Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Snoekvissen bij de visclub de Kwakel 9 december 2018
 

    
 
Snoekvissen bij de visclub de Kwakel 9 december 2018


Afhankelijk van het jaargetijde kun je met relatief groot succes (behalve Marco en ik) vissen op de soms baggervette, lijvige en corpulente damessnoeken die in korte tijd hun vetreserve even op peil willen brengen voordat de winter aanbreekt.
Als een rechtgeaarde snoekbaarsvisser krijg je ook weleens te maken met een snoek die je shadje of een aasvisje aanvalt, terwijl je daar niet op vist.

Winnaar van vandaag 107 cm

Vaak ben je dan je gehele onderlijn kwijt omdat de tanden van een snoek nu eenmaal razend scherp zijn en heel makkelijk de relatief dunne fluorocarbon onderlijnen kapot bijten.
Soms heb je mazzel en blijft de haak voorin de lip of in zijn/haar bekscharnier haken en ook dan is het nog de vraag of je zo’n brok geweld wel af kan drillen om hem in het net te krijgen.

Een snoek van een centimeter of zeventig plus kun je waarschijnlijk nog wel aan op je dropshothengel, maar weet de snoek van geen ophouden en springt hij steeds weer uit het water als een volleerde trampoline springer, dan is de kans groot dat je hem kwijtraakt door lijnbreuk of door een uitgebogen haak of dreg.Veel snoekvissers kennen dit probleem en zelfs dreggen van gerenommeerde fabrikanten kunnen dit abnormale geweld soms gewoon niet aan en buigen uit of ze gemaakt zijn van pisbakkenijzer.

Pakt een flinke dame van een meterplus je aangeboden doodaas in een takel aan je snoekhengel en je kunt haar gewoon zonder problemen naar je toe trekken zonder dat ze tegenstribbelt (dat is mij vroeger vaak gebeurd), dan breekt de hel vaak pas los als ze in de gaten krijgt dat ze zonder haar medeweten ineens van koers verandert en in een bepaalde richting wordt getrokken.Heb je van te voren de slip van je molen of reel goed afgesteld?
Dan kom je er nu pas achter of je dat goed hebt gedaan of niet, want die ogenschijnlijk logge massa die dan op een mudzak aardappelen of een zeiknat dekbed lijkt, verandert ineens in een moorddadige vechtmachine en vraagt het uiterste van jou en je materiaal waar je mee vist.

Haar zogenaamde lompe kluit visvlees bezit ineens enorme krachten en elke spier in haar lijf wordt aangesproken om te ontsnappen aan haar belager.
Met zo’n vechtersbaas ben je wel even zoet, want die geeft de strijd niet zo snel op en duikt diep naar de veilige bodem naar vermeende schuilplaatsen om daar bij te komen van de schrik.Je hengel buigt krommer dan krom en de eisen die de fabrikant aan jouw hengel heeft toegeschreven worden in ruime mate aangesproken.
Maar niet alleen de hengel krijgt het te verduren, maar ook de molen of reel, aangezien je er nu achter komt of de aangeschafte molen of reel wel de strijd aan kan en de slip moeiteloos de lijnafgifte kan regelen.

Ook de gevlochten hoofdlijn begint zijn eigen melodie te zingen en snijdt haarscherp door het water als een laserstraal en jij staat met trillende knieën die ineens van rubber lijken te zijn veranderd, de boel te regelen.Niets forceren, laat die dame maar protesteren en vechten voor haar leven en zorg ervoor dat je de boel strak houdt en er geen slack in je uitstaande lijn voor kan komen.
Vaak buigen haken of dreggen uit als de hoofdlijn slapper wordt door het gespring van de rover en dan ineens weer strakker aangetrokken wordt.

En daar is de haak of dreg niet op berekend want die moeten het hebben van constante krachten die door een strakke hoofdlijn wordt uitgeoefend en niet van plots optredende trekkrachten door het slap vallen van de lijn en dan ineens weer aangetrokken wordt.
Dan kan het materiaal waar de dreg of haak van is gemaakt uitbuigen en heeft de roofvis de strijd gewonnen.Vandaag zitten Marco en ik in de Marcraft en we vissen op snoek voor de wedstrijd van de Visclub de Kwakel en we proberen een snoek te vangen met trollen met een plug of grote shad.
Vandaag probeer ik mijn personal best (PB) van 116 cm en dat is een tijd geleden, voor de snoek te verbeteren, als er tenminste een grote snoek aanstalten wilt maken om mijn aasvis of shad te pakken.
Maar helaas, ik kreeg niet eens een aanbeet vandaag, maar Marco mocht twee snoeken aan de haak/dreg krijgen.

Lang geleden 116cm

Het lijkt wel of wij beiden niet zo in trek zijn bij de roofvisfamilie snoek, want onze vangsten op snoek zijn de laatste tijd navenant slecht, nee, eerder dragen de snoekbaarzen ons een warmer hart toe, aangezien deze meer aan onze beaasde dropshothaken willen hangen.

Vandaag deden 14 vissers van het clubje mee en wisten in totaal 11 snoeken in de boten te krijgen.
Peter Hoogervorst won deze wedstrijd met een snoek van 107 cm.
Marco Webbers had de kleinste snoek van 50 cm
En Jan van der Zwan had de meeste centimeters aan snoek vandaag, namelijk 287 cm.

Een lekker hapje en een drankje bij Fa. Gebr. Hoogerwerf

Volgende wedstrijd wordt gehouden in het nieuwe jaar (2019) op 20 januari.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator