Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Valse snoekbaarzen vs innemende roofvissers op de Waal 12 st
 

    
 
Valse snoekbaarzen vs innemende roofvissers op de Waal 12 st


Vorige week maakten Marco en ik opnieuw kennis met de Waal en dat is ons niet tegengevallen, gezien de mooie snoekbaarzen maar ook de prachtige snoeken als bijvangsten.
Ze sprongen niet uit zichzelf in de boot, want we moesten er echt iets voor doen, maar die in de Marcraft kwamen waren vet, vadsig en zo goed als klaar om de naderende winter door te komen.En ze waren hapgraag, aangezien ze op het aas kleunden of ze weken honger hadden geleden en zich geen snackje of hapje voorbij mochten laten gaan.
De beuken op de toppen van onze hengels waren krachtig, ferm en fors, waarbij de rechterpols het knap te verduren kreeg van de felle dreunen.

Maar Marco en ikzelf zijn niet van marsepein gemaakt en elke dreun op de top werd goed gepareerd en de valserik met de vlijmscherpe haak in de bek gehaakt die als een warm mes door de boter sneed.Deze loeisterke riviervissen waren niet alleen krachtig en sterk, maar ook hun bouw is grof en gewend aan de soms snelle stroming van de Waal en Boven Merwede.
Als je zulke rovers aan de haak krijgt dan zit je gelijk overeind met gestrekte rug in je visstoel, dan als een uitgezakte zak vol ontsproten aardappelen.

Omdat we ook ongevraagd snoeken aan de shads kregen, kun je net zo goed een dood visje aan een bijhengel hangen, want dan creëer je een grotere kans om een flinke snoek te pakken te krijgen.Een snoekbaars is ook niet wars van een dood visje, dus vergroot je je kansen op de vangsten met een winstverdubbelaar in een bootsteun.
Dat kan je doen als je met zijn tweeën in de boot bent, maar niet met drie man en zes hengels om aan elkaar vastzitten te voorkomen.

De stroming net boven de bodem kan soms verraderlijk zijn, omdat deze bij kribhoofden onvoorspelbaar kan zijn en de onderlijnen elkaar kunnen kruisen.
Ga dan maar even die 50 in elkaar gedraaide knopen in de lijnen ontwarren, succes.De vorige keer waren een aantal shads bepalend voor de vangsten, niet alleen voor de snoekbaarzen maar ook voor de snoeken.
Toch willen we niet op dezelfde voet doorgaan maar een aantal andere shads proberen.

Onderweg deden we nog een tankstation aan om de benzinetank van de Marcraft bij te vullen.
Binnengekomen zagen we een bord met onder andere de teksten:
Broodje kaas 1.80 euro
Broodje gehaktbal 2.00 euro
Aftrekken 9.50 euroStaat er een prachtige verkoopster achter de balie en ik vraag aan haar, bent u degene die aftrekt voor 9.50 euro?, waarop ze met haar liefste glimlach de vraag bevestigde.
Oké, zei ik, wilt u dan even goed uw handen wassen voor u voor mij een broodje kaas gaat maken.

Mijn handhengel boog plotseling naar beneden of hij blij was en eindelijk zijn werk mocht verrichten en de top begon te stuiteren op de maat van de vechtende vis.
De rover had zichzelf gehaakt en dat loopt soms niet goed af, omdat de haak zich dan niet goed in het visvlees heeft gezet en zich vaak vooraan in de lip heeft gehaakt.Het gevecht wat dan plaatsvindt moet zeer voorzichtig gebeuren, want zodra de kop van de rakker boven water komt schiet de meestal slecht gehaakte dropshothaak vaak uit het weinige visvlees door het gewicht van de kop van de vis.
Eigenlijk moet je al klaar staan met een schepnet, anders is de rekel met een laatste kopstoot vertrokken en dat overkwam Marco de vorige keer bij een forse snoekbaars.

Dat was jammer, want ik kreeg alleen een stukje van de kop op de rand van het schepnet toen de haak als een katapult uit de bek van de snoekbaars schoot en we snel moesten bukken om geen tijdelijke neuspiercing te krijgen.We schatten de schelm zeker 70 tot 80 cm lang, gezien zijn dikke kop en vet lijf , die zichtbaar was toen hij zich omdraaide en in de diepte verdween.
Tja, dan heb je de neiging om een van de twee hersencellen in je hoofd aan te spreken, degene die alleen maar een grote voorraad scheldwoorden bevat om je eens goed te uiten.

Een van de snoeken de ik ving, tilde het dropshotlood van de bodem toen hij de shad aan de haak van mijn onderlijn in de bek nam en ik onmiddellijk een gewichtsloze top aan mijn hengel kreeg.
Ook bij deze aanbeten loopt het soms niet goed af, maar deze keer was hij goed gehaakt in het harde gedeelte van zijn bovenkaak.De snoekbaarzen in de Waal waren vandaag weer in een volledige vechttenue en knokten na een aanbeet of hun leven er vanaf hing.
Weten hun veel, dat we catch en release toepassen en dat houden we ook zo, door ze niets te vertellen.
Er was geen visbootje te zien, we waren echt de enige roofvissers op de Waal, want er stonden ook al geen auto’s met trailers bij de trailerhelling.

De wind zou vandaag roet in het eten kunnen gooien, maar dat viel in de ochtend gelukkig mee, later op de dag nam de wind echt toe en alleen een bui speelde ons parten.Maar als de regen door had gezet dan hadden ze ons met een volgelopen boot op de bodem van de Waal gevonden met onze verticaal/dropshothengels nog in de handen, zo fanatiek waren we vandaag.
Je zou zeggen dat in deze uithoek er geen of nauwelijks schepen van de Rijkswaterstaat langs varen, maar dat blijkt niet waar te zijn, aangezien ze weldegelijk aanwezig zijn en met gepaste nieuwsgierigheid ons observeerden maar niet aanhielden voor welke controle dan ook.

Mijn shadje zweeft als een winegum in het water op zoek naar snoekbaarzen met een ingemene inslag, die echter wel van snoepgoed houden en misschien is er een in de buurt die er in wil bijten .Je moet ze treiteren en jennen, tergen en stangen want vandaag gaan we ze provoceren en tarten, ophitsen en uitlokken.
Het is verslavender dan drank of drugs of andere zaken die je huwelijk verder kapot kan maken.

En dan een gevecht met een strak in het vel en volgevreten bak, die dagenlang in je geheugen rond blijft spoken en je een week lang laat neuriën , zodat iedereen in je omgeving denkt dat je naast je vrouw er nog een minnares op na houdt en je stiekem elke dag minstens drie keer seks hebt.
Hahaha.Rond 15.45 uur zijn we richting helling gevaren, want de wind werd te sterk en het dropshotten werd een beetje onmogelijk door de hoge golven.
Een prachtige snoek schoot helaas aan de oppervlakte van de haak en die was ca. een meter lang en vet als bagger.
Helaas.
We kregen twaalf (12) snoekbaarzen en een baars in de boot en gezien de omstandigheden was dat een mooi aantal voor vandaag.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator