Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Vissen op Zeelt, wat heb je daar voor nodig?
 

    
 
Vissen op Zeelt, wat heb je daar voor nodig?

Laten we maar eens beginnen met de hengel.

Zelf gebruik ik een matchhengel van 4.20 meter met een fraaie topactie en als er een zeelt aan de haak is geslagen, gaat de actie van de hengel door tot voorbij het middengedeelte.
Een zeer fraaie buiging is dan zichtbaar en dat is al een lust voor het oog.

Waarom een matchhengel en geen feederhengel zult u zich afvragen en waarom zo’n lang model.
Het antwoord is simpel, want de lengte van de hengel is handig bij dieper water (2-4 meter) en dan zit het stuitje niet in de weg.
Het stuitje om je schuifdobber tegen te houden zit dan nog voor je topoog en blijft dan eventueel niet hangen tussen de laatste ogen van de hengel en het topoog, want de doorsnede van de laatste ogen van de matchhengel zijn niet erg groot.


De lengte is tevens handig voor de struinende zeeltvisser als je de zeelt wilt vangen in begroeid water en jij als visser achter rietkragen zit.
Dan is elke halve meter hengel méér een groot voordeel.

De matchhengel heeft opstaande ogen, vergeleken met de vroegere feederhengels, waar de ogen dicht tegen de blank zijn geplaatst.
Die opstaande ogen zorgen er voor, dat de natte lijn niet snel aan de blank blijft plakken en zorgen er tevens voor, dat de nylonlijn niet achter het topoog gaat omkrullen.Dat is vaak een ergernis voor velen, maar dat heeft soms ook te maken met de keuze van de nylonlijn.
Stugge lijnen krullen soms wat sneller om het topoog en daar hebben soepele lijnen minder last van.
We hebben trouwens die extra toppen die bij een feederhengel worden geleverd helemaal niet nodig


Matchhengel (links). Feederhengel met verschillende toppen (rechts)


De molen voor de hengel, kan elke goede molen met een gewicht tussen 200-300 gram gebruikt worden en als nylonlijn 16 tot 18 honderdste. Kies een donkere lijn, want de zeelt is niet bepaald blind.
Soms lees ik in verhalen en adviezen van gerenommeerde zeeltvissers dat ze minimaal 20 honderdste nylon op hun molenspoel gebruiken.
Daar zet ik toch wel vraagtekens bij, want ik heb zelf nog geen zeelt verspeeld met 18 honderdste, zelfs niet in water met weelderige begroeiing.

Molen slip achterop 222 gram (links). Molen slip voorop 238 gram (rechts)


Als haak gebruik ik een langstelige blauwe Aberdeen in maat 6 of 8, want die zijn vlijmscherm en dringen snel in het mondgedeelte van de zeelt. Vaak zijn ze zo weer uit de bek van de vis te verwijderen, omdat je de haak door de langere steel snel kunt pakken.

Deze haken zijn niet meer te krijgen met een bledje, want ik ben er naar op zoek gegaan. Mijn oude voorraad haken, die ik dertig jaar geleden van Mustad heb aangeschaft raken zo langzamerhand ook op.
Wel zag ik dat ze te verkrijgen waren met een staand oog. Ze worden ook in wat grotere maten verkocht en soms ook gebruikt door snoekbaarsvissers.
Het voordeel van een dergelijk langstelige haak is, dat je meerdere aasaanbiedingen op een haak kunt proppen.

Zeelt 53 cm.

Soms een of twee maïskorrels, een paar maden en een klein wormpje. Dat past er allemaal op en blijft prima zitten.
Vaak krijg ik zeelt te pakken met gewoon brood. Een flink stuk vers witbrood om de haak gevouwen en in de haakbocht even aangeknepen. Dat is een lekkere hap voor Tinca Tinca!

prachtige zeelt van 58 cm

Voeren doen we ook.
In het grondvoer stoppen we maïs, maden, hennep en soms voegen we er geweekt duivenvoer aan toe. Soms een zoet smaakje in poedervorm en een scheutje melasse of in poedervorm ( zeer zoet )

Grondvoer is overal te verkrijgen en ik koop meestal het grondvoer voor karpers i.p.v. witvis omdat ik uit ervaring daar gewoon meer reacties door de zeelt en brasem op krijg.

Voer in allerlei smaken(links). Mais (rechts)


Je schuifdobber is zinkend uitgelood en het onderste loodje staat ca. 15 cm van het haakje af, zodat je aasaanbieding zachtjes naar de bodem dwarrelt.
En dan begint het wachten.
Je ziet vrijwel direct als zeelt op je voerplek foerageert, want er komen hele kleine belletjes aan de oppervlakte.
Soms enkele tientallen belletjes tot hele bruisplekken. Je ziet ze ook van richting veranderen, soms maken ze een spoor van bellen of ze draaien om je dobber heen. Dat alles kun je opmaken uit de gasbellen die je ziet.


De zeelt woelt in de modder op zoek naar slakjes, wormpjes en andere eetbare dingen ( jouw voer b.v.) en die gasbellen komen dan met geweld van de omgewoelde bodem vrij en stijgen naar de oppervlakte.

Je dobber trilt dan even en dan komt hij naar boven. Hij trilt weer even en dan glijdt hij langzaam schuin de diepte in.
Slaaaaan!


Een eend schrikt zich een hoedje, door het onverhoedse gebaar van het neigen van je hengel en slaat kwakend op de vlucht.
De natuur is even stil om je heen.
De zeelt wordt door het aanslaan in zijn zwemgedrag verstoord en komt tot het besef, dat hij wordt gehinderd in zijn gewone doen en aan een lijn zit. Dan breekt het geweld los, want een zeelt geeft zich niet snel gewonnen. Minutenlang stompt hij met zijn kop onder water en je hebt er geen weet van of het een karper is of een begeerde zeelt.

Een zeelt gaat van links naar rechts en soms probeert hij onder je boot te zwemmen en hij levert een strijd die bewondering afdwingt
Nee, een brasem kan het niet zijn, want die had de strijd allang al opgegeven, nee, het is een zeelt hoor!Je weet het, aangezien je hem even aan de oppervlakte van het water hebt gezien.
Een diepgoudbruine kleur met een donkere rug en met zijn brede staart slaat hij op het water en verspreidt een plens water en de druppels spetteren op je bril.
De matchhengel buigt en buigt en wat is het een fraai gezicht als je de parabolische kromming van de hengel aanschouwt. Je slip geeft af en toe lijn af van je spoel en je stelt alles in het werk om de vis te landen.

Wat is die zeelt sterk, denk je nog, het is net een karper. Hij heeft hetzelfde uithoudingsvermogen en geeft ook alles wat hij heeft en gooit dit in de strijd.
Hij gaat van links naar rechts en is onvermoeibaar.
Je geniet van elk moment en je kijkt tevreden naar je uitrusting, want je bent trots op je hengelspullen.


Omstanders stoppen even om je aan het werk te zien en genieten in stilte mee.

Dan is hij rijp om geschept te worden. Moegestreden en hij geeft zich eindelijk over. Hij glijdt op zijn zijkant in het net en je ziet de haak in de hoek van zijn bek zitten.
Mooi gehaakt, denk je nog.
Een prachtige zeelt van een centimeter of 50 en wat een fraaie kleurstelling.
Het onthaken is een fluitje van een cent en is zo gebeurd.
Vlug even een foto maken en snel opmeten, want dan kan hij weer terug in zijn element.
Je voelt je goed en voldaan en je hebt je eerste zeelt gevangen vandaag.

Wat een feest voor je ogen en kijk eens naar die kleur


Als je met regelmaat naar je favoriete water gaat en langs de oevers sluipt, dan moet je eens opletten of je daar de begeerde gasbelletjes aan de oppervlakte ziet, want dat is het kenmerk van azende zeelt.

’s Morgens vroeg en ’s avonds zijn ze actief op zoek naar eten.

De zeelt heeft als gewoonte een bepaald gebied af te zwemmen, naar iets eetbaars.
Je zou dit een zeeltgang kunnen noemen.

De zeelt is ook wel eens territorium gebonden en dat betekent, dat hij vaak in hetzelfde gebied zijn eten zoekt.
En waar een zeelt zit, juist, daar zitten meerdere zeelten. Soms met scholen tegelijkertijd.
Ze zijn ook vaak in gezelschap van karpers te vinden, dus het is echt niet vreemd als je i.p.v. een zeelt een karper aan de schubben krijgt.

Dat is toch geweldig, een dergelijk dubbele kans om een sterke vis binnen te krijgen.
Pak je spullen! Waar wacht je nu nog eigenlijk op?

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator