Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Witvisverhalen|| Heeft u nog laatst op brasem gevist ? (sloten en plassen)
 

    
 
Heeft u nog laatst op brasem gevist ? (sloten en plassen)


Baksteen, dweil, vloermat of slijmjurk wordt een brasem wel eens genoemd en dat is niet ten onrechte.
Alles, maar dan ook alles zit onder het slijm.
Het slijm zit aan je handen, je nylonlijn van je hengel, aan je loodjes en vooral je schepnet.
En het slijm is nog niet eens snel te verwijderen met water, zodat je even bezig bent je slijmvrij te maken voor je de handdoek pakt om je natte handen te drogen.

Een leuke brasem van een redelijk formaat 1979.


Vroeger viste je met de gewone insteekhengel met een simmetje op witvis en als je een brasem aan de haak kreeg, had je daar best wel even moeite mee om hem te landen.
Steevast kreeg je het gevoel iets groots aan de haak te hebben en dat gevoel was niet onterecht.
Maar na een minuut of twee gaf de brasem het al op en was hij al schepklaar.
De brasem is gek op wormen, maden, brood, gekookte macaroni, gekookte aardappel en mas en zorg voor veel handvoer om je plek te verzekeren van vele vangsten.

Deze foto had ik in het verleden uitgeknipt voor een artikel. Nu heb ik hem op een gefixeerde achtergrond geplaatst. 1982


Voer kun je zelf maken van oud geweekt brood met havermoutvlokken, aardappelkruim en paneermeel.
Als je er zilverzand bijvoegt, dan krijg je stevige zware ballen, die snel in het water op je voerplek uit elkaar vallen. Op stromende wateren is dat soms een must.
Je kunt ook een aantal maden in een kuiltje in je voerbal stoppen.
Het is en blijft een prachtig gezicht om al die oppervlaktebellen te zien, die de brasem veroorzaakt door de modderige grond om te woelen op zoek naar voedsel.

Theo de Wit met een brasem aan zijn feederhengel 2007.


Tegenwoordig kan je uitgelezen voeders krijgen voor de brasem en dat moet je beslist eens proberen.
De brasem komt vrijwel overal voor en werkelijk grote exemplaren kan je vangen in de grote rivieren met een modderige bodem. Er zijn echter ook zat andere plekken waar je grove brasem kan vangen, soms dicht bij huis.
De brasem kan ruim 25 jaar oud worden en is dan ca. 60 cm groot. Als ze een jaar of negen zijn, dan meten ze al ca. 40 cm. Het formaat 60 cm of groter is in Nederland zeer groot te noemen.

Deze brasem van 58 cm was een plezier om te vangen in 2008.


Het is en blijft ook een genot te zien hoe je dobber op een aanbeet reageert. Bij een aanbeet komt de dobber tergend langzaam omhoog en gaat vaak plat op het wateroppervlak liggen; de opsteker genoemd. Dan verdwijnt de dobber schuin in de diepte en dat is het moment dat je op de aanbeet reageert en aanslaat.
Prachtig gewoon en om lyrisch van te worden. Boeken vol zijn er over geschreven.

Deze brasem liet zich verleiden door een flinke korst brood te nuttigen.


Toen de matchhengel uit Engeland in Nederland zijn intrede deed, werd de gewone insteekhengel eigenlijk verdreven. Het is gebleken, dat deze lange hengels tot 4.20 cm toe, ideaal waren voor de brasem, maar ook voor de zeelt.
Deze hengels bezitten meestal 13 hoog opstaande ogen om de hengel een fraaie actie en buiging te geven tijdens de drill en de aanslag en de hoge ogen voorkomt het plakken van de lijn aan de hengel als het regent.

Weer een kneitebijter aan de haak. En slijmerig dat hij was..brrrr.


Je kunt met deze hengels ook makkelijk een voerkorfje met grondaas op je voerplek krijgen en een stuitje is in vele gevallen als je met een schuifdobber vist, door de lengte van de hengel niet nodig.

Een Zaanse brasem van een geringe afmeting. Er zitten daar werkelijk hele grote groepen zeer grote brasems.


Een kleine molen met 16 honderdste nylon is ruim voldoende, omdat de slip van de molen de eerste klappen opvangt. Zelf gebruik ik de dunne blauwe Aberdeenhaken, want die zijn vlijmscherp.
U als witvisser heeft natuurlijk, vaker dan misschien wel gewenst, een flinke brasem aan de haak gekregen. Niet iedereen is gecharmeerd van zon ongewenste gast en is al blij als hij van het haakje afschiet, want dat scheelt vieze handen.
Maar kijk toch eens naar het hele verloop van de voorzichtige aanbeet, de klimmende pen uit het water die even schommelt, dan gaat liggen en dan tergend langzaam verdwijnt in de diepte.

Leo met een knappe slijmjurk.


Daar krijg je toch een kick van. En het is toch een feest voor je ogen als je hengel begint te krommen en de brasem begint te stompen met zijn kop onder water.
Dan zie je pas de echte actie van je aangeschafte hengel en het zingen van de spoel van je molen. Kan je een mooier geluid voorstellen, dan het dichtslaan van de buitendeur als je schoonmoeder vertrekt?

Theo is trots op zijn mooie brasem en terecht.


Wij zijn zo verslaafd aan het "brasemen" dat we zelfs met regen en onweer de deur uit gaan om deze prachtige vis aan de schubben te komen.
Een stelletje lijpen? Nee, een stel fanatiekelingen die de waarde van de vangsten van mooie grote brasem goed ingeschat hebben.

Regen of onweer, het deert ons niet, wij gaan ervoor.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator