Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Sappelen op Het IJ met de beste materialen. 8 stuks
 

    
 
Sappelen op Het IJ met de beste materialen. 8 stuks


Je kunt in het bezit zijn van de beste materialen om te dropshotten of te verticalen, maar als de roofvissen het af laten weten, dan vang je zelfs met hengels met een gouden handgreep en ingelegde diamanten geen enkele schub.
Het maakt dan ook niet uit wie die hengel in zijn handen neemt, want een chirurg of een middenstander als allround visser of een stratenmaker of bouwvakker met hun eeltige handen gaan allen zonder een vin gezien te hebben na een vruchteloze visdag naar huis.

Je hebt van die dagen, dan is het moeizaam om een aanbeet te krijgen en zit je te sappelen in je visboot, je af te vragen wat je nu eigenlijk verkeerd doet.
Ik stel je hierbij gerust, want je doet helemaal niks verkeerd, het is die vermaledijde roofvis die gewoon zijn bek niet open wilt doen en je in je (vis)hemd laat staan.Nu kan de hengeldruk een bepalende factor zijn dat je minder aanbeten krijgt en de vis je aas voorbij zwemt.
Misschien speelt daarbij een stressvorm mee als de vis zich tussen de vele lijnen met onnatuurlijk aas moet bewegen en argwanend het soms (over)grote aanbod bekijkt.
Het ene aasje beweegt nog onnatuurlijker dan de andere en moet de rover een keuze of geen keuze maken tussen het vele aangeboden lekkers.

Dat impliceert ook de vele missers die optreden, omdat de vissen voorzichtig en uiterst behoedzaam de staart van de aasvis attaqueert, zorgvuldig slechts de helft van het aasvisje tussen de tanden vasthoudt en schijnbaar op een laatste angstige reactie van de aasvis wacht.De snelle ophaal van de roofvisser bevestigt het vermoeden van de rover dat het aasvisje niet koosjer bleek, maar er toch nog een half aasvisje als hapje aan overhoudt.
Zo jong als de rakkers zijn, ze hebben het spelletje door, laat staan de oudere gewiekste exemplaren.

In het verleden zat ik en nog 15 anderen als karpervisser een week lang op een besloten en afgesloten plas in Frankrijk en we hadden allemaal drie hengels uitstaan.
Slechts de eerste twee mannen kregen de aanbeten en de rest die verderop zaten kregen na vier dagen nog steeds geen aanbeten, terwijl de eerste twee mannen er al tientallen hadden gevangen.
De karpers bleken last te hebben van lijnschuwheid want na het vangen door de eerste twee mannen met hun zes (6) uitstaande lijnen kregen de anderen geen aanbeten meer door de stress die het eerder vangen veroorzaakt had.De karpers relateerden de aangeboden boilies en uitstaande lijnen met de onvrijwillige vrijheidsberoving en de stress van het gevecht om los te komen en daardoor bleven de verdere aanbeten uit.

Dat kan ook verklaren waarom je op een bepaald water een flink aantal rovers kunt vangen als je een week eerder aan het voorvissen bent voor een wedstrijd en een week later je slechts een enkele of geen enkele rover kunt vangen als je met 35 visboten, met zijn tweeën in een boot met vier hengels, dus 140 uitstaande lijnen in een bepaald gebied zit te vissen.
Lijnschuwheid?
Hengeldruk?
Tja…………Misschien moet je wel als eerste op de juiste plekken van een water zijn en snel wegvangen wat er rondzwemt, want komen er meer roofvissers bij je in de buurt liggen, dan kan de hengeldruk er voor zorgen dat de aanbeten summier worden of zelfs wegblijven door lijnschuwheid.
Dan blijven de kleinere roofvissen over die nog wel in een aasvisje willen bijten, maar de grotere beulen houden de bekken op elkaar of zoeken een plek op die een stuk verderop wat meer veiligheid biedt.

Zullen degene die altijd als eerste op de trailerhelling staan te ploeteren in het (half)donker het gelijk aan hun zijde hebben en door hun vroege komst op het water het meeste profijt uit hun hobby halen?
Dat is toch stof tot nadenken waard.

In gesprek met medevissers uit Purmerend

Vandaag zit ik bij Gertjan en Rob in de boot en we zitten op Het IJ te dropshotten met bliekjes en spiering van Dennis www.doodaaskopen.nl
Het slechte weer van de laatste dagen, kan helaas weer invloed hebben op de vangsten van vandaag, maar we nemen het maar voor lief.
We laten ons niet zo snel uit het veld slaan en vol verwachting wachten we op de eerste aanbeten van valse creaturen van Het IJ.

We gingen expres deze zaterdag naar Het IJ, omdat het morgen (zondag) bar en boos zou worden met veel wind uit de verkeerde hoek en regen, maar ook met lagere temperaturen.

Eindelijk een elektrische lier

De eerste aanbeten zijn een feit en krachtige knokkers vochten als razenden om los te komen en ondanks hun geringe maten bleven ze vechten tot zelfs bij het onthaken toe.
Je wilt niet weten hoe sterk deze scharrelaars kunnen zijn.
Helaas kregen we vandaag slechts acht (8) snoekbaarzen in de boot en om dit aantal in de boot te krijgen hebben we veel plekken moeten bezoeken.

Als er een trots is op zijn nieuwe aanwinst, dan is dat Gertjan wel.
Hij heeft na vele ademloze en gierende longen na het lieren met de hand, een elektrische lier aangeschaft.
Snel en zonder een enkel probleem wordt de Killer Whale visboot nu elektrisch op de trailer gelierd en dat scheelt elke keer opnieuw ademnood en een lamme arm. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator