Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| De slip van mijn molen spinde als een tevreden kat. 27 en 31 st
 

    
 
De slip van mijn molen spinde als een tevreden kat. 27 en 31 st


Vandaag neem ik een Killer Whale© en een st Croix dropshothengel mee naar Het IJ, allebei uitgevoerd voor een molen.
De lichtste Killer Whale is een van de eerste ontworpen dropshothengels die eigenlijk voor de baars was gebouwd, maar die zet ik telkens in voor de snoekbaars op Het IJ omdat het een fijn gevoelig hengeltje is.

Tot ongeveer 7 meter diep is dit rapiertje uitstekend in te zetten, maar op diepere stukken is het moeizamer om met wat grondstroming op de bodem te blijven.
Krijg ik er een snoekbaars aan van 60 cm of meer, dan buigt hij tot aan het handvat als een slang met een zware darm koliek en een groter plezier kun je mij niet aandoen.Eigenlijk is hij geschikt voor een dropshotloodje van 10 tot maximaal 14 gram, maar dan is net aan en een zwaarder loodje is af te raden om de actie van de hengel niet te benadelen.

De aanbeten, hoe zacht dan ook, worden fantastisch doorgegeven aan de top en de kleinste nibbel of duwtje tegen de aasvis wordt zwaar versterkt medegedeeld.
Geen enkele aanbeet ontgaat je op deze manier en als de roofvis het aasvisje voorzichtig in de bek neemt, dan hangt hij (bijna) gegarandeerd.Je kunt soms de supervoorzichtige aanbeten nog niet eens voelen, maar worden slechts visueel weergegeven door het langzaam buigen van de top van de hengel naar de diepte.
Een zeer geraffineerd spelletje van de arglistige rovers, die vrijwel ongemerkt het aasvisje van je dropshothaak proberen te stelen met daarbij zo min mogelijk beweeglijkheid aan je top.

Vaak zijn het de grotere snoekbaarzen die deze tactiek uitvoeren en niet de jeugdig onbezonnen rakkers die op de aangeboden aasvis kleunen en waarbij je de aanbeet tot in je schouders voelt.Juist op die hele voorzichtige aanbeten moet je beducht zijn, want die kunnen even later de slip van je molen laten spinnen als een tevreden kat.

Afgelopen donderdag (24 nov) was ik uitgenodigd door Mark Bonouvrie uit Zaandam, om met hem te dropshotten op Het IJ.
Ik ben een keer eerder door Mark uitgenodigd, maar dat is al weer een jaar of wat geleden en dat was op de Zaan.
Ondanks de beperkte aanbeten van die dag, kregen we van 08.30 tot 14.30 uur 27 snoekbaarzen en een aantal baarzen in de boot.Een belangrijke plek, waar we altijd veel snoekbaarzen kunnen vangen was voor bootverkeer afgesloten en scheelde gelijk in de “beperkte” vangsten.
Daarom zijn er weinig foto´s van deze dag gemaakt, mede door het vele grut en kleine baarzen, maar daar zal ik vandaag wel proberen aan voldoen.

Gisteren heb ik nog een aantal dropshotonderlijnen geknoopt, want op een gegeven moment raakt de voorraad op en moet je weer even aan de bak tot het mapje is gevuld.
Het is een werkje van niks, maar toch bewerkelijk en het moet gebeuren.De los bevroren Turkse spiering van Dennis www.doodaaskopen.nl
, heb ik de avond van te voren uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd want die zullen met het koude vriesweer niet zo snel ontdooien.

Vandaag zit ik wederom met Mark op Het IJ en we proberen het iets beter te doen dan afgelopen donderdag.
Een brutale deugniet had mijn spiering gevonden en trok zachtjes aan de staart met de bedoeling om hem weg te jagen, te verwonden of op een later tijdstip te verorberen.De top trilde even en boog langzaam naar beneden en ik gaf gelijk wat lijn mee, door de top verder naar beneden te buigen, waardoor er meer onderlijn beschikbaar komt om de snoekbaars de aasvis verder in de bek te laten nemen.

De druk op de top nam iets toe, het moment dat de rover weg wilde zwemmen met de aasvis in zijn bek en ik neeg de hengel omhoog om verder contact met de vis te verkrijgen.
Onmiddellijk vond de dropshothaak visvlees en penetreerde de bovenkaak van de rover, die zich probeerde uit de voeten te maken toen hij het prikje waarnam.De snoekbaars kwam na een korte strijd in de boot en het spierinkje had prima zijn werk gedaan.
Mark liet zich ook niet onbetuigd en wist ook met regelmaat een snoekbaars of een baars aan zijn haak te krijgen en ondanks dat de windkracht 3 tot 4 af en toe aandacht voor de boot opeiste, ging alles van een leien dakje.

De wind is later op de dag weer eens gedraaid van zuidwesten naar het westen en ondanks dat het vannacht min 2 graden is geweest, voelt het vandaag iets minder koud aan door het warme zonnetje.
Telkens heb ik te kampen met een vrij koude onderrug, die zorgt er voor dat ik het eigenlijk sneller koud krijg dan dat ik wil en dat is al na een paar uur vissen merkbaar.Ik kan mijzelf wel goed inpakken met lagen kleding, maar het blijft vervelend als je je ongemakkelijk begint te voelen door een koude rug en je mij na een paar uur drie keer los moeten bikken van mijn visstoel.
Vandaag kregen we 31 roofvissen in de boot en daarvan heeft Mark het grootste deel voor zijn rekening genomen.

Het kleine dropshot shadje van Mark nodigde vele baarzen uit om toe te happen en af en toe zat er een snoekbaars tussen.
Maar we vingen vis en de gezelligheid was er niet minder om en voor zulke dagen teken ik graag.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator