Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Hoe maak ik een dropshotonderlijn voor de snoekbaars?
 

    
 
Hoe maak ik een dropshotonderlijn voor de snoekbaars?


Sommige verticalers op snoekbaars hebben aan mij gevraagd, welke manier het beste is om een dropshotonderlijn voor de snoekbaars te maken.
Dan moet ik eigenlijk het antwoord schuldig blijven, want ik heb al diverse dropshotonderlijnen voorbij zien gaan en al deze systemen vingen roofvis.Blijkbaar is er geen ultiem of uniek systeem die vangsten realiseren, aangezien ze allemaal dezelfde grondbeginselen hebben om een dood aasvisje op een haakje aan te bieden, die een paar decimeter boven de bodem van een plas of rivier wordt aangeboden en daar door een dropshotloodje van een bepaald gewicht beneden blijft.Bij de meeste hengelsportwinkels kun je speciale dropshothaakjes in diverse maten aanschaffen, staafloodjes in allerlei gewichten voor de dropshot kopen en klosje nylon of fluorcarbon in diverse dikte verwerven.

Een dropshotonderlijn is zo gemaakt, want die kan je zelfs nog in de boot in elkaar knutselen als onverhoopt je onderlijn door een snoek is doorgebeten, want ook de snoek is gek op een sappig uitziend visje.Je trekt een meter nylon van de klos, bevestig de haak ongeveer in het midden, maak een lusje aan de bovenzijde en je steekt het onderste gedeelte van het nylon door het speciale oogje van het staafloodje tot 30 tot 40 cm van de haak en trekt hem vast.

Dat is alles en klaar voor het gebruik.
Het lijkt simpel, het is simpel en door een kind te maken.Het enige verschil zit hem in de haken, aangezien je er nogal wat aan kunt schaffen en je niet altijd direct weet of je de goede haken hebt gekocht.

Ik heb snoekbaarzen met kleine, grote, grotere, dunstelige, dikstelige, zilverkleurige, roodkleurige, blauwkleurige en zwartkleurige haken gevangen en ze deden het allemaal.Dus eigenlijk hoef je daar met de aankoop van haken niet zo bang voor te zijn.
Waar je wel op moet letten, is, dat ze vlijmscherp zijn en het liefst met een dunstelige haak.

Als je een klein bliekje of een kleine spiering aan de haak bevestigd, dan wil je de haak soepel door het visvlees steken en niet het gevoel krijgen, dat je met een botte punt het visvlees sloopt.Sommige roofvissers steken de haak door beide oogjes, zodat de aasvis plat op zijn zijde en zogenaamd gewond aangeboden wordt en anderen steken de haak door de onderkaak en door het schedeltje, zodat het lijkt of het visje argeloos rondzwemt en weer anderen steken de haak door het staartje.

De staaf of kogelloodjes die je gebruikt zijn in vele gewichten te verkrijgen, want het ligt er aan of je in een snelle rivier of kanaal of een rustig stromende plas gaat dropshotten.
De bedoeling is, dat je loodje op de bodem blijft met het verleidelijke aasvisje er boven, dus je zult het loodgewicht van je loodje aan de omstandigheden aan moeten passen.Bij snelle rivieren is soms een staafloodje van meer dan 20 gram vereist, maar daar moet ook je dropshothengel op aangepast zijn.

Gebruik je een te licht loodje, dan voel je de bodem niet en wordt je lijn en lood door de stroming opgetild.

Dit sleeplood is nergens meer te krijgen

Vaak zie je dat een enkeling dan veel te veel lijn van zijn molen of reel afgeeft en pas na vele meters lijn de bodem wel kan voelen, maar dan is de kans op vastzitten aan de bodem het grootst en staat de lijn te ver diagonaal uit.

De aanbeten zijn verschillend.
Van een keiharde aanbeet tot het voorzichtig proeven, van een dubbele aanbeet tot buikproevers, je zult het allemaal meemaken.Sla niet te snel aan, want dan krijg je met veel missers te maken, aangezien de aanbeten heel anders zijn dan de aanbeten bij het verticalen.

Voel je een beetje rommelen op de top, dan kun je wat lijn meegeven en dan merk je dat de snoekbaars zelf de haak heeft gezet, want dan hoef je niet aan te slaan.
Vaak genoeg neemt de snoekbaars de aasvis in de bek en zwemt er mee weg en dat zie je ook aan de top van je dropshothengel, aangezien het net lijkt of je per ongeluk een snoekbaars haakt.

Kijk even naar de sterkte van de lijn!

Een andere keer voel je ineens geen gewicht meer op de top en dan heeft die schurk de aasvis van onderen gepakt en dan is even aantikken voldoende om hem over de reling te krijgen.
Het lijkt wel of je met dropshotten meer aanbeten krijgt dan verticalen met rubber en soms is het ineens andersom.
Natuurlijk kun je ook rubberen visjes aan je dropshothaak bevestigen en vang je daar de rovers mee.
Daar is soms geen peil op te trekken.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator