Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Ontgoochelende dag op Het IJ, slechts 2 dagen later. 16 en 21 st
 

    
 
Ontgoochelende dag op Het IJ, slechts 2 dagen later. 16 en 21 st


Je vraagt je af, wat er vandaag aan de hand kon zijn met de vangsten op Het IJ, want het aantal vergeleken met twee dagen geleden is gewoon bedroevend.
Natuurlijk is het aantal van 16 stuks en 21 stuks een gewoon aantal voor op Het IJ en voor de rest niets bijzonders, maar het is toch raar dat je de ene dag je de krampen vangt en negentig (90) snoekbaarzen aftikt en twee dagen later niet.Het begon eigenlijk al in de vroege ochtenduren, want Marco, Dirk en ik zaten een beetje te pielen in de Marcraft met onze dropshothengels en terwijl zij met rubber zaten te vissen, zat ik met de bekende bliek van www.doodaaskopen.nl aan mijn dropshothaak.

Ik ving de eerste en de tweede en de derde, maar de aanbeten lieten lang op zich wachten en het rubber werd praktisch helemaal niet aangekeken.Ik had bliekjes genoeg bij mij, maar de mannen wilden gewoon doorgaan met de rubberen shads en wisselden regelmatig van shadjes aan hun dropshothaakjes.
Maar ook werd er af en toe een andere hengel ter hand genomen en zaten Marco en Dirk te verticalen met wat zwaardere loodkoppen.

Nu kan je eigenlijk niet twee disciplines tegelijk in een en dezelfde boot uitvoeren, want dropshotten en verticalen vraagt verschillende snelheden van de boot.Dan ga je als “dropshotter” veel te snel en zit je met lange schuine diagonale lijnen in het water te vissen en moet je steeds meer hoofdlijn van je spoel afgeven om je dropshotloodje van 10 gram op de bodem te houden.

Dat scheelt gewoon veel aanbeten, die je gewoon mist door een veel te snel zwemmende aasvis aan de haak door de snelheid van het moment.
Dan lijkt het niet meer op een rustende in het water hangende witvis, die misschien wel op adem moet komen of een visje dat zijn einde voelt naderen en een vermeende prooi kan zijn.Want een shad aan een loodkop vraagt vaak meer snelheid en zeker als je een shad met een slappe staart op je loodkop hebt geprikt, want die moet zijn attractiviteit uit de wapperende voortbeweging van de staart halen.

Alles valt en staat dus ook bij de snelheid van de boot en niet alleen de bijtgraagte van de roofvis.
Nu was twee dagen geleden de stroming de schuld van een te snelle snelheid van de boot en moest er door middel van de elektromotor afgeremd worden om de snelheid te reduceren, om fatsoenlijk te kunnen dropshotten.Maar vandaag stond er praktisch helemaal geen tot geringe stroming en dat vertaald zich ook gelijk in de mindere vangsten van felle rakkers.
Stroming is een belangrijke factor bij het vissen op roofvis in het algemeen.

Het IJ is eigenlijk een beetje voorspelbaar in haar gedragingen, want geen enkele dag is hetzelfde al denken we vaak dat het de volgende dag hetzelfde is met de vangsten als de dag ervoor.
Dat ligt natuurlijk niet aan het water zelf maar aan allerlei (weers) omstandigheden waar wij als Homo sapiens ofwel de moderne mens, geen weet van hebben.Dat is hetzelfde als de rovers collectief besluiten om de bek dicht te houden op bepaalde uren van de dag en na een tijdje weer willen azen.
Daar snap je als roofvisser ook niks van, maar je weet dat het gebeurt, maar het gebeurde twee dagen geleden met die enorme vangsten gewoon niet.
Rara, hoe is dit mogelijk.

Gertjan en Rob wisten toch nog 21 snoekbaarzen in de boot te krijgen, terwijl zij iets eerder van het water afgingen dan wij.Nee, het zat vandaag niet echt mee en we konden met zijn drieën maar 16 rovers haken en ik toch van mening ben dat het aantal best wel opgeschroefd had kunnen worden als we alle drie op dezelfde manier hadden gevist.


Vandaag telden we ook 8 of 9 visbootjes die hun geluk op Het IJ beproefden en we weten van een paar mannen van een visbootje dat die 23 roofvissen hadden gevangen.
Die hebben het vandaag dus beter gedaan dan wij.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator