Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Slijmerige brasem? Wat zou je van een meerval denken.(2 stuks)
 

    
 
Slijmerige brasem? Wat zou je van een meerval denken.(2 stuks)


Sommigen en zo niet de meeste vissers, denken dat je in de gesloten tijd voor roofvissen, ook niet op de meerval mag vissen.
Gelukkig mag de meerval sinds 1 maart 2012 het hele jaar rond bevist worden met alle aasmiddelen (behalve levend aas), maar elke gevangen meerval dient wel direct te worden teruggezet, je mag zo’n gevangen vis dus niet behouden of in het bezit hebben.De gesloten tijd is dus niet een verbod om op een bepaalde soort te vissen, je mag op alle vissoorten blijven vissen, dus in principe ook op de roofvissen, alleen de aangeboden aassoorten voor die vissen worden in die periode beperkt en dat geldt ook voor de meerval.

Veel roofvissers laten de snoek, baars en snoekbaars in de paaiperiode met rust en vinden het onvriendelijk en onweidelijk als je toch op deze soorten gaat vissen met aassoorten (wormen) die niet verboden zijn.De meerval kun je echter in de gesloten periode voor roofvissen dus alleen bevissen met boilies, vispellets en wormen, maar het grondvoer overigens mag wel alle ingrediënten bevatten die in de gesloten periode voor roofvissen aan de haak verboden zijn.
Dat wordt dus niet verboden en is eigenlijk ook niet te controleren, maar je lokt daarmee wel de meerval naar je toe.

Een gesloten tijd is er om een betreffende vissoort te beschermen tijdens de paaiperiode en in tegenstelling tot de snoek, baars en snoekbaars paait de meerval pas van eind mei tot juli als de gesloten tijd op de andere roofvissen voorbij is.
Dus wettelijk zit je altijd goed omdat de regelgeving daarin niet heeft voorzien.Vaak vindt de paai van de meerval plaats in juni in de ondiepe gedeelten van een plas of rivier en de meerval zal in de periode na de paai minimaal een week tot 10 dagen geen voedsel tot zich nemen om zijn eigen broed te beschermen.

In die periode is hij vrij agressief en valt alles aan die het broed (tienduizenden eitjes) benadert.
Zijn de eitjes uitgekomen, dan zal hij het nest verlaten en het jonge broed aan hun lot overlaten.Ook de activiteit om te eten van de meerval wordt sterk beïnvloed door luchtdrukschommelingen en temperatuurswijzigingen, aangezien het paaien pas in de vroege zomer plaatsvindt bij watertemperaturen boven de 18°c en de jacht op voedsel vanaf ca. 14 graden actiever geschied.
Met vispellets, boilies en wormen, maar ook met dode visjes, slachtafval en shads en ander kunstaas is de meerval het hele jaar door te vangen en is soms bijvangst door de roof en karpervissers.

Je kunt in de winter ook op de meerval gaan vissen, echter de bijtperioden zijn vrij kort en moet je precies op de juiste tijd en de juiste plek aanwezig zijn om ze te vangen.
Gelukkig is de meerval vrij honkvast en struint vaak zijn naaste omgeving af naar voedsel.
De plekken waar je dus eerder meervallen hebt gehaakt zijn potentieel altijd vangende plekken gebleken.Vanavond gaan Marco en ik weer op de meervallen vissen, want we hoorden over regelmatige vangstberichten.
Wij hebben een paar maanden geleden pas een (1) meerval van 125 cm aan de haak kunnen krijgen en het wordt weer tijd om de hengels van stal te halen.
De visboot hebben we in de loods gelaten, want we proberen vanavond de meervallen vanaf de kant te vangen.

Ik heb een meervalhaak van 4/0 aan mijn gevlochten onderlijn van 80 cm bevestigd en dat is volgens sommigen misschien wel een te kleine haak met een te lange onderlijn.Maar het vangt en ik ben van het principe uitgegaan, dat een (te) grote haak door de elektroreceptoren van de meerval sneller wordt opgemerkt en gemeden en een langere onderlijn hem de ruimte geeft om na het opnemen van het aas een stukje weg te zwemmen, zonder dat hij gelijk weerstand voelt van het loodgewicht en de dobber.

Op deze wijze haakt de meerval zich bijna altijd in een van zijn mondhoeken en met dat gegeven moet je eigenlijk pas slaan als de dobber (22 gr) van je wegzwemt en niet naar je toekomt, anders sla je vaker dan gewenst de haak en het aas zonder weerstand uit zijn bek.Vanavond kreeg Marco 2 x een aanbeet van kleine meervallen, waarvan er een aan de haak bleef zitten.
De andere, die nog iets kleiner was schoot net boven water er af.
Het was slechts een korte bijtperiode van 22.45 tot 23.00 uur, want we zagen daarna geen enkele aanbeet meer en hebben de sessie maar afgebroken rond 00.00 uur.

We hebben gevangen waar we voor kwamen, ze mochten van ons alleen wat groter zijn.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator