Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Verticalen of dropshotten en de waarde van visgidsen
 

    
 
Verticalen of dropshotten en de waarde van visgidsen


Je wordt overspoeld met informatie over verticalen of dropshotten op snoekbaars en eigenlijk is het met het kopen van verticaal- en dropshothengels hetzelfde verhaal.
De uitleg van hengelsportwinkeliers of van goede vismaten die deze manier vissen op snoekbaars bezigen, kunnen je gelukkig helpen om een goede en verantwoorde keus te maken, want er is zoveel op dat gebied te koop, dat het je als beginner duizelt om een goede soms zeer dure hengel aan te schaffen.Wil je gaan verticalen of wil je gaan dropshotten?
Pas als je het verschil weet en kent dan kun je een terechte keus maken en je goed voor laten lichten welke hengels daarmee gemoeid zijn.
Het oerwoud van hengels is groot en soms lijk je een terechte keus te hebben gemaakt, maar dan blijkt het in de praktijk een drol van een hengel te zijn.
Dat voelt aan of je een pakje veel te grote condooms hebt gekocht (XXL) voor je maatje medium.

Je hebt zeer strak uitgevoerde verticaalhengels met een vrij harde top waar je elke aanbeet op voelt of hengels met een zachtere top maar met een stijve rug die veel body bezitten om grotere roofvissen te drillen.Datzelfde heb je ook met dropshothengels, want de een vindt dat net een te slappe parabolische hengel die op een sliert al dente spaghetti lijkt en de ander is er gelukkig mee en loopt er mee weg.
Misschien moet je eens een keer met een gerenommeerde en geregistreerde visgids meegaan, want die bezit meerdere hengels in zijn visboot voor deze twee technieken en daar hoor en zie je een schat aan informatie hoe je het beste kunt verticalen of dropshotten.

Je maakt kennis met deze manier om op roofvis te vissen en geloof mij, dat betaalt zich uiteindelijk uit als je de raad ter harte neemt en in de praktijk uitvoert.Het kost inderdaad een paar centen om met een of meerdere visgidsen mee te gaan, maar daar krijg je in verhouding een hoop voor terug en kan jij hun technieken je eigen maken.
Dan kan je terecht een keuze maken of je gaat verticalen of dropshotten en misschien wel allebei.

Toen ik voor het eerst in de jaren 90 door Appie de Jong, waar ik regelmatig mee in het buitenland in de mooiste rivieren aan het vliegvissen was, werd uitgenodigd om met hem in zijn boot op de Zaan te gaan verticalen, wist ik van toeten nog blazen aangezien ik nog nooit eerder met een verticaalhengel had gevist.Toen de eerste aanbeten van de snoekbaarzen met een van zijn geleende verticaalhengels bij mij binnen kwamen was ik helemaal verkocht aan deze manier van vissen.
Het duurde ook niet lang voordat ik mijn eigen verticaalhengel(s) had aangeschaft en dat kan jou ook gebeuren.

Later of gelijk, ga je je misschien ook toeleggen op het dropshotten, omdat dat ook een fijne manier is om achter de broek van de snoekbaars te zitten en eerlijk gezegd vind ik het dropshotten een mooiere en subtieler manier om deze sterke roofvissen te belagen.
Maar dat is mijn persoonlijke smaak en dat hoeft niet per se de jouwe te zijn.Zelfs in het buitenland, bijvoorbeeld de Ebro in Spanje hanteer ik mijn dropshothengels tot volle tevredenheid.
Toch mijd ik het verticalen niet, aangezien ik af en toe toch een of meerdere van mijn verticaalhengels meeneem op de grote rivieren om daar mee te vissen op snoekbaars.

Gelukkig kun je net als bij het verticalen, ook dropshotten met een rubberen shadje, want je bent bij het dropshotten niet gebonden aan halfbevroren aasvisjes aan je dropshothaak.
Soms vang je met spiering of bliekjes meer roofvissen dan met rubber en dat kan op de dag zo maar veranderen en vang je ineens meer met shadjes.Dat ligt niet aan jou maar aan de willekeur van de grillige snoekbaars of baars, aangezien volle buikjes de roofvis nog steeds geen prikkel geven om te gaan jagen, terwijl een verleidelijk bewegend shadje die prikkel juist wel kan aanwakkeren en daar kan je gebruik van maken.

Dat kan een reden zijn waarom jij geen aanbeten meer krijgt op je vers ingevroren aasvisje en je vismaat wel aan zijn rubberen shadje.
Dat hebben wij al zo vaak meegemaakt en dat vinden wij eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld.
Die ommekeer is vaak al in gang gezet als je na tien minuten of een kwartier nog steeds geen aanbeet op je aasvisje hebt gekregen, terwijl je nog daarvoor telkens na een paar minuten een aanbeet kreeg en mocht verzilveren.Blijf dan niet eigenwijs en blijf niet volharden in dat geloof en bevestig eens een shadje aan je dropshothaak en je zult zien dat de aanbeten plotseling weer toenemen.
Het is juist de actie van de shad die tot de verbeelding van die humorloze creaturen spreekt en ineens weer overgaan van een apathische naar een actieve moordenaar.

Honger is niet altijd de prikkel tot aanvallen, maar een bepaalde actie van een visje of shad veroorzaakt die juist wel.Vandaag zitten Marco, Richard Vreedenburgh en ik in de Marcraft op zoek naar willige snoekbaarzen die een shadje graag even in de bek willen nemen uit pure nieuwsgierigheid.
Nog steeds hebben deze vraatzuchtige schepsels interesse in het aangeboden aas, al is het maar van rubber en als het maar eetbaar lijkt.
Voor Richard is het de eerste keer dat hij met Marco en mij meegaat om te dropshotten, want zijn enige ervaring met het dropshotten is die twee keer met mij op de Ebro vorig jaar.

En reken maar dat hij straks ook verkocht is als vandaag de eerste van vele snoekbaarzen aan zijn haakje hangt en hij het geweld onder water mee zal maken.De tikken op de top van zijn geleende dropshothengel zal net als bij elke beginnende roofvisser vermoedelijk een verslavende uitwerking hebben en dat smaakt vanzelf naar meer.
We kregen vandaag 21 snoekbaarzen en baarzen in de boot en deze dag kun je wel bestempelen als een taaie dag, want veel snoekbaarzen waren net in de bek gehaakt en we kregen daardoor te maken met vele missers.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator