Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Zijn we vandaag listiger dan de schuwste roekeloze rakkers 16 st
 

    
 
Zijn we vandaag listiger dan de schuwste roekeloze rakkers 16 st


De vlijmscherpe haak in de siliconen shad ziet er gemeen en geslepener uit dan de deugnieten onder water doen bevroeden.
Eenmaal in de gulzige bek dan is ontsnappen onmogelijk, aangezien deze prachtige scherpe dropshothaken speciaal voor schuwe woestelingen zijn gefabriceerd en direct bij aanraking de huid in de bek optimaal penetreren.



In het nabije verleden heb ik een flink aantal blisterverpakkingen Gamakatsu haken in diverse maten bij Ron Hengelsport in Aalsmeer gekocht en ben daar een paar dagen mee aan het stoeien geweest en heb daar een partij dropshotonderlijnen mee gebouwd voor toekomstige vangsten van snoekbaars.
Elke onderlijn, die van Fluorocarbon is vervaardigd zit kant en klaar in een doorzichtig afsluitbare plastic zakje en zijn gezamenlijk opgeborgen in een speciaal daarvoor gekocht etui.



Na een visdag of eerder als de punt van de haak veel te lijden heeft gehad van krachtige en dikke kaakfragmenten van loeisterke wildebrassen, verwissel ik de onderlijn voor een verse om weer de subtielste aanbeten te kunnen pareren met een snelle penetratie van de nieuwe haak.
Deze methode scheelt vele lossers, van krachtige vechtjassen die de haak in de bek kunnen lossen nadat ze na een paar meter knokken de rit naar de oppervlakte niet hoeven af te maken.
Hoe is het mogelijk, vraag je jezelf wel eens af, dat ze de shad met haak in de bek kunnen lossen, terwijl je er 100% zeker van bent dat ze goed gehaakt werden bij de opslag van de dropshothengel.



Snelle dropshothengels, dat wil zeggen, de hengels met een stugge topactie, haken vaak sneller een tomeloze aanbeet van een snoekbaars dan de dropshotters die de kracht meer in het middengedeelte bezitten en waarvan de topactie buigzamer is.
Heb je zo’n hengel die buigzaam in de top is, dan kun je bij een aanbeet de haak in de shad minder diep laten penetreren als de punt van de dropshothaak al geringe slijtage vertoond.
Soms kun je een haak die van een iets dikker materiaal is gemaakt, dus een dikkere haaksteel heeft, ook minder snel laten penetreren met een dropshotter met een buigzamere top, laat staan als de punt van die haak al zijn scherpte heeft verloren.



Sommige haken hebben een teflon coating op de steel en punt voor een snellere indringing, andere haken hebben een punt die in een driehoek is geslepen voor een betere inhaking en er zijn ook haken in de handel waarvan de punten elektronisch zijn geslepen, en sommige vissers slijpen hun haakpunt tot een nog scherpere punt.
Bij het zelf slijpen van haakpunten (karpervissers) treedt er een snellere corrosie (roestvorming) op als de haak met het water in aanraking komt, je vijlt immers de deklaag van de haak weg.
Al met al penetreren dunnere haken sneller dan haken met dikkere stelen en is vervanging na een aantal gevangen vissen een must om verlies en lossers te voorkomen.



Vandaag hebben Marco en ik echt moeten knokken om een aantal (16 stuks) in de boot te krijgen,want we waren echt niet listiger dan de schuwste roekeloze rakkers.
Ze lagen er wel maar ze deden de bek niet open en misschien lag het wel aan de volle maan, geen tot zeer weinig stroming of hadden ze gewoon geen trek in wat lekkers.
Het viel deze keer wel op dat we veel aanbeten kregen van kleine rovers, die elke keer de shad via de slappe staart in de haakbocht trokken.



 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator