Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Is een draaiende wind een spelbreker tijdens het vissen? 27 st
 

    
 
Is een draaiende wind een spelbreker tijdens het vissen? 27 st


Het was dinsdagavond 18 oktober jl., om 20.15 uur toen Ruud, Edwin en ik op Het IJ naar plekken voeren waar we nog niet eerder hadden gevist met de dropshot.
Het was op dezelfde dag dat er ’s middags in Winkel in Noord-Holland een windhoos heeft plaats gevonden, waarbij een enorme schade aan huizen is ontstaan.

Wij besloten om toch ’s avonds te gaan dropshotten omdat de wind zou gaan liggen en het voor de rest van de avond droog zou blijven.
Aan mijn hoela dus (dat ligt vlak bij mijn lurven en mijn kladden), want vanaf de trailerhelling om 20.15 tot 01.30 uur heeft het vele malen zwaar gehoosd met felle windstoten en waarbij de visboot telkens bijna onbestuurbaar was.Maar we vingen snoekbaars en niet zo weinig ook en we sloten de vijf uur durende vissessie af, zeiknat tot op de naad en sterretje, maar zeer tevreden met 47 flinke rakkers op slechts 3 meter water.

Het was gewoon een feest om mee te maken en ik ben voor het eerst kwaad, dat ik geen enkele foto kon maken door het zeer slechte weer.
Mijn Canon is niet waterdicht en heeft een uitschuifbare lens en lensopening bij het aanzetten en als er regen op de lens zou komen dan zouden de druppels mee in het toestel gaan als de lens weer sluit en terugschuift bij het uitzetten.
Ik kon het risico gewoon niet nemen, want dan zou dit de derde Canon zijn die in korte tijd de geest zou geven.De loeisterke rovers in de maten van dikke 50ers en vette 60ers waren soms zo dik dat je ze niet in de nek beet kon pakken en uitsluitend met een schepnet uit het water kon krijgen.
En narrig dat ze waren, want ze schoten van links naar rechts en tot een paar keer toe in de onderlijnen van elkaar.
Over de niet gemaakte foto´s lullen we maar niet meer over, maar die plek gaan we wat vaker bezoeken, daar kun op rekenen.

Gertjan, Rob en ik zitten vandaag weer op Het IJ, want schijnbaar kunnen we geen week zonder dit aantrekkelijke water, zonder ontwenningsverschijnselen te krijgen in de vorm van vuurrode vlekken in de nek en psoriasisachtige schilfers tussen de vingers en tenen.
Gertjan offert zo’n beetje al zijn resterende vakantiedagen op, om op de vrijdagen, naast de zondagen extra te kunnen dropshotten op Het IJ.Rob en ik hoeven geen vrije dagen op te offeren, want elke dag is het zondag voor ons en we zijn allebei blij dat we kunnen vissen op onze gestekelde vrienden.
De roofvisfamilies zijn ook altijd weer verheugd om ons te zien, want ze weten dat er weer een aantal heerlijke bliekjes van www.doodaaskopen.nl
aan de haken gedoneerd worden met als tegenprestatie dat er een aantal broekies aan de haken gaan hangen om ons tevreden te stellen.

Nu zijn wij niet zo kieskeurig wat de formaten betreft van de bereidwillige slachtoffers, maar we willen ook graag dat er af en toe een flinkerd de bliek aan de haken wilt nuttigen.Zo blijven de beide partijen tevreden en blijven wij naar dit water komen om met onze vriendjes te onderhandelen, wanneer er een moeder of een grootmoeder bereid is om ook eens aan een haak te gaan hangen.

In het verleden zijn er duidelijke afspraken gemaakt en zijn er al diverse 90ers genegen geweest om aan die eis te voldoen, maar het is weer eens tijd voor een flinke bak, want die zijn bij een aantal afspraken niet op komen dagen.
Is er in die tijd een overlijden of een ziek familielid geweest dan kunnen we die eenzijdige beslissing respecteren, maar om zonder enige waarschuwing voor of achteraf weg te blijven, maar wel de jeugd laten smullen van het lekkers, is een nono in onze optiek.Goed, we kregen nog niet zo lang geleden als toegift drie 80ers aan de haken en dat compenseerde het wegblijven van de grootouders van de jeugdige bengels, tijdens een paar sessies dropshotten, maar we waren er eigenlijk niet over te spreken.
Omdat we er te lang over bleven zeiken, kregen we een maand later nogmaals drie 80ers aan de dropshothaken en hielden we maar een tijdje onze monden dicht.

Om de rest van de roofvisfamilies niet al te erg te ontstemmen, houden we maar even onze kanis, maar hoe lang we dat volhouden is nog onbekend.
De wind is van de week uit andere richtingen komen waaien en dat voorspeld meestal niet veel goeds, wat de visvangsten betreft en kan als spelbreker optreden.
De buitentemperatuur is ook verder gezakt evenals de watertemperatuur, maar dat is minder belangrijk dan de draaiende wind uit alle windstreken.Toch vangen we alle drie met regelmaat een sterke rakker, rakkers die soms onbesuisd en onbeteugeld, uitzinnig en tomeloos een bliek molesteren en daarna een fel gevecht aangaan met ons als roofvisser.
Het is goed, beter dan niks, al is het minder dan dat we gewend zijn, maar de rovers die we vangen zijn pittig en hartstochtelijk in hun gevechten met ons, alsof ze wat goed hebben te maken.

Wij zijn tevreden met de vangstresultaten en ons hoor je eigenlijk niet zeuren, want vele kleinere schavuiten geven ook een sportgevoel tijdens het dagje uit en versterkt het saamhorigheidsgevoel tussen vismaten die elkaar naar het leven staan, ik bedoel, die elkaar ook een visje gunnen, maar niet de grootste.
Hahaha.
Wat mij altijd opvalt is het verstrijken van de tijd tijdens het vissen, want een geplande vissessie is zo voorbij en zeker wanneer je lekker zit te vangen.Soms heb ik de klere erin, dat de visdag al voorbij is en houd ik expres mijn aasje als laatste in het water en draai de boel pas binnen als de boot richting de helling gaat varen.
Ben ik dan fanatiek of kan ik gewoon geen afscheid nemen van mijn plezierige hobby die roofvissen heet?

Vandaag kregen we 27 roekeloze rakkers in de boot en hebben onze Killer Whale© Handmade Rods flink op hun lazer gehad.
Ook mijn Killer Whale hengel, Het IJtje genaamd heeft goed van zich laten spreken en boog zeer fraai bij elke vechtende snoekbaars.
Maar dat kunnen alle Killer Whale hengels gelukkig in praktisch alle omstandigheden hebben.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator