Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Snoeken op de Nieuwkoopse plassen. 2 stuks
 

    
 
Snoeken op de Nieuwkoopse plassen. 2 stuks


Vroegâh, was ik kind aan huis bij Piet Groeneveld in de Woerdense Verlaat waar ik en velen met mij een bootje van Piet huurde om te gaan vlokvissen op de ruisvoorn en de graskarper en waar ik heel veel (zeer grote) snoeken wist te liggen, die je gevangen voorntje tijdens het inhalen probeerden te pakken wat ze vaak ook lukte.
Die tijd is voorbij na het overlijden van Piet.Nog even nam een van zijn zoons het over (Peter), maar de bootjes waar Piet altijd zo zuinig op was, raakten in verval, werden niet meer schoongemaakt en niet meer leeg gehoosd als er regenwater in stond en er verdwenen regelmatig steekstokken om je bootje op een meertje vast te kunnen leggen.
Langzamerhand werden de bootjes van de hand gedaan en die paar die overbleven waren niet meer interessant gevonden voor de verkoop.

Er werden ook teveel dubbele afspraken gemaakt met vissers die een overgebleven bootje hadden besteld, die ’s morgens weer terug naar huis konden gaan omdat hun bestelde bootje door een ander was meegenomen.
De meertjes werden wat later verboden terrein en je mocht alleen nog maar vanaf de kant aan de Bosweg vissen.Gelukkig kan je nog vlakbij op de Nieuwkoopse plassen vissen en omdat ik het vissen op snoeken weer heb opgepakt, ga ik met Peter van Velzen (lid van het visclubje “Hengeltuig”) een dagje vissen op snoek vanuit een gehuurd bootje met een elektromotor bij Leo Groenendijk in het plaatsje Noorden.
Deze verstrekt tevens een visvergunning voor een dag om op de plassen te mogen vissen en de totale kosten, inclusief met een kopje koffie bedragen 32 .- euro, dus 16.- euro p.p..

De visbootjes zijn heel goed onderhouden, zoals vroeger bij Piet, en het elektromotortje van 40 lbs heeft ruim voldoende snelheid om snel op de plekken te komen waar we roofvissen vermoeden, aangezien er naar toe en de hele dag roeien toch wel een vermoeiende bezigheid kan zijn.We hebben een koelboxje met bevroren aasvissen bij ons, naast een aantal dozen met pluggen en ikzelf heb twee snoekhengels meegenomen om met de dobber op de roofvis te kunnen vissen en een reservehengel om met een plug te kunnen slepen.
Natuurlijk neem ik een campingstoeltje mee, want de hele dag zitten op een kussentje op de houten zitplaats is ook niet prettig en is wat aangenamer voor het zitvlak.

Voor Peter is dit de eerste keer dat hij vanuit een visbootje gaat snoeken, dus zal een eerste gehaakte snoek voor hem een openbaring zijn.
Voor alle zekerheid heb ik een flink aantal pleisters meegenomen voor eventuele opgelopen wondjes aan de handen bij het uitvoeren van de kieuwgreep en bij het onthaken van een spartelende roofvis.Bij Ron, bij Hengelsport Aalsmeer, heeft Peter een paar onderlijnen gekocht die speciaal voor de snoek zijn gemaakt en we hebben een half uurtje langs de oever uitgetrokken om de montage op de hengels te bevestigen.

Omdat hij geen idee heeft hoe de tuigage er uit ziet om te snoeken met dobbers met daaronder een onderlijn met een haak en dreg, alsmede een loodgewichtje, heb ik hem dat uitvoerig uitgelegd toen we in het bootje de hengels aan het optuigen waren.
Je kunt het vergelijken met een onderlijn voor te dropshotten op snoekbaars, want het is ongeveer hetzelfde idee.De hele dag hebben we met een aasvis onder de dobber een groot gedeelte van de plassen omgeploegd en als we dachten dat we eindelijk een aanbeet hadden, bleken we vuil van de bodem te pakken te hebben.
Het laatste uurtje zijn we overgegaan op het trollen van een plugje en eindelijk kreeg Peter de lang gekoesterde aanbeet van een snoek van 74 cm.

Hij zat te juichen als een 18 jarige adolescent die de sleutels van een nieuwe auto in ontvangst mocht nemen en dat kun je aan de foto die ik van hem met de gevangen snoek heb gemaakt duidelijk zien.
Proficiat Peter, moeten we nog een keertje overdoen.
En oohja, ik ving ook nog een babysnoekje van een cm of 40, die bijna net zo groot was als de plug waar ik mee aan het slepen was. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator