Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Avondje dropshotten op een van de mooiste roofvissen 20 st
 

    
 
Avondje dropshotten op een van de mooiste roofvissen 20 st


Vanavond ben ik weer een opstapper en zit ik bij Ruud in de boot en we gaan dropshotten op een van de stoerste roofvissen waar ik het liefst op vis, namelijk de snoekbaars.
In de latere avonduren gebruiken we geen dood aas (sorry Dennis), in de vorm van een bliekje of spiering, maar gewoon een shadje omdat we ervaren hebben dat tegen de schemer en half donker daar meer de voorkeur van de rovers naar uit gaat.Misschien wordt een dood aasvisje minder snel opgemerkt door het ontbreken van vrijwel enige beweging van de staart of lijfje en is niet altijd visueel contact noodzakelijk om de prooi in de avond te zien.
Waarschijnlijk schijnt de trillingen van de schoepstaart van het shadje meer roofvis aan te trekken en meer in het gehoor te liggen zodat ze deze prooi sneller in het schaarse licht kunnen lokaliseren en ze daarom veel alerter zijn om toe te happen met vaak brute kracht.

Vanavond is het niet anders.
De beuken van de krachtige rovers zijn soms ongekend hard en de hengst op de top van de dropshothengel is vaak verrassend ferm.De shad die ik vanavond aan de dropshothaak heb bevestigd is een 4 inch (10 cm) Swimming Ribster, de kleur Ice Shad van Lunker City en door zijn vele glitters en lawaai onder water heb ik daar al vele vangsten van agressieve rovers op gehad.
Die bevestig ik aan een 2/0 langstelige dropshothaak van Gamakatsu.
Ook de kleur Blue Ice met glitters is een fantastische shad om snoekbaars te verleiden tot een aanbeet.
De ribbels en de kleine schoep- of paddlestaart geven veel trillingen onder water en omdat ze zo soepel zijn, vouwen ze gemakkelijk en weerstand loos in de bek van de roofvis.Vaak moet de onthakingstang er aan te pas komen om de shad diep uit hun keel te halen, want na de gulzige aanbeet zie je gewoon in de gesloten bek de shad niet meer.
Helaas is deze delicate shad niet opgewassen tegen felle staartbijters, want die is er zo afgebeten en zeker als je aanslaat en de rover de staart in zijn bek houdt.
Geeft niks aangezien er tien (10) in een pakje zitten en dan kan je er dus een paar tijdens het dropshotten van missen.Door de aangebrachte glitters in het lijfje van de shad, weerspiegeld de zon of de lampen op de oevers in de avond het soms spaarzame licht in de meest troebele wateren.
Door de trilling van het lijfje en de staart maar ook de reflectie van de glitters is het een prachtige opzichtelijke prooi voor deze roofvissen, die nooit onopgemerkt aan hun voorbij kan gaan of ze moeten last hebben van glaucoom of een verregaande vorm van blindheid.
Hahaha.

In het begin was ik een beetje sceptisch om deze soepele worm vormen aan de dropshothaak te bevestigen, maar na de vangsten van de vele snoekbaarzen en baarzen, ben ik helemaal niet meer zo sceptisch en degenen waarbij ik mee in de boot aan het vissen was, waren ook verrast over de resultaten.Toch kwam ik veel meer (verschillende) soorten glitterwormen tegen op de markt, en eigenlijk is het logisch dat veel fabrikanten ze in de collectie opnemen, vanwege hun uitstekende vangkracht en loop je als fabrikant een mooie omzet mis als je ze niet op zou nemen.
En dan heb ik het alleen maar over de wormen waar glitters in verwerkt zijn en niet de wormen zonder glitters of uitgevoerd in andere kleuren, want daar heb je er genoeg van op de markt.

En denk nou niet dat alleen de kleinere formaten rovers deze wormen aantrekkelijk vinden, want ook de grotere snoekbaarzen zien er nog steeds een hapje in en rammen het aangeboden kleinood als een bijzonder smakelijk gerecht als speldaas diep in de strot.
Veel van deze wormen komen uit de Amerikaanse fabrieken, waar ze in de eerste instantie ingezet worden op de Black Bass baarzen, maar later bleek dat elke roofvis er jacht op maakte, dus was de markt in Europa een logisch vervolg.En dat ik ze straks in augustus a.s. meeneem naar de Ebro, waar Richard en ik tien (10) dagen een snoekbaars/karper/meerval sessie gaan houden, is begrijpelijk, omdat ook in die rivier felle snoekbaarzen en ook de Black Bass baarzen in voorkomen.
Nu wil dat niet zeggen dat als je de worm naar de bodem laat zinken er direct een Black Bass op kleunt, maar we wel verzekerd van een snoekbaars zullen zijn.

Het is vanavond weer als vanouds, de snoekbaarzen kunnen gewoon niet van de worm afblijven en de een na de ander perst hem in de bek.
Na een aantal vangsten is de Ice shad behoorlijk toegetakeld en de rafels hangen er aan, maar zolang er aanbeten blijven komen zal ik hem pas vervangen als die uitblijven.De visteller moest er na de dubbele cijfers aan te pas komen om de stand bij te houden, want we wilden toch wel dolgraag weten hoeveel struikrovers er in de boot zijn gekomen in die paar uur tijd dat we aan het dropshotten zijn.
En dat waren er in totaal 20 stuks naast de vele missers en het falen van mijn reel, waarvan bij een aanbeet en aanslaan de anti-retour in werking stelde en een pruik veroorzaakte.

Gelukkig had ik een reserve reel in mijn viskist en werd het euvel verholpen.
Het was weer een gezellige avond met Ruud om te dropshotten op de gemeenste rakkers en is voor herhaling vatbaar.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator