Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Verticalen of dropshotten op hoge leeftijd 31 stuks.
 

    
 
Verticalen of dropshotten op hoge leeftijd 31 stuks.


Als door je hoge leeftijd het aantal kaarsjes op je verjaardagstaart de hele taart in beslag neemt en de hoeveelheid kaarsjes je met een gasaansteker niet meer aan kunt steken zonder dat hij leeg raakt, dan moet je er over na gaan denken je eigen verjaardag maar voortaan zonder taart te vieren.
Hoe krijg je eigenlijk zo’n brandende inferno uitgeblazen zonder dat je van ellende je kunstgebit uit je mond spuugt (als je die hebt) of je lange neusharen en je borstelige wenkbrauwen verbrand.Nee, vier dan je verjaardag maar op het water in een visboot met je visvrienden om je heen en tracht de roofvissen zo gek te krijgen, dat ze in je aangeboden aasje bijten, zuiver en alleen om jou deze heuglijke dag een plezier te doen.
Niet dat je het aantal snoekbaarzen als je gevorderde leeftijd hoeft te vangen, zoals Pim Pos dat vaak op Facebook verkondigd, maar een paar 70ers, 80ers of misschien wel een 90er tussendoor zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Een vrij makkelijk water om te leren dropshotten of verticalen op de roofvis is toch wel het IJ, tenminste, die plas water ligt voor mij vrij dichtbij, want ongetwijfeld zijn er meer wateren waar je als beginner een hengeltje met aas of een shadje naar de bodem kunt laten zakken en vrijwel meteen of binnen een paar minuten een aanbeet krijgt.Natuurlijk is het niet alle dagen prijs, dat je met grote aantallen rovers aan je haak te maken krijgt, maar het moet wel heel erg gek lopen als je helemaal geen aanbeten krijgt op deze “kweekvijver”.
Dan is er iets vreselijk mis of de roofvis is er massaal vertrokken en gemigreerd naar andere oorden.
Dat hebben wij nog niet echt meegemaakt, want we weten zo ongeveer wel waar de roofvis zich bevindt en met graagte onze shads of aasvisjes tot zich nemen.

Vanavond zijn Ruud en ik weer voor het donker op het water te vinden, waar we trachten om de snoekbaarsbekken open te krijgen door de roofvisfamilies een zeer aantrekkelijk shadje voor te houden.Dit shadje, die we al geruime tijd gebruiken, wordt binnenkort uit de handel genomen en we zitten automatisch met de vraag, waarom?, want het is een vanger van jewelste en het is voor ons onbegrijpelijk dat dit shadje straks niet meer te verkrijgen is.
Dat wordt dus op korte termijn een flink aantal blisterverpakkingen inslaan.

Dit kleinood van slechts 9 cm daagt de rovers uit tot een aanbeet en als die komt dan krijg je een zodanige beuk op de top van je dropshothengel waardoor je het eigeel voor je ogen danst en je sokken ineens zeiknat in je schoenen of laarzen drijven.En denk nou niet dat alleen de kleinere formaten er een maaltje in zien, maar ook de grotere rakkers houden van dit supersnackje en rammen elkaar opzij om de eerste te zijn om te smullen van de hapklare brok.

In de loop der jaren zijn al veel goed vangende shads de revue gepasseerd, sommige zijn uit de handel genomen en belanden als een winkeldochter op Hengelsportbeurzen en een aantal shads worden niet meer gefabriceerd door faillissementen, aflopende octrooien of door de geringe verkopen er van (?).
Al met al, blijft de toestroom van nieuwe shads maar komen en worden steeds duurder en duurder, tot wel meer dan 2.- euro per shadje van 10 tot 12 cm die soms ook nog zuinig in een blisterverpakking van slechts 5 stuks worden aangeboden.Iedere fabrikant denkt telkens elk jaar het ultieme vangertje te hebben uitgevonden en zeker na uitvoerige tests van hun Pro-staffers die met prachtige roofvissen op de foto’s staan en je visueel uitnodigen om ook deze shads aan te schaffen.
Maar zoals elke keer in de praktijk is gebleken, blijft het niet bij deze definitieve en de allerlaatste creatie die de meeste rovers verleiden tot een aanbeet.

Nee, het jaar daarop komt er weer een nieuwe variant of iets geheel revolutionairs, die steeds maar beter roofvissen blijken te scoren dan de shads van de vorige jaren en aangepast is met een nog duurder prijskaartje.
Maar ja, het grote publiek is wederom en elk jaar opnieuw te verleiden tot de aankoop er van omdat absorberen als zoete koek.Prik daar doorheen en blijf maar gewoon de vangers van toen en de recente vangers van nu gebruiken om je visje te vangen, want een roofvis zal echt niet je shadje de rug toewenden omdat het een ouder model betreft of dat die er niet mooi uitziet.

Presentatie geachte lezers, gewoon de presentatie maakt de meeste shadjes tot een vanger.
Ik heb met shadjes gevist, die er niet uit zagen, want die waren gehavend en gerafeld met scheuren in het lijfje en stukjes er uit gebeten, oogjes ontbraken, neusjes uitgescheurd en bleven soms maar net op de dropshothaak zitten, maar ze vingen nog steeds vis.
Het lijkt wel of de roofvissen in de gaten hebben dat het zogenaamde visje ziek of half dood en nog net aan het leven hangt.
Vanavond dachten 31 rovers dat ze een ziek visje hadden verorberd en keken op hun neus toen ze in een andere wereld terecht kwamen. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator