Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Andere visverhalen|| Woord van de week 2008
 

    
 
Woord van de week 2008


Kneite:

Volgens een onbekende schrijver:

Sommige woorden, zoals Kneite? Nooit van gehoord, sinds binnenkort dan. In de UK van 21 september 2006 las ik "Ik was kneitelam". Dat klinkt niet best, want al heb ik geen flauw idee wat kneite betekent, ik weet wel wat "lam" is. Even googlen en ik vind allerlei combinaties met kneite: kneite harde muziek, kneite hete vlammen, kneite droge humor, kamperen kost kneite veel geld en de huisarts is kneite eng. Misschien wordt kneite het hartstikke van de nieuwe eeuw.

Iemand wijst me erop dat kneite vast en zeker een variant is van kneiter "joekel". Inderdaad blijken er tal van woorden met kneiter- te zijn naast kneite-. Ik vond zelfs een fotootje op het Internet van een kneiter (van een snoek).
Tot zover een onbekende schrijver.


Dit verhaal kwam ik toevallig tegen op een vreemde site en dacht dat het wel leuk zou zijn als ik dit op mijn site zou vermelden.
Het woord Kneitebijter(s) is bij mij als Hagenaar ruim 35 jaar bekend en wij ( een vismaat en ik )hadden het vaak over een kneitebijter als we een knoert van een vis hadden gevangen. Deze uitdrukking is een beetje in de vergetelheid geraakt en ik hoorde in de jaren 90 het woord weer terug van een Rotterdammer Kees Huvers genaamd, die ik in Zuid-Duitsland bij het vliegvissen tegen kwam.
Ook hij had het over Kneitebijters, dus joekels, kanjers, jetsers, knoerten, giganten, kolossen, beren, bakken en knapen.
Ik vond dat prachtig en ongewoon dat een Rotterdammer dat woord ook bezigde en de uitdrukking kwam jaren later weer in mijn gedachten toen ik een domeinnaam moest verzinnen.
Na de een en andere naam verzonnen te hebben ( die al vaak waren bezet ) schoot het woord kneitebijters in mijn gedachten en heb direct het woord Kneitebijters als domeinnaam laten registreren, want die was nog vrij en het kopje van mijn strips deze naam gedoopt.
Leuk om te weten toch?

Er bestaat trouwens ook een Kneiterlijst.
Op de site www.hengelsportdefuik.nl staan de grootste snoekbaarzen, snoeken, baarzen of roofbleien. Gewoon eens kijken.

Dit noemen ze nu een Kneitebijter 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator