Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Pelagic vissen of toch maar gewoon dropshotten op het IJ. 10st
 

    
 
Pelagic vissen of toch maar gewoon dropshotten op het IJ. 10st


Soms zie je foto´s van lappen en bakken van snoekbaarzen en snoeken op facebook voorbij komen en dan kan ik mij van velen voorstellen, dat die het gevoel krijgen dat ze maar wat aan zitten te klooien op het water.
Ondanks dat “gewone” vissers doen wat ze denken te moeten doen, is het een toevalstreffer als er door hun een knappe roofvis aan de haak wordt geslagen.

Vergeet echter niet dat een aantal van die mannen gericht op grote roofvis aan het vissen zijn met een speciale techniek, namelijk het pelagic vissen.Deze techniek gebruikt men om werkelijk grote roofvissen te verleiden tot een aanbeet die niet op de bodem maar in de middelste waterlagen rondzwemmen.
Je zult ze eerst moeten zoeken en dat is niet eenvoudig, voor je een kans maakt dat ze je aangeboden aas willen pakken en op je beeldscherm kun je de aanbeet prachtig waarnemen.
Voorwaarde is echter dat de transducer naast de boot onder je hengel geplaatst is.

Er zijn tal van filmpjes in omloop waar je de techniek wordt uitgelegd en je zit als het ware tijdens het kijken naar de film in de boot naast een roofvissers die deze methodiek toepast.Maar niet iedereen zal deze methode gebruiken om werkelijk grote roofvissen te vangen, want menigeen is tevreden met een aantal aanbeten op de dag en waarbij er mooie maatse exemplaren boven water kunnen komen.
Het pelagic vissen brengt niet echt aantallen in de boot, maar die paar die je vangt kunnen enorm van lengte en gewicht zijn en soms over de magische meter, vissen waar je misschien wel van droomt en nat van het zweet wakker van wordt.

Eigenlijk is het bij het gewoon verticalen of dropshotten ook de verrassing wat je boven haalt na een aanbeet, het ongewisse, het speculatieve speelt daarbij een rol en vis je op de pelagic manier, dan weet je bijna zeker dat de vangst groot is, maar wil je dat als gewone roofvisser eigenlijk wel.Gaat er niet iets teloor, een vorm van vreugde, het plezier van het vangen, want niet elke visser zit te wachten en te hopen op de grootste roofvis van het water.
Jan met de pet wil gewoon een dagje lekker vissen, dat is een uitje en een plezierige onderneming waar hij naar uit kijkt en zolang er regelmatig een snoekbaars aan de haak van zijn hengel hangt kan zijn dag niet meer stuk.

Ben je verslaafd geworden aan het pelagic vissen, want dat is net zo verslavend als op de gewone manier hoe je de roofvissen vangt, dan wil je uiteindelijk toch de grootste snoekbaars of snoek vangen die er in dat (grote) water rondzwemt.Dan word je meer een Trophy visser, een visser die per se de grootste karper van een meer wilt vangen, en in dit geval de grootste snoekbaars of snoek en daar doen deze roofvissers bijna alles voor.
Er zijn een paar roofvissers die enorm bekend zijn geworden door hun pelagic visserij en regelmatig met enorme kneiters op facebook staan.
Niks mis mee, maar die zijn zich aan het specialiseren in het vangen van knoerten en kneiters en dat wil niet iedereen of kan daar niet altijd de tijd of de energie voor opbrengen.

Het vereist ook zwaarder materiaal, want niet alleen moeten de hengels die strijd aan kunnen ( werpgewicht ca. 55 gram), maar ook gebruiken deze roofvissers een zwaarder loodgewicht om loodrecht naar beneden te kunnen vissen, waar de roofvis zich bevindt.Loodgewichten van 35 gram of hoger is vrij normaal en zelfs de fluorocarbon onderlijn is veel dikker, namelijk vanaf 35 honderdste.
De gevlochten hoofdlijn moet dit geweld ook aankunnen, want bij een aanbeet sla je dunne lijnen snel kapot door de stuggere hengel en dat wil je niet als je zo’n kneiter aan de haak krijgt.

Die mannen zitten bij redelijk slecht weer en ontij op groot en diep water en dat vereist snelle visboten met hoge gangborden en voldoende pk’s.
Niet elke visboot is er mee uitgerust en kan dit soms brute natuurgeweld aan en zeker niet met buitenboordmotoren met weinig pk’s om snel naar veilige plekken te varen als het weer omslaat.

Deze gevlochten lijn hebben we opgedaan tijdens het dropshotten op Het IJ, waarschijnlijk is er tijdens het vissen van de week een hengel overboord gegaan.

Ook is het verstandig om als pelagic visser een gecertificeerd drijfpak te dragen en als ze alleen in de boot zitten, een veiligheidslijn aan het pak en de visboot te klikken om in ieder geval na een onvrijwillige duik in het water weer veilig aan boord te kunnen komen voor de boot te ver afdrijft.

Degene die pelagic aan het vissen zijn hebben redelijk weinig concurrentie van andere (gewone) roofvissers, aangezien de meeste mannen kiezen voor een redelijk veilige manier om de snoekbaarzen aan de haak te krijgen en om hun hobby veilig uit te kunnen oefenen.
En dan maakt de grootte van de gevangen rovers niet zoveel uit, al is deze natuurlijk zeer welkom als afwisseling.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator