Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Snoeken, mag het een onsje meer zijn? 4 stuks
 

    
 
Snoeken, mag het een onsje meer zijn? 4 stuks


Door het opnieuw deelnemen aan het vissen op snoek bij de visclub “de Kwakel” is mijn interesse in het vissen op snoek geïntensiveerd en versterkt.
Jaren geleden, en dan heb ik het over zo’n 40 jaren terug, mocht ik graag op de snoek vissen, maar op een of andere manier kreeg ik er ineens genoeg van.

Dat gehannes met die dreggen in de bek, bekkensperders die werkelijk ondingen waren en totaal onbruikbaar bleken met een beetje formaat snoek, dreggen die vastzaten in het schepnet en tegelijkertijd in de snoekenbek en je uren nodig had om de snoek en het schepnet te onthaken, deden mij besluiten om maar niet meer op de snoek te gaan vissen.
Ik had na de vangst van een paar snoeken mijn buik er ineens van vol.

40 jaar geleden

Kieuwgrepen waren alleen voor de pro’s van toen weggelegd, want de meeste vissers die soms per ongeluk een snoek aan de haak kregen, wisten vaak niet hoe ze zo’n lijf met vreselijk scherpe tanden moesten onthaken zonder zelf gewond te raken.

Een lange onthaaktang hadden de meeste vissers niet bij zich of ze hadden een soort tang met platte bekjes waar je geen moer aan had omdat de dreggen steeds weer losschoten uit de bekjes van die knijptang en hoe krijg je dan die haak fatsoenlijk uit de bek.Ik heb taferelen gezien, die vandaag en de dag maar ook toen niet door de beugel konden, want soms werd het snoekje aan de hengel in het rond gedraaid tot hij vanzelf losschoot en in het water of in het gras belandde of de snoek werd geplet onder een vislaars en de dreggen met een ruk uit de bek getrokken, waarbij soms een gedeelte van de kaak werd losgescheurd.

Voor sommige “vissers” was dat een normale gang van zaken, want hoe kreeg je anders de drie dreggen van de plug uit de bek.
Je kon klappen krijgen of op de vuist als je er wat van zei, met daarbij alle ziekten van de wereld naar je toegebeten.Toen was ik nog een sterke jongen van een jaar of dertig en heb er toch een paar in het water geflikkerd met hun visspullen erbij.

Vandaag zit ik met Marco en Corwin in de Marcraft en we gaan op zoek naar de snoek.
Ron Noorlander van Hengelsport Aalsmeer, had voor deze gelegenheid een aantal dood aas montages gemaakt, die zeer bruikbaar waren om de familie snoek te verleiden tot een aanbeet.
Gewapend met een paar snoekhengels en een koelbox met bevroren dode aasvissen als munitie voeren we op de rivier naar vermeende hotspots waar eventueel snoeken zich verpozen.Dat was niet gemakkelijk, want op welke diepte laat je je aasvis ronddolen om snoeken te verleiden tot een aanbeet en elke keer als je naar de fishfinder keek probeerde je ze te ontdekken op het beeldscherm.

Toch bleken de aanbeten vrij onverwachts plaats te vinden en begon de drijvende dobber een eigen leven te leiden, ten teken dat er aan het aas geknabbeld werd.
Dat resulteerde in een aantal vangsten van mooie vette snoeken, die ondanks hun gespannen vel door veelvraat toch een half bevroren aasvisje als een extra lekkere snack zagen.De grootste snoek was vandaag op twee (2) centimeter na, een meter lang en zelden heb ik zo’n gezond exemplaar gezien.
Wat een prachtbeest.
Helaas bleef het vandaag bij de vangsten van vier snoeken, maar de vangsten daarvan, de strijd van de vissen en de euforie tijdens de dril en het uiteindelijk scheppen van die sterke dieren gaven veel voldoening.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator