Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Roofvisverhalen|| Onze dropshothengels kregen het weer zwaar te verduren 55 st
 

    
 
Onze dropshothengels kregen het weer zwaar te verduren 55 st


Ik heb verschillende dropshothengels om mijn hobby uit te voeren, want in sommige plassen of rivieren waar ik in vis heeft een bepaalde actie van de hengel nodig.
Op groot water gebruik ik wat langere (2.13 meter) en stevige dropshothengels die zelfs ruim 40 gram lood kunnen dragen zonder dat de top buigt en een hele stevige midden actie bezitten.
Die zijn zelfs bruikbaar om op de pelagic manier te vissen.
Op de reel heb ik dan 12 honderdste gevlochten lijn opgespoeld om breuk van de hoofdlijn te voorkomen als ik onverhoopt ga verticalen in plaats van te vissen met een Fluorocarbon onderlijn.
Die zelf geknoopte dropshotonderlijnen die ik daarvoor gebruik zijn dan vaak 31 honderdste dik.



De andere dropshothengels zijn veel lichter uitgevoerd en kunnen met hun lengte van 1.80 – 1.90 meter zeker 12 tot 28 gram lood verdragen en daarmee vis ik meestal op diepten tussen de vier en acht meter.
Op de reel of molen zit dan 6 tot 8 honderdste gevlochten hoofdlijn opgespoeld en die gebruik ik bijna altijd om te dropshotten met een onderlijn van 26 honderdste van Fluorocarbon.
Het ligt dus echt aan het water welke dropshothengels ik mee zal nemen.

Af en toe neem ik mijn “kan nie slaan” dropshothengel mee die slechts 1.20 mtr lang is en omdat ik altijd in het midden van de visboot zit (bij Ruud altijd voorin), het een ideaal hengeltje is om vlak langs de dukdalven of de oeverkanten te vissen op bijvoorbeeld het IJ.



Een langere hengel is dan een crime en moet je met de boot veel meer afstand houden van de dukdalven en de oevers, terwijl de roofvis zich vaak net onder deze dukdalven of vlak langs de kanten van de oevers ophouden.
Met een 10 grams dropshotloodje aan de Fluorocarbon onderlijn met daaraan een klein shadje of een kleine spiering aan een haakje 2, mag je hongerige en grijpgrage roofvissen verwachten.
Vaak is de diepte van het water dan slechts rond de twee tot vijf meter.



Vandaag neem ik naast mijn gewone dropshothengel ook mijn “kan nie slaan” hengel mee, want Ruud en ik vissen strak langs de oevers en dukdalven en aan mijn dropshothaakje bevestig ik een kleine spiering of bliekje waar ik vandaag het vertrouwen in heb gesteld.
Door de speciale actie van dit kleine hengeltje zie je meer aan de gebogen top dan aan de “tik” op de top dat je beet hebt.
Het topje van de hengel wordt gewoon zachtjes naar beneden getrokken of je vast zit aan de bodem van de rivier en vaak hoef je nog niet eens te slaan op de aanbeet omdat de rover zich al zelf heeft gehaakt.

Dat speciale korte hengeltje (voorheen een topeind van een lichte karperhengel) is door Gertjan als grap voor mij als een dropshothengel omgebouwd, omdat ik altijd in het midden van de visboot zat te zeiken, als we vlak langs de dukdalven voeren om te dropshotten en mijn gewone dropshothengel veel te lang bleek om op een aanbeet aan te slaan, zonder de hengel te beschadigen bij een opslag tegen de dukdalf.



Hij en Rob hadden de grootste lol toen ze mij dat hengeltje op een visdag overhandigden en met de tekst “kan nie slaan” met witte verf onderaan op het handvat aangebracht, lagen ze in een deuk toen ik die tekst ontwaarde.
Het lachen verging ze echter wel toen ik die dag de een na de andere rover in de boot trok, want ik nam de hengel gelijk in gebruik en bleek ideaal als we weer met de visboot vlak langs de dukdalven voeren.



De buitenboordmotor van de Alumacraft van Ruud ging enige maanden geleden na 28 jaar ter ziele, maar nu is er een nieuwe Mercury op zijn boot geplaatst, zodat hij weer zijn dropshothengels ter hand kan nemen om zijn geliefde sport uit te oefenen.
Op mijn site op Facebook heb ik een filmpje geplaatst van mijn kromme stotende hengel die door een mooie 70er snoekbaars werd veroorzaakt, om Ruud eens even helemaal gek te maken welke hobby hij een flinke tijd (10 maanden) heeft moeten missen.
Maar vandaag is het zover dat Ruud weer zijn dropshotters kan laten krommen en ik doe gezellig met hem mee.
We kregen het liefst 55 woeste rakkers in de Alumacraft en bij elke aanbeet op de dropshothengel van Ruud, zag ik een blije en een gelukkige vismaat.





 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator