Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Hoe vangen en verzorgen we een karper?
 

    
 
Hoe vangen en verzorgen we een karper?


De titel verraadt het vermoeden al, namelijk, dat er nog steeds karpervissers zijn, maar ook karpervissers in spé, die helaas niet helemaal correct omgaan met een gevangen karper.
Dat is een bedenkelijk gegeven, omdat er blijkbaar nog steeds horden karpervissers zijn die zelfs de karper op een “andere “ manier vangen en onthaken en er anders mee omgaan dan de meeste karpervissers plegen te doen.
Waar zullen we beginnen.

Laten we eens de hengels onder de loep nemen.
In de Nederlandse wateren wordt veel op karper gevist met poken van hengels of met hengels die er helemaal niet voor geschikt zijn.
De jeugd, die vaak door een vader is “bevoorraad “ met afgedankte hengels of dat hij even meegaat naar een hengelsportzaak om zoonlief bij te staan bij de koop van een uitrusting, die natuurlijk niet al te veel mag kosten, is al bedenkelijk.
Er zitten vaders bij die nog nooit een karperhengel in handen hebben gehad en naar de prijs kijken als er een hengel voor zoonlief aangeschaft moet worden.
Het geringe bedrag is uiteindelijk doorslaggevend en niet de capaciteit van de karperhengel.
Weet het “ kind “ veel, die vindt alles prachtig en pappa kijkt naar het gelukkig kind als een piraat met twee ooglapjes.Datzelfde geldt voor mensen die een complete karperuitrusting kopen op een site, waar ze tweedehands spullen aanbieden tegen elk aannemelijk bod. Soms lijkt het wel een antiekwinkel die wat nieuws aanbiedt.
Vaak blijkt, dat het aannemelijke bod van de aanbieder veel hoger ligt dan het bedrag wat de potentiële koper in gedachten had.

Soms gaat het mis met deze aanschaf, ten dele, omdat er dingen bij zitten die al een slijtageslag hebben meegemaakt en nog net even fatsoenlijk werken, maar ook omdat er dingen bij het pakket zitten die je al hebt of waar je nooit aan toe komt.
Dat laatste zal ik even toelichten.


Het heeft geen zin om een uitrusting te kopen waar een bivvy en stretcher bij zit waar je nooit gebruik van zult maken.
Weggegooid geld dus en dat voelt aan als een blaasorkest bij een alcoholcontrole.
Kijk dus goed wát er aangeboden wordt en ga er naar toe om de spullen op de juiste werking en eventuele slijtage te controleren.
Voor tweedehands karpermolens geldt in principe hetzelfde.

Ga niet af op het uiterlijk, maar draai eens aan de slinger en luister naar het geluid van de molen of hij niet kraakt of knarst, voel of de spoel stevig zit en geen overdreven speling heeft en het allerbelangrijkste….laat de eigenaar van de molen hem eens op een hengel plaatsen en voer de nylonlijn eens door de ogen van de hengel en trek dan aan de lijn om er achter te komen hoe de slip van de molen werkt.
Hortend en stotend? Niet aanschaffen!, want je gaat als een houthakker voor de bijl. Soepel en geleidelijk strak? Aanschaffen!Veel jeugdige karpervissers vissen zonder onthaakmat en fatsoenlijk schepnet.
Het is natuurlijk een gesleep van grote spullen en daar heeft zo’n mobiele vissers geen behoefte aan, want sommigen kunnen nog geen 5 minuten op een plek blijven.
Nog steeds zijn er volwassen ” karpervissers “, die deze broodnodige artikelen ook niet bij zich hebben.
Foei! Vandaag de dag kan dat echt niet meer.

Vroegâh, heb ik mij daar ook schuldig aan gemaakt, maar toen waren er geen onthaakmatten en waren de levensgrote schepnetten geen standaard uitrusting van de visser van toen, omdat de doorsnee karpers die je ving, niet zo zwaar en groot waren.
Natuurlijk ben ik niet heiliger dan de paus en kom daar ook voor uit.
Wat hebben we eigenlijk nodig om de gevangen karper te verzorgen?
Een schepnet met een lange steel en zijarmen van tenminste 90 cm.


Een onthaakmat van ruime afmetingen ( 1.20 x 0.80 cm.)
Klin-ik, dat zijn twee flesjes met een jodiumachtige vloeistof
Wattenstaafjes
Onthaaktangetje
Weegzak
Emmer water
Meetlint
Weegschaal
Eventueel een driepoot voor de weegschaal
Dat is nog al wat, zult u zeggen.
En dat is het ook.


Zorg er in ieder geval voor, dat het schepnet (landingsnet), onthaakmat, een emmer water, weegzak en de weegschaal met eventuele driepoot al klaarliggen, VOOR er maar ook een lijn met aas en lood in het water wordt gegooid.
Bewaarzakken zijn echt uit den boze, dus gebruik die niet.
Probeer de karper zodanig te drillen en moe te laten strijden, dat hij netjes op zijn zij is te scheppen.

Ga niet als een halve lijp de karper naar binnen sleuren om te scheppen, want daar heb je geen plezier van op de onthaakmat en weegzak.
Door zijn enorme bewegelijkheid, omdat hij nog niet moe is gestreden, kunt u geen fatsoenlijke scherpe foto maken.
Zo’n klapperende vis op je onthaakmat is geen gezicht en praktisch onhandelbaar.


De gevangen karper met een te klein schepnetje proberen te scheppen, gaat echt niet en als het je lukt, dan ligt de karper dubbel gevouwen naar adem te happen en dat voelt voor de karper aan als Pinokkio in de houtgreep nemen.
Pak het net van je ruime schepnet vast en til zo je karper uit het water en niet aan de steel optillen, want die breekt geheid bij een zwaargewicht en dan valt de prachtige vis misschien wel op de grond en daar kan hij niet tegen.


De karper op het gras of een paadje langs de rivier laten stuiteren kan echt niet zonder beschadigingen aan de vis.
Nee, die leg je comfortabel op een onthaakmat en je haalt zo snel mogelijk je karpernet onder hem vandaan.
Met de emmer water heb je de onthaakmat en de karper nat gemaakt tegen uitdroging en om zijn slijmlaag op de schubben nat te houden.
Houdt de onthaakmat uit de zon, anders verbrandt de arme vis op de kokendhete mat.

Het liefst kunt u met een weerhaakloze karperhaak de karper vangen, want dan heb je geen onthaaktangetje nodig omdat de haak zo is te verwijderen.
Het ene flesje klin-ik gebruikt u voor (oudere) wondjes aan het lichaam van de karper en het andere flesje klin-ik gebruikt u voor het prikwondje in de bek van de vis, die door de karperhaak is veroorzaakt, want ook een karper is niet gehecht aan een litteken.


Je kunt de wattenstaafjes gebruiken om de jodium aan te brengen.
Wilt u een foto van de vis?
Dat kan, maar doet even dat scherpgerande horloge af.
Neem de vis in de beide handen met de ene hand onder zijn keelplooi en met de andere hand houdt u zijn buikvinnen bij zijn aars vast.

Zak wel even door de knieën als u de vis optilt, want bij een plotseling bewegen van de karper kan hij wel eens uit uw handen vallen en dan ben je echt de Bob zonder vrienden.
Dan kan liever op uw knieën gebeuren dan staand, want anders maakt de karper een doodsmak.
Blijf dus altijd de karper boven de onthaakmat optillen voor een foto.
Wegen kan ook en dan gooit u de rest van het water in de emmer leeg in de weegzak, zodat de zak lekker nat is.


Let er op, dat bij plaatsen van de weegzak onder de karper de vinnen niet knel of in een onnatuurlijke stand terecht komen, want daarmee verwondt u de vis.
Snel wegen en zorg ervoor dat al deze handelingen, van scheppen tot wegen en terugzetten in het water zo’n 5 minuten nodig zijn.
Langere tijd moet u vermijden om de karper niet al te veel te laten stressen.

Zorg er ook voor, dat de karper even bij kan komen in uw weegzak of onthaakmat die in het water ligt met de karper er op en zijn kop in het water om zuurstof op te nemen.


Dus niet gelijk het water in plonzen met een grote boog, maar netjes bij laten komen op je weegzak of onthaakmat tot hij vanzelf gaat bewegen om weg te zwemmen.
Maar ja, dat is natuurlijk niet het enige wat u kunt doen om de gevangen karper te behandelen.
Wat zou je zeggen van het materiaal waar je karperhaak aan zit?
Juist.

Gevlochten lijnen lijken niet alleen sterk, maar dat zijn ze ook.
Met redelijk dunne lijnen kunt u de grootste en zwaarste karper uit het nat halen en toch is het niet de ideaalste manier.
Weet, dat gevlochten lijnen geen enkele rek vertonen en bij een plotselinge schot van de karper die op de vlucht gaat is een molen met een uitstekende slip broodnodig.


Door het schot komt er zoveel spanning op de ineens kromme hengel te staan, dat hij in theorie zou kunnen breken als de slip van de molen te strak staat afgesteld of niet feilloos werkt. Tja , dan sta je als golfer wel even aan je hole te krabben.
En een ander nadeel is, dat de karperbek kan uitscheuren door zijn eigen geweld of in het ergste geval een stuk van zijn bek wordt afgescheurd.
Bah!, daar moet je even niet aan denken…maar het gebeurt!

U heeft ze waarschijnlijk ook wel eens gevangen.
Karpers met een ontbrekende boven of onderlip, gespleten lippen, de zogenaamde papegaaienbek en ik heb op een foto een karper uit een meer in Oostenrijk helemaal zonder lippen gezien.
Dat is walgelijk.


Natuurlijk is het een handig lijn voor water met plompenbladeren of veel wier, want daar snijdt de gevlochten lijn dwars doorheen, maar dat doet een monofilament ofwel een nylonlijn ook.
Pas dan de dikte van de nylonlijn aan en je hebt een grotere kans de karper te landen zonder hem te beschadigen.
Nee, neem maar gewoon nylonlijn van een goede kwaliteit, want daar moet je niet op beknibbelen.
Gemiddeld zit er 10% rek in een nylonlijn.
In de praktijk betekent dat, dat er tot 10 meter rek zit in een uitstaande lijn van 100 meter.
Aan de ene kant is dat gunstig als de karper een snelle run pleegt, want eerst wordt de rek in de lijn aangesproken, dan de hengelkromming en dan pas de slip.


Dicht onder de kant kan de karper ook nog een schot geven en dan is nylon in het voordeel, dan de gevlochten lijn waar dus helemaal geen centje rek in zit.
Kijk naar de knoopsterkte van een te kopen nylonlijn, aangezien dat de zwakste schakel van de lijn is.
Zorg er ook voor dat je rigtube minstens 75 cm lang is.
De onbedekte hoofdlijn, dus zonder rigtube, kan een karper ernstig beschadigen, want als de lijn tussen een schub schuift als u de vis aan het drillen bent, dan snijdt de draad de schub er finaal af.

Voor de karper voelt dat aan als een avondje doorzakken op een kapotte barkruk.
En eenmaal schubben eraf, dan groeien ze er niet meer aan.
Het is misschien van belang te weten, hoe je een inlinelood precies aan je hoofdlijn moet bevestigen en hoe je de rig aan de wartel van je hoofdlijn vastmaakt.
Daar is lectuur en Google voor.


Er zijn verschillende loodsystemen om aan je hoofdlijn te bevestigen en hebben als taak om het aas ver weg te kunnen zetten, door het loodgewicht en dat de karper zichzelf haakt doordat de haak in de bek vanzelf inhaakt bij het wegzwemmen door de tegenstand van dit lood.

Deze systemen zorgen er ook voor, dat bij lijnbreuk de karper simpelweg zichzelf van het lood kan ontdoen en de karper daarmee een grote overlevingskans krijgt toebedeeld.
Kijk dan eens terug naar de handelingen die je allemaal voor die ene karper en andere karpers hebt gedaan, dan krijg je toch het gevoel dat je goed bezig bent geweest?

Dat je er tevens voor gezorgd hebt, dat degene na jou die deze karper vangt een verzorgde en gezonde karper in handen krijgt die na steeds dezelfde goede behandeling nog jaren plezier aan is te beleven en dat voelt aan als een tandarts die een kroon op zijn werk zet.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator