Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Dropshotten en trollen op snoekbaars op de Ebro deel 2
 

    
 
Dropshotten en trollen op snoekbaars op de Ebro deel 2


De tol die je moet betalen loopt een beetje de spuigaten uit als je naar Spanje rijdt via de tolwegen in Frankrijk, maar ook in Spanje.
We betaalden 110.- euro op de heenweg en op de terugweg 115.- euro aan tol voor een huurauto (VW Transporter) in 2016.
Als je alleen al het aantal tolpoorten op de terugweg optelt, dan komen we aan 15 tolpoortjes, waar je soms kleine bedragen moet betalen aan tol (vanaf 0.90 eurocent tot 32.30 euro)Loopt de huurauto ca. 1 : 10 en dat gebeurt vrij snel als je met vier man en een klap zware belading aan hengelspullen aan het rijden bent, dan tast je ook diep in de buidel.
De 3400 km die je heen en terug rijdt vraagt dan ook 340 liter diesel en als deze 1.25 euro per liter kost, dan zit je ook aan een bedrag van 425.- euro vast.

Het tolbedrag er bij en je zit aan ca. 650.- euro kosten en dan heb je nog helemaal niks, zelfs geen bak koffie en een broodje onderweg bij de benzinepompen.Ga je met een huurauto met 6 of 9 zitplaatsen dan betaal je ook de hoofdprijs voor de huur.
Wij waren 925.- euro kwijt aan de huur voor 10 dagen, maar wel met een onbeperkt aantal kilometers.
Wel is aan te raden dat je je eigen risico van 500.- per ongeval verlaagt door iets extra’s per dag te betalen en je ook de huur van een Tomtom in ogenschouw neemt, als je die zelf niet bezit.

Omdat je zo’n eind moet rijden is het van belang dat je bijbetaald voor de registratie van een tweede chauffeur, want het bedrijf waar je de auto van huurt, weet ook wel dat je die lange rit niet in je eentje rijdt en krijg je onderweg een ongeval, dan hang je er aan, omdat je dan wettelijk onverantwoord bezig bent geweest om alleen achter het stuur te kruipen en later moet bewijzen tegenover de verzekering dat je voldoende rust hebt genomen.Dan zit je dus al aan een totaalbedrag van 1575.- tot 1600.- euro vast en dit bedrag deel je wel door vier man (in 2016) , maar zelfs dan ben je bijna 400.- euro per persoon kwijt en zit je twee keer 18 uur op autostoelen, die na een paar uur rijden op een spijkerstoel van een Fakir gaan lijken.
Je kont voelt dan aan als een rauwe biefstuk en je wisselt constant van je linker naar je rechterbil om deze te ontlasten.

Een huurauto moet je meestal de vrijdag voorafgaande van je vakantie ophalen als je vakantie op zaterdag begint en pas na een weekend ( op bv. maandag) kun je hem afleveren.Daar zijn extra huurdagen mee gemoeid omdat ze in het weekend gesloten zijn en kom niet een uur te laat dan de aflevertijd op je contract, want dan kan je nog hangen aan een extra huur van een dag en dan hebben we het nog niet over de extra vrije dagen die je met twee man op moet nemen om de huurauto op te halen en af te leveren.

Je kunt ook onderweg in Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje bij de Pyreneeën overnachten in een hotel en na het ochtend ontbijt weer de rest van de rit rijden naar je bestemming.
De kosten van een hotel met ontbijt kost ca. 100.- euro per persoon (heen en terug) en dat bedrag komt nog bovenop de 400.- euro, maar dan ben je beter uitgerust als je aankomt.Je hoeft alleen nog het restant van de rit van ca. 400 km heen te rijden en als je na het ontbijt gaat rijden (09.00 uur) dan kom je rond 12.00 – 13.00 uur bij je bestemming.
Totale kosten ca. 500.- euro per persoon.

Is reizen met een vliegtuig naar Spanje dan misschien niet beter en goedkoper?
Als je gaat Googlen, dan zie je onder meer een goedkope vliegreis van Ryanair met het vertrek op de zaterdag, de dag dat je visvakantie begint.
Een goedkope reis kost ca. 130.- euro voor een retour, maar daar ben je nog niet mee klaar.
Daar komt nog 29.50.- euro boekingskosten bij en dan moet je ook nog eens apart voor je koffer in het vliegtuig betalen.Je kiest natuurlijk voor de koffer die tot 25 kilo volgepropt mag worden en die kosten bedragen 97.- voor een koffer voor het ruim van het vliegtuig.
Een stuk handbagage tot 10 kilo is vrij van kosten.
Kosten vliegen bij Ryanair: ca. 260.- euro per persoon.

Je laat je ’s morgens wegbrengen door een goede vismaat met een ruime auto voor de prijs van een tank diesel (80.- euro), want je vliegtuig vertrekt op de zaterdag van Eindhoven naar Reus in Spanje.
Totale kosten ca. 340.- euro.
Je kunt alleen reishengels in drie of vier delen in een beschermende pvc koker in je duffel meenemen, want ondeelbare hengels, zoals dropshothengels van 180 - 200 cm uit een stuk kun je dus vergeten.
Deelbare plughengels om te trollen is ook een optie (snoekbaarzen), als ze maar in je koker en duffel passen.Je kunt ook vanuit Schiphol naar vliegveld Reus vliegen via Transavia.
De reis bedraagt dan ca. 125.- euro, geen reservering (!) en een koffer van 20 kg kost slechts 50 euro.
De handbagage (1 stuk) mag ook tot 10 kg wegen en is ook gratis, net als bij Ryanair.
Totale kosten bij Transavia ca.195.- euro met koffer.
Je vliegt vanuit Schiphol op de zaterdag wel heel vroeg (06.10 uur) maar als je vanuit Eindhoven naar Reus gaat vliegen, dan vertrekt het vliegtuig wel iets later, namelijk om 08.00 uur, maar de reis naar Eindhoven met de auto duurt meer dan een uur, dus moet je ook heel vroeg uit de veren.

Het vervoer naar Schiphol kun je je levenspartner voor inschakelen en vanuit Mijdrecht waar ik woon is dit maar een kort stukje met eigen auto en zijn er geen kosten mee gemoeid.
Ook zal je vervoer van het vliegveld in Reus moeten regelen om naar je bestemming in Spanje te rijden en in ons geval is dat Playas de Chacon nabij Caspe.Deze reis per auto duurt ca. 1 ½ uur naar onze bestemming, maar je kunt natuurlijk ook naar Barcelona vliegen en daar een auto huren (kosten ruim 250.- euro incl. benzine) maar dan duurt de reis vanaf het vliegveld Barcelona met deze huurauto meer dan 3 uur naar Playas de Chacon.

Rinus Houtkooper van ebrowhoppers.nl is gelukkig bereid om mij/ons op te halen met de auto (max. twee personen) van vliegveld Reus (niet van Barcelona) en je na je vakantie weer naar het vliegveld in Reus te brengen tegen een geldelijke vergoeding van 70.- euro per persoon.
De kosten van het vliegtuig met Transavia en vervoer auto in Spanje bedragen dan ca. 195.- plus 70.- euro per persoon en als je met Ryanair gaat 260.- euro plus 70.- en je bent maar een paar uur onderweg in plaats van de 18 uur heen en 18 uur terug met een huurauto vanuit Nederland.Neem je dus een koffer voor in het ruim van het vliegtuig mee, dan ben je wel beperkt in het meenemen van hengelspullen (o.a voor de meerval of karper), maar gelukkig beschik ik over karper reishengels van Shimano en deelbare dropshothengels die in de duffel passen en anders kun je deze ook bij ebrowhoppers.nl huren tegen een schappelijke prijs.

Je komt ook uitgerust en sneller op je bestemming en aan het eind van je vakantie veel meer uitgerust thuis en je houdt nog geld over ook.
Nog een andere optie is het opsplitsen van beide mogelijkheden van een huurauto en vliegtuig.
Bij de mannen die met de auto gaan kun je je bagage mee laten vervoeren en dat scheelt de prijs van een koffer (50.- euro) voor het ruim van een vliegtuig.Je betaalt dan slechts de prijs van het retourtje (125 euro) bij Transavia, naast de kosten van het vervoer van vliegveld Reus naar je bestemming (70 euro), in totaal 195.- euro
Je kunt dan eventueel een bedrag bijdragen aan de mannen die met de auto gaan, voor de tol onderweg.

Je kunt voor je bagage ook gebruik maken van Travel Light in Scheveningen, die je (grotere en langere) bagage naar je bestemming brengt (via TNT) tegen een bepaalde vergoeding.
Roy en Sven de Laaf zijn dit bedrijf begonnen en mochten al meer dan 1000 pakketten verzorgen.
Travel Light is echter niet veel goedkoper dan de koffer of duffel voor het vliegtuig, dus dat valt een beetje tegen, maar je kunt dan wel langere hengels (tot 1.80 mtr) meenemen die op je bestemming afgeleverd worden.

Rinus bracht mij zaterdagmorgen om 05.30 uur naar het vliegveld van Reus terug, (1 ½ uur rijden) want mijn vliegtuig ging om 09.05 uur en de mannen zijn na het ochtendontbijt richting een hotel in Frankrijk gereden met de auto.
Daar overnachten ze en op zondagmorgen zullen ze verder rijden naar Nederland
Langs deze weg bedanken wij Rinus en Roxanne voor de uitstekende service, hun hartelijkheid, het heerlijke eten en de altijd fantastische humor en als het even kan, gaan Rob en ik er in september as. weer een week naar toe.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator