Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Vissen op Graskarper, wat heb je daar voor nodig?
 

    
 
Vissen op Graskarper, wat heb je daar voor nodig?


U heeft ze toch wel eens gezien?
Een prachtige langgerekte karper met eindeloos veel schubben en een torpedoachtig lichaam met een power, wat je niet voor mogelijk houdt.
Een beresterke karper, een karper die je versteld doet staan van zijn uitstraling en een verstilde bewondering afdwingt als je hem aan het drillen bent.
Je bent er nog niet hoor, als je hem hebt aangeslagen, want dan gooit hij alles in de strijd om los te komen en dat doet hij zo explosief en met zon kracht, dat je hem groter en zwaarder schat dan hij werkelijk is.

Het is een teenkrullende, huigwippende en adembenemende onderneming en je raakt in vervoering met de vangst van een graskarper.
Talloze graskarpers heb ik al gevangen, tot 32 pond toe en ik blijf het een sportvis bij uitstek vinden, want hij is uniek in zijn soort.
Zo, heb ik nu uw interesse?
Kunt u zich nu een beetje voorstellen wat het inhoud om een graskarper te vangen en likt u de lippen al af nu u weet, dat u heel wat in uw mars moet hebben om ze te landen?
En wat is een mooier geluid op aarde, dan een karper die slurpende geluiden maakt om uw broodkorst van het wateroppervlakte te halen
Juist!Eens even kijken wat we allemaal nodig hebben en dat is gelukkig niet zoveel en de prijzen van de volgende artikelen vallen echt wel mee.

Een karper(pen)hengel van 2 tot 2 1/2 lbs van ca. 3.90 meter met 9 tot 12 ogen.
Een middenmaat molen met een zeer goede slip.
Langstelige scherpe haken maat 4 tot 6
18 tot 22 honderdste nylon op twee of drie extra spoelen, zodat je tussentijds van spoel kunt wisselen.
Karperschepnet met armen van ca. 90 cm.
Vlokdobbers met centraal gat in verschillende maten.
Een tot een klein pakketje op te vouwen onthaakmat, waar je ook op kunt zitten.
Een weeg-unster (staafmodel) want die is makkelijk mee te nemen.
Klein materiaal en opbergtas als je gaat struinen langs de waterkant of planodozen met laden als je met een bootje gaat vissen.Je kunt de graskarper op dezelfde manier vangen als het vissen op de ruisvoorn. ( zie ook vlokvissen)
Je doopt de broodkorst in het nat en werpt hem naar de rietkraag toe.
Zorg, dat je de wind in je rug hebt, zodat de ingeworpen losse broodkorsten naar de rietkraag drijven en daar een beetje liggen te dobberen.
Graskarper is een slimme en schuwe vis dus zorg er voor dat je geen geluid maakt en verdekt bent opgesteld.
Het geeft niks als je dobbertje door de wind ook tegen de rietkraag aan ligt, want hij deint gewoon op een natuurlijke manier met de broodkorsten mee en zal geen argwaan opwekken bij de karper.
Je kunt natuurlijk ook vissen met de wind in je gezicht, want dan hoef je niet te werpen en biedt je het aas vlak onder de kant achter de rietkraag aan.
Daar is eigenlijk een penhengel ook voor bedoeld.Als je na een uur nog niets hebt gezien dan ga je een tiental meters verder verkassen omdat de graskarper vaak in scholen zwemt en voorkeur heeft voor sommige plekken in het water.
Die plekken zijn rietkragen, plompenbedden, bruggen, palen in het water, overal waar veel voedsel is, maar ook overhangende begroeiing heeft de voorkeur van de (gras)karper

Houdt bij open water of weinig riet en struiken een afstand van minstens 15 20 meter tussen u en de vis en ga niet met je 1.80 of 1.90 meter op je tenen staan van ongeduld. Maak je zo klein mogelijk en als je in een bootje zit, maak dan geen onnodige storende geluiden die de karper doen afschrikken.
Deze vorm van penvissen kunt u vanaf de paai in april/mei tot september/oktober uitoefenen en het liefst s morgens of in de avonduren.
Gebruik het liefst nylon en geen gevlochten draad, want nylon heeft rek en die heb je samen met je penhengel nodig en zeker als je net achter de rietkraag je aas aanbiedt.
De aanbeet kan zo fel en explosief zijn en de enorme spurt daarna, dat je een penhengel met een goede actie in combinatie met mono filament ( nylon) en een goede slip op de molen een goede kans van slagen hebt.

En leer eens kijken met andere ogen en met een ander perspectief.
Houdt bewegende plompenbladeren in de gaten, smakkende of slurpende geluiden, een bellenspoor of sporen van een omgewoelde bodem en V-vormen in het wateroppervlak.
Die worden allemaal veroorzaakt door azende vis en daar zijn we naar op zoek.
Ga dus niet domweg je aas aanbieden op een schijnbaar zinloze plek of een plek waar je al van te voren weet, dat je de gehaakte karper gaat verspelen.Ik weet dat er karpervissers zijn, die het liefst met penvissen met het aas op de bodem liggen op voorgevoerde plekken. Dan heb je aan vlokdobbers weinig omdat deze techniek andere dobbers ( Engelse ) en uitloding verlangd.
Dat is ook een manier van graskarpervissen, maar dat betekent dat je eigenlijk passiever vist op bepaalde plekken in het water en niet op zoek bent naar azende karper.
Daar kunt u ook voor kiezen.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator