Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Kleine shadjes vangen ook grotere roofvissen 38 stuks
 

    
 
Kleine shadjes vangen ook grotere roofvissen 38 stuks


Ik ga geen namen noemen van kleine shadjes, omdat er veel te veel zijn van de vele merken die ik en misschien ook de lezer toch niet kan onthouden.
Shadjes van een centimeter of 7 tot 9 zijn ideaal op de dropshothaak en dat kunnen siliconen shadjes zijn die op een visje lijken of op een wormachtige slappe hap.
Maar ik heb ook hele lichte loodkopjes van slechts een paar gram, die het kleine shadje over de bodem laat huppelen en vaker zijn het de wormachtige soorten die iets langer zijn en een zeer felle aanbeet realiseren.
Bij elk huppeltje slaat de staart van het wormpje nog even na en dat blijkt zo verschrikkelijk aantrekkelijk voor de rover te zijn, dat die met graagte in de bek wordt genomen.Slanke shadjes in een beetje natuurlijke kleuren en met een slap staartgedeelte komen voor deze lichte manier van vissen in aanmerking en vis je vanuit de boot dan moet je bijna stil met de boot in het water liggen om het shadje zijn werk te laten doen.
Vaar je te hard, dan houd je je lichte loodkopje met shad of worm niet aan de bodem of alleen met een zeer lange hoofdlijn met het risico op vastzitten aan vreemde voorwerpen op de bodem en dat geldt natuurlijk helemaal als je in een felle stroming aan het verticalen of dropshotten bent.

Deze lichte manier van vissen is ideaal om langs de remmingen te pielen, waar vaak grote vrachtschepen aan worden verankerd om de nacht door te brengen of langs de dukdalven in de nabijheid van bruggen, waar vaak roofvissen zich op plegen te houden.Deze manier is zeer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld baarzen die met een snel schot het aasje willen verorberen en niet alleen de kleinere soorten is bereid om ze te pakken.
Je staat soms versteld van de ongekende harde aanbeten van de grotere snoekbaarzen die zo’n hapje vaak niet voorbij laten gaan zonder die even in de bek te nemen.
Ze zien er natuurlijk een lekker hapje in, anders laten ze het dartelende en frivole kleinood met rust.

Vandaag probeer ik weer met een licht dropshothengeltje, die speciaal voor het pielen op het IJ en met de hand is gemaakt door een bekende hengelbouwer, diverse siliconen shadjes en wormpjes uit om die de roversfamilie aan te bieden.
Frido is de vismaat waar ik vandaag mee ga vissen, want Marco is met vakantie en Frido heeft van hem de sleutels en de beschikking over de MarcoCraft gekregen.De visdag zou beginnen met stevige regenbuien en dan was een poncho noodzakelijk om de meeste regendruppels af te laten vloeien, maar niets van dit alles, aangezien Frido en ik een prachtige dag hadden uitgekozen om te dropshotten op de snoekbaarzen.
Gelukkig zijn de zware onweersbuien de avond er voor al over het land gegaan en vandaag was het stralend weer.

Het begin was de bodem een beetje aftasten, want de booswichten waar we naar op zoek waren, lagen er wel maar verdomden het om hun bek open te doen.
Na een stuk of zes deugnieten begonnen de families door te krijgen dat er lekkere hapjes door het water zweefden, die vrijelijk opgepeuzeld mochten worden.Met regelmaat trokken de baldadige wildemannen aan de toppen van onze dropshothengels en werden de woestelingen in de boot getrokken.
En woestelingen waren het, want bijna elke rover bleef zich nog kwaad maken over de manier waarop zij door ons gevangen waren en er was er zelfs een bij die mij bij het onthaken gemeen in mijn duim beet.
Zelfs bij het maken van de foto, klapte hij met grote kracht de kaken op elkaar en dat was duidelijk te horen.

Bij een van de laatste rakkers waren er duidelijke sporen van een snoek aanval te zien, want aan een zijkant van de vis waren een paar gapende wonden te zien naast een aantal tandafdrukken.Vandaag hebben we genoten van een prachtige roofvisdag met redelijk mooie vangsten van sterke rovers en zelfs een heuse bot.
Met 38 stuks zijn Frido en ik best tevreden en laten we het maar niet hebben over een flink aantal missers, anders was het aantal gevangen vissen fors toegenomen.

Vele schavuiten hadden zich ook maar net gehaakt in de bovenlip en dat duidt op een zeer voorzichtige en zorgvuldig handelen van argwanende rovers, die toch werden verleid tot een behoedzame aanbeet.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator