Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Vissen op Karper, wat heb je daar voor nodig?
 

    
 
Vissen op Karper, wat heb je daar voor nodig?


U heeft ze ook wel eens langs het water zien zitten…karpervissers.
Stoere ruige mannen in camouflage kleding, bruin verbrand, met gegroefde koppen door weer en wind en vaak hebben ze een petje op hun hoofd met een of andere logo van een hengelsportfabrikant.Ze zitten verscholen tussen het riet, niet omdat ze zich willen verstoppen voor controleurs omdat ze misschien geen vergunning hebben, maar ze zitten verdekt op een karperstoel achter hun zorgvuldig opgestelde karperhengels die op hun rodpod liggen en zippen aan een zelf klaargemaakte bak koffie of kop hete thee.


Alles is perfect.
De karperstoel staat in de luie stand en hun bivvy ( slaap en waaktentje ) verdekt opgesteld tussen de bomen.
Ze zitten passief te wachten en wachten en ze hebben schijnbaar een eindeloos geduld.
Dat zou je niet verwachten van deze stoere mannen, dat ze zo’n geduldige houding tentoonspreiden.

Ze komen echter bliksemsnel in actie als er een schreeuwend en piepend geluid van een van hun beetverklikkers hoorbaar is. De hengel wordt van de rodpod genomen en met een beheerst gebaar wordt er aangeslagen en je ziet dan de karperhengel een fraaie kromming aannemen.


De lijn begint in de wind te zingen met een vrolijke toon en de krachtige molen aan de karperhengel geeft op een soepele manier lijn af als de karper aan het eind van de lijn en haak talloze vluchtpogingen onderneemt.

Tijdens de dril blijven deze krachtig uitziende mannen rustig en zijn alle zenuwen onder controle om de strijd om de vrijheid van de karper te voorkomen en om straks de kapitale vis in het net te laten landen.
Het zweet staat echter bij jou wel op je voorhoofd als toeschouwer en kijker naar deze strijd en je hebt eigenlijk vreselijk veel bewondering voor deze ruige boys.Jij als buitenstaander en toeschouwer kijkt met een bonkend hart en met alle spieren gespannen naar de handelingen van deze kerels en misschien benijdt je ze wel en stel je je voor dat jij die hengel in je handen hebt en dat jij die sterke karper staat te drillen.


Nou, dat kan!

Maar…wat hebben we eigenlijk nodig voor het karpervissen?
Om te beginnen hebben we natuurlijk twee karperhengels nodig. Met meer hengels mag je hier in Nederland niet vissen, al ben ik een voorstander van gelijk drie dezelfde hengels aan te schaffen voor als je naar het buitenland zou gaan om te vissen. Want daar mag je wel met drie karperhengels vissen.De karperhengels zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.
Als je karperhengels van 2 ½ tot 3 lbs aanschaft, dan kun je in de Nederlandse wateren goed uit de voeten. Laat je maar eens goed voorlichten bij je favoriete hengelsportzaak, want dat doen ze graag.
Zorg er voor, dat je startoog op je hengel, dat is het eerste grote oog boven je molen, vrij groot van diameter is, want dan zijn de rest van je ogen evenredig met een ruime diameter op de hengel aangebracht.


Dat grote startoog zorgt ervoor, dat je lijn, na een krachtige worp met de minste wrijving er door kan lopen en dat scheelt echt vele meters werpen.

De hengels zijn meestal 12 feet lang en dat is ongeveer 3.60 mtr. Leverbaar in twee delen, maar er zijn ook reishengels van wel 7 delen.
Natuurlijk neem je carbonhengels ( zijn er nog glashengels te krijgen dan?) en je portemonnee geeft aan welke hengels voor jou nog acceptabel en betaalbaar zijn.
Rond de 100.- á 150.- euro heb je een mooie strakke hengel van veel verschillende merken.
Tja, en dan de molens.

Molens met de slip boven op de spoel en een molen met een slip onder de molen en als laatste een baitrunnerEr zijn twee modellen op de markt voor het karpervissen en dat zijn molens met de slip boven of onderaan de molen of je neemt een baitrunner. Een baitrunner is een molen, die je instelt met een handige hendel en die zorgt er voor, dat je lijn vrij van je spoel wordt afgegeven als je een aanbeet hebt van een vis. Het zogenaamde vrijloopsysteem.
Bij het opnemen van je hengel draai je even aan de slinger van de molen en de baitrunner wordt uitgeschakeld en de slip van de molen, die je al van te voren hebt ingesteld, neemt het dan over.

Bij een molen met een slip boven of onder de molen heeft dat niet. Bij het opnemen van je hengel bij een aanbeet, moet je de spoel soms even met de hand afremmen om aan te slaan en dan bliksemsnel de losse slip terugdraaien en strakker zetten om de karper te drillen.
Je mag zelf kiezen wat je handiger vindt.

De aangeschafte hengels kunnen op een rodpod met buzzerbars liggen of op losse banksticks. Als je besluit om de rodpod te kiezen, dan kan je daar drie, soms vier hengels op kwijt.Op de achterkant van je rodpod bevestig je steuntjes die de onderkant van je hengel ondersteunen en op de voorkant van je rodpod bevestig je beetverklikkers met swingers.
Je lijn van je hengel loopt in het midden van je beetverklikker en de swinger, die aan je lijn is bevestigd, gaat omhoog of omlaag bij een aanbeet, terwijl het wieltje van je beetverklikker gaat draaien door de strak aangetrokken lijn en deze begint dan te piepen.
Dat betekent….beet!
De swingers zijn los verkrijgbaar in allerlei prijsklassen en dat geldt ook voor de beetverklikkers.
De rodpods zijn ook in veel prijsklassen te krijgen en kies voor een degelijk exemplaar van een goed merk, want dat betaalt zichzelf terug.

Een rodpod van inox roestvrijstaal. Degelijk, gaat een mensenleven mee, maar loeizwaar

Op de spoel van je molen laat je meestal 30 tot 35 honderdste nylon wikkelen. Er zijn ook mannen die gevlochten draad op hun spoelen laten wikkelen, want die draad heeft geen rek.
Het nadeel is, dat de karperbekken snel uit kunnen scheuren bij ondeskundig gebruik.
Aan je hoofdlijn bevestig je een stuk lood met een bepaald systeem ( wartel of inline) en via een wartel van je hoofdlijn, die uit dat loodsysteem steekt, bevestig je een rig.Een rig is een stukje onderlijn van nylon, fluorcarbon of gevlochten draad met daaraan een haak met een hair. Aan de hair bevestigen we een boilie en aan de haak doen we geen aas.
Ja, dat is karpervissen. Vissen met een blote haak ( je snapt niet dat de karpers er in tuinen ), maar de vangsten spreken voor zichzelf.

Wacht even.
We brengen even in kaart wat we tot nu toe nodig hebben.
2 of 3 karperhengels van 2 ¾ of 3 lbs
2 of 3 karpermolens
Een rodpod voor 3 of 4 hengels of 6 losse banksticks
2 of 3 beetverklikkers
2 of drie swingers
Nylon of gevlochten draad voor de molen
Rigs kant en klaar of zelf te maken
Boilies ( dat zijn ronde uitgekiende voerbolletjes met een bepaalde smaak)

Trek je knip maar open.


Dan krijgen we nog de aanschaf van een schepnet met armen van minstens 95 cm.
Een onthaakmat om de karper tijdelijk een comfortabele rustplaats te geven bij het onthaken.
Een ruime weegzak om de karper voor te bereiden om te wegen.
Een paraplu met een doorsnee van minstens 2.50 mtr.
Een weegschaal om het juiste gewicht van de gevangen karper te bepalen.
Een hengelfoudraal voor 3 of meerdere hengels
Klinik om het wondje in de bek te verzorgen.
Als je langs de waterkant lekker wilt zitten, dan is een karperstoel noodzakelijk.
Wil je slapen in een bivvy, dan zal je die ook eens aan moeten schaffen en dat betekent gelijk
een stretcher en een slaapzak.
Een hoofdlampje voor donkere avonden en nachten en al het kleine spul wat nodig is om een rig aan je lijn te plaatsen, de systemen, het lood, haken, nylon, boilienaald, boilies, werppijp,markerfloat om diepte van het water te bepalen en al het kleine materiaal, wat overigens handenvol geld kost en natuurlijk ook de vistassen en dozen om het materiaal in op te bergen.

Houdt er rekening mee, dat deze manier van vissen, dus karpervissen, handenvol geld kost en voor de fanatiekelingen onder ons met een ruime knip wellicht net op te brengen is.

De een moet sparen voor zijn spullen, anderen hebben een krantenwijk, de ander kijkt zijn ouders lief aan, soms kijken die lief terug, maar ook volwassenen kunnen niet altijd alles in keer aanschaffen.

Heel veel geld ben je ook kwijt aan de kleine dingen die je moet aanschaffen om het karpervissen tot een succes te maken.
Eigenlijk kun je pas op karper vissen als je alle spullen hebt, want je kunt niet alleen met een karperhengel zonder molen vissen of vissen zonder landingsnet of onthaakmat.
Duurt het je te lang voordat je het geld bij elkaar hebt gespaard?
Kijk dan eens naar www.marktplaats.nl , want daar worden complete karpersets aangeboden door vissers die er geen tijd meer voor hebben, een andere set hebben aangeschaft of die het karpervissen niet meer zien zitten. ( dat kan ik mij niet voorstellen)
Daar zit het voordeel in voor u. Op een later tijdstip kunt u altijd nog de karperspullen vervangen door nieuwe aan te schaffen.

Deze advertentie op Marktplaats heb ik een tijdje geleden gezien en in dit verhaal opgenomen. Zo staan er tientallen!
MARKTPLAATS:
Complete zo goed als nieuwe karperset bestaande uit: - 3 x hengel revolution carp - 3x molen shimano gt 3500 - 1 bak divers inline lood circa 5 kg - 1 etui vol met haken, complete onderlijnen, naalden, wartels, schaartje etc - 1 unster tot 25 kg - 2 x beetverklikker Delkim + diverse steunen - diverse potjes popup boilies + flavours - bewaarzak - schepnet Fox - voerdraagtas met opbergvakken - draagtas voor koffers, molens en diverse benodigdheden - onthaak c.q. weegmat - stretcher (niet afgebeeld) - stoel stragety - foudraal voor 3 opgetuigde hengels, 2e schepnet, standaards etc - werppijp - circa 10 kg diverse boilies. Gevraagd 450.- euro.


Veel succes met de vangsten van de Nederlandse populairste vis, de karper.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator