onze hoofden zoefden.Mede dank zij onze zeer snelle reflexen kon ons het leed van een bloederige ingedeukte kop bespaart blijven, terwijl Rob weer een aantal illusies rijker was.
Voor de rest werden er geen aanbeten meer geconstateerd en rond 00.30 uur werd de sessie beŽindigd. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator