Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Swingtip vissen ( wie doet dat nog? )
 

    
 
Swingtip vissen ( wie doet dat nog? )


Om te beginnen, u kunt alleen swingtip vissen op stilstaand water.
Staat er stroming, dan kunt u beter de quivertip gebruiken, maar dat is een ander hoofdstuk.
Swingtip.Hee meneer, uw topje van uw hengel is gebroken, heeft u dat niet gezien?
Dat hoor je nog wel eens van mensen en jongeren die nog nooit van swingtip vissen hebben gehoord, laat staan ooit gezien.
Het is ook een vreemd gezicht zo'n wiebelend hangend topeindje aan de top van je hengel en als je niet beter weet denk je inderdaad dat de top van de hengel gebroken is.
Als leek zou je denken, dat alle krachten op dat loshangende topje komt te staan, maar niets is minder waar.
Alle krachten worden door het topoog gedragen die het weer doorgeeft aan de body van de hengel. Het hangende topje volgt alleen de nylonlijn en daarom is het mogelijk een siliconen- of een rubberslang aan dat topje en hengel te bevestigen.Swingtip hengels zijn ca. 2.40 tot 2.90 cm lang met een beetje body in het midden van de hengel en hebben aan het topje een topoog met een schroefdraad.
Bij navraag bij een hengelsportleverancier is gebleken, dat deze topogen met schroefdraad niet meer zijn te verkrijgen.
Het vissen met een swingtip hengel is blijkbaar knap "ouderwets" en niet meer van deze tijd.
In het schroefdraad van het topoog draaien we de swingtip van ongeveer 25 � 30 cm lang en die bestaat uit een schroefdraad met een buigzaam siliconen of rubber slangetje met daar aan vast een volglas topje met oogjes en een topoogje om de nylonlijn door te voeren.
Door het buigzame rubberen slangetje, buigt de top direct naar beneden en dan is de link van een schijnbaar gebroken topje gelegd.
Het werpgewicht van de swingtip hengel ligt tussen de 10 en 20 gram.
Dat lijkt veel, maar je moet er ook een klein voerkorfje met voer mee weg kunnen zetten.

Als molen nemen wij een kleine of middenmaat molen met 14 tot 18 honderdste nylon er op gespoeld. U kunt ook een molen nemen met verschillende spoelen, waarop andere dikten nylon is gespoeld, zodat u snel kunt verwisselen van spoel als dat nodig is.
Verder hebben we nog twee steunen nodig, waar de hengel op gelegd kan worden, waarbij de voorste steun zodanig is geconstrueerd, dat de nylondraad vrij door de steun kan lopen.
Dat is belangrijk, omdat anders de draad blijft steken bij een aanbeet.
Wat heel anders is, is de manier waarop de hengel aan de waterkant wordt geplaatst. Deze wordt namelijk evenwijdig met de oever geplaatst, dus we kijken niet naar het hangende topje in het midden van de kabbelende golfjes, maar naar het rustig hangende topje boven het gras, kiezels of aarde.

U moest eens weten hoe rustig dat is voor je ogen. Geen eeuwig bewegende golfjes meer, geen schitterend zonlicht in het water, maar de rustige kleuren van de natuur en dat merk je echt aan je ogen na een dagje vissen.

Je kunt natuurlijk ook op de conventionele manier gaan vissen

Ongeveer een meter van de kant bevestigd u de steunen in het gras, evenwijdig met het water, zodat er genoeg ruimte is voor uw gemakkelijke stoel achter de laatste steun.
Er zijn verschillende manieren om het aas aan te bieden, nl met bodemloodjes of met een voerkorfje en u kunt ook het aas zwevend of aan de oppervlakte aanbieden.
Hoera! Mogelijkheden te over dus.
Laten we maar eens beginnen met de loodmontages op de bodem.

1e montage:
Op de hoofdlijn schuiven we een wartelloodje van 7 tot 15 gram en plaatsen daarna een klein loodstoppertje op de lijn.
De onderlijn is ongeveer 30 cm lang en is voorzien van een aberdeenhaak maat 6 of 8.

2e montage:
Op de hoofdlijn schuiven we een warteltje met een verbindingslijntje van 20 cm die aan de wartel van het bodemloodje van 7 tot 15 gram wordt geknoopt en plaatsen wederom daarna een klein loodstoppertje op de lijn.
De onderlijn is ook ongeveer 30 cm lang en is voorzien van een aberdeenhaak maat 6 of 8.

3e montage:
Op de hoofdlijn schuiven we een klein voerkorfje en plaatsen daarna een klein loodstoppertje op de lijn.
De onderlijn mag ook ongeveer 30 cm lang zijn en is voorzien van een aberdeenhaak maat 6 of 8.

Alweer aberdeenhaakjes?, zult u zeggen. Ja, want deze haakjes zijn vlijmscherp, sterk en dun van draad in de kleuren zwart, rood en blauw.
Denkt u er nog aan om het bledje een paar keer in de nagellak te dopen?

Voorbeeld van een dubbele opstelling met schuin gericht een swingtiphengel

De eerste montage is voor een redelijk harde bodem, de tweede voor een zachte bodem, zodat het loodje iets weg mag zakken maar toch dat de hoofdlijn vrij kan schuiven en de derde montage is voor de verdere worpen waarbij gelijk voer uit de voerkorf wordt aangeboden.
De tweede en derde montage kunt u ook gebruiken voor zwevend aas en voor aas aan de oppervlakte.

We werpen de eerste montage met een beaasde haak in het water en leggen de hengel in de steunen. Via de molenslinger draaien we de bocht uit de uitstaande lijn en we zien dat de swingtip enigszins oploopt. Als deze weer langzaam zakt, dan was de volledige bocht nog niet uit de uitstaande lijn gedraaid.
Langzaam draaien we weer aan de slinger van de molen tot de swingtip in een licht gebogen opwaartse stand blijft staan.

Doe mij er maar een paar

Als er een voorzichtige aanbeet volgt, dan loopt de swingtip schoksgewijs omhoog en bij een wegloper stijgt de swingtip met een snelle ruk omhoog.
Dat is het moment dat u aan moet slaan en dat doet u niet met de hengel omhoog maar naar de andere zijkant van de aanbeet.dus richting het stukje land waar u op zit.
Appeltje eitje.
De eerste montage kunt u ook gebruiken om zwevend te vissen, maar u moet dan wel de diepte van het water weten waar u in vist.
Bij wat hogere plantengroei op de bodem van het water kunt u met de zwevende methode meer vis op de kant krijgen, dan dat uw aas tussen de begroeiing ligt.

Levende have

Er zijn vele zweefmontages mogelijk.
Van broodkorst tot pop ups en van kattenbrokjes tot synthetische mais.
Als we het aas in het water hebben geworpen en de hengel in de steunen hebben gelegd, gaan we eerst wat nylon van de molen door de ogen voeren tot het aas tot de oppervlakte is gestegen.

Een prachtige brasem is verleid door een paar maden

Dan draaien we net zo lang aan de molenslinger tot het aas op de gewenste diepte is aangekomen. Het is een voordeel als u het aantal cm's weet wat de molen opspoelt bij elke omwenteling met de slinger.
In die tussentijd zag u dat de swingtip licht was gestegen, door de opwaartse druk van het aas.
De swingtip zal onmiddellijk stijgen als een vis het aas heeft genomen en er mee weg zwemt.
Slaaaan!

Niet omhoog slaan!, maar op dezelfde manier als eerder beschreven.

Het hoeft verder geen uitleg om de andere montages te beschrijven, nu u de basisbeginselen onder de knie heeft.
Ondanks dat u niet naar een dobbertje hoeft te staren en statisch denkt te vissen is het een waarachtig leuk gezicht als uw swingtip omhoog kruipt�en weer tergend langzaam naar beneden gaat om plotseling weer te stijgen.
Daar krijg je een tent van in je broek, zo mooi is dat.
Dan vergeet je gewoon adem te halen en wordt je bakkie koffie koud.
Dus niks statisch vissen, want het is een spannende actieve manier van bodem, zwevend en oppervlaktevissen, waarbij de voorn, zeelt, brasem maar ook de karper tot aanbeten zijn te verleiden.

Enkele lichte voerkorfjes

De laatste keer dat ik met de swingtip heb gevist, was tussen de kribben van de Lek.
Precies in het gedeelte waar er geen stroming is en waar het voedsel in de rivier door de stroming wordt verzameld.
Kneitebijters van brasems heb ik daar uitgehaald, groot en breed en soms vol paaipukkels. Ze waren erg zwaar en zo breed achter de nek, dat ik ze niet met een stevige greep uit het water kon krijgen, maar een schepnet nodig had.
De ene keer trilde de swingtip en kroop hij zachtjes omhoog, de andere keer steeg hij met zo'n gang, dat de vis bijna mijn hengel uit de steunen trok. Passief vissen? Vergeet het maar!
Je staart alert naar je swingtip en je vergeet alles om je heen. Elk moment kan het gebeuren, dat de swingtip omhoog kruipt en je wilt op tijd zijn om aan te slaan.
Alle spieren zijn gespannen en je armspieren vooral. Je hand kromt vlak boven het handvat van je hengel om hem direct op te nemen bij een aanbeet.
Inmiddels ben ik weer met mijn swingtip hengel op pad geweest (zie witvissen)

Vissen met twee swingtip hengels is echt uit den boze.
Waarom?
Daar heb je gewoon geen tijd voor!
Natuurlijk kunt u een swingtip hengel bij uw hengelsportwinkelier aanschaffen, maar het is ook leuk om hem zelf te maken van een hengel die u bijvoorbeeld toch niet meer gebruikt.
Zelfs een lichte pen of karperhengel is voor deze manier van vissen geschikt en zodoende geeft u uw oude hengel nog een tweede volwaardig leven.
In mijn schuur had ik nog een Lavis Pearl hengeltje staan, 3 meter lang met een werpgewicht van 10 - 20 gram en deze hengel was gemaakt voor Pike en Perch ( snoek en snoekbaars ).

Deze heb ik bij handvat ingekort, 30 cm van de top afgezaagd en aan deze top een siliconen slang bevestigd en de slang ook aan de hengel gemonteerd, dus zonder topoog met een schroefdraad.

Ik gebruikte deze hengel niet meer omdat ik vond, dat hij te parabolisch was en ik vele missers had bij het aanslaan van snoek of snoekbaars. Ik kon gewoon door het parabolische effect van de hengel ( te slap naar mijn zin ) niet fatsoenlijk de haak of dreg zetten.
Door hem in te korten aan het handvat en de top 30 cm in te korten is het ineens een hele andere hengel geworden met veel meer body in het middengedeelte van de hengel.

Als u zo een montage niet wilt toepassen of uw hengel niet wilt veranderen ( lees: slopen), dan koopt u wel een topoog met schroefdraad en een of meerdere losse swingtips.

Deze zijn bij uw hengelsportwinkelier te krijgen en de kosten voor een swingtip ligt rond de 10 euro en de kosten voor een topoog met schroefdraad is ook te overzien.
Zo, gaan we freubelen?, zal de hengelsportwinkelier aan u vragen en dan kunt u dat positief bevestigen.
Ik ga mijn eigen swingtip hengel maken, is dan uw antwoord, want volgens mij lijkt het ook een fijne manier om vissen te vangen en zeker na het lezen van dit verhaal.
En zo is het.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator