Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Vliegvisverhalen|| Vliegvissen in de Kyll, Duitsland
 

    
 
Vliegvissen in de Kyll, Duitsland


Jarenlang heb ik gevist in de Kyll in het Eifelgebied in Duitsland.
Het stuk bij Birresborn en overnachtte in Hotel “Zur Krone “, het stuk bij Densborn waar ik in Pension “Haus Elsen” een kamer had geboekt en het stuk bij Kyllburg, waar ik een kamer had in Hotel “Zur Post “.
De Kyll is een zijrivier van de Moezel en is ongeveer 142 km lang en vindt zijn oorsprong bij de Belgische grens.

Pension Haus Elsen in Densborn en Hotel Zur Krone in Birresborn


De Kyll is een prachtig stuk rivier met snelle stukken en langzaam stromende stukken met hier en daar overhangende struiken boven het water en is bezet met mooie regenbogen, bruine forel en vlagzalm.
We kunnen met aftma 3, 4 en 5 vliegenhengels vliegvissen, want een aftma 6 vliegenhengel is helemaal niet nodig.

De Kyll in al zijn schoonheid

Sommigen bieden een droge vlieg aan en anderen vissen wat dieper met een nimf. Mijn voorkeur gaat uit naar een verzwaarde vlokreeft aan een lange tip, want daar heb ik mooie forellen, maar ook flinke vlagzalmen mee gevangen.
De aanbeten kunnen soms zo subtiel zijn en dan zie je dat de forel zachtjes de droge vlieg van het wateroppervlak slurpt, maar soms ook keihard genomen en op zo’n manier, dat de forel of vlagzalm zichzelf al goed heeft gehaakt.

Een aantal vlokreeften in verschillen dekkleuren. Deze bindwijze is uiterst effectief gebleken

Vroegâh, ving je tientallen forellen en vlagzalmen op een dag in de Kyll en dan heb ik het over de periode 1975 en 1985. Waar je ook je droge vlieg of vlokreeft in het water liet landen, werd het beloond met een aanbeet en daarop het felle gevecht van de vis.
De meeste vliegvissers gaan vaak een weekend naar de Kyll.
Het is lekker dichtbij, de hotelfaciliteiten zijn uitstekend en redelijk goedkoop en er zijn vele mooie waadbare stukken in de Kyll waar je ook met plezier van de omgeving kunt genieten.

Stuk Kyll en een eigen gebonden vlokreeft


Helaas heb ik gemerkt, dat de vangsten, vergeleken bij jaren geleden, terug zijn gelopen en sommige vliegvissers nu al lyrisch worden als ze 5 forellen op een dag hebben gehaakt.
De grootte van de forellen zijn ook geen ogenstrelende genotverhogende formaten meer, waar je een uitgebreide fotoreportage aan moet wijden, terwijl er toch met regelmaat een kneitebijter van een forel of vlagzalm wordt gevangen die werkelijk de moeite en zeker het doorvertellen waard is.
Helaas komt dit steeds minder vaak voor.
Op de diepe langzaam stromende stukken, waar je net tot aan de rand van je waadpak kunt staan, liggen de vlagzalmen net boven de bodem te azen.

Verzwaarde vlokreeft met een koperkopje en een met koperdraad verzwaarde nimf


Twee Klinkhamers. Dit zijn gewoon fantastische droge vliegen die het overal in de wereld doen


Enige jaren geleden was ik in de Kyll met een beginnende vliegvisser en ik stond in een stuk bij Birresborn tot ruim over mijn middel in het water.
De ene na de andere vlagzalm werd door mij gehaakt aan mijn eigen gebonden verzwaarde vlokreeften.
Ademloos keek mijn `collega` vliegvisser langs de kant toe en ik zag aan zijn houding en ogen dat hij stond te genieten, maar ook de drang om dat zelf mee te willen maken.
Kom eens naast mij staan, vroeg ik hem en hij stapte eerst twijfelend maar toch voorzichtig het water in.
Breng je vliegenlijn eens op lengte en laat je tip met je vlieg naar de bodem zakken, onderwees ik hem.Op het stuk waar wij stonden, was de stroming gering, zodat de vlokreeft tijd genoeg had om af te zinken naar de bodem waar de vlagzalmen lagen te wachten op het heerlijk hapje.
Ik had er al weer drie gehaakt en weer in het water laten glijden en merkte dat hij in de tussentijd nog geen aanbeten had gehad.
Mag ik even naar je tip en vlieg kijken, was mijn vraag, want daar moest het volgens mij gewoon aan liggen. Hij stripte zijn vliegenlijn naar binnen en ik zag in een oogopslag dat zijn tip slechts 1 meter lang was en een dikte had van ca. 20 honderdste. Aan de tip was een flinke natte ondefinieerbare vlieg gebonden en er zat ook geen fatsoenlijke beetverklikker op zijn leader.Nadat ik zijn tip van zijn leader had geknipt en een klein ringetje aan zijn leader had bevestigd, knoopte ik een tip van 12 honderdste van ongeveer 3 meter aan het ringetje van zijn leader.
In mijn vliegendoos had ik voldoende vlokreeften op voorraad en pakte een kleine zwarte verzwaarde vlokreeft en bond die aan de tip.
Een oranje fluorescerend pluisje was snel aan de leader gemaakt en het vangen kon beginnen.
Probeer het nu maar eens, zei ik en hij begon even onwennig, waarschijnlijk door de lange tip, zijn vliegenlijn op lengte te brengen.

Tijdens het afzinken van zijn vlokreeft, stond even zijn fluorescerend pluisje stil in de langzame stroming en dat was het moment dat zijn vlokreeftje was genomen door een vlagzalm.
Je hebt een aanbeet hoor, zei ik tegen hem, maar hij had al instinctief de vliegenhaak gezet en meteen stond zijn vliegenhengel zo krom als een hoepel.

Zo ziet een vlagzalm er uit

Een brede grijns verscheen op zijn gezicht en ik zag, dat hij stond te genieten.
Nog vele vlagzalmen waren in de volgende dagen zijn deel en zijn weekend aan de Kyll kon nooit meer stuk.

Weer een prachtig stuk van de Kyll

De staatsvergunning, de zogenaamde Fischereischein, om in heel Duitsland te mogen vissen is bijvoorbeeld in de steden Gerolstein of Hillesheim te verkrijgen. Je kunt een jaarlijkse of een vijfjaarlijkse vergunning aanvragen.
Het verlengen ervan doe ik al jaren schriftelijk en stuur mijn Duitse vergunning om de vijf jaar naar Verbandsgemeindeverwaltung, Rathaus, Burgstrasse 6, of Postfach 1260 ,54576 in Hillesheim.In de brief stop ik tevens 50 euro voor het verlengen en dat is al die tijd goed gegaan, want ik krijg netjes het teveel betaalde geld retour met mijn afgestempelde vergunning.

Waag het niet om zonder Staatsvergunning te vissen, want de boetes zijn behoorlijk. Trouwens, je zult deze vergunning aan de Hotel of Pensioneigenaren moeten tonen, wil je een aparte dag of driedagen vergunning krijgen om in de Kyll te mogen vliegvissen.
Geen Staatsvergunning, geen dagvergunning dus.

Ook in Oostenrijk kennen ze een Staatsvergunning, naast een aparte dag, drie dagen of weekvergunningVoor een korte vliegvis trip van ca. drie dagen is het heerlijk vertoeven in de Kyll. Je bent er even tussenuit en probeer een beetje het weer in de gaten te houden, want de Kyll is nogal gevoelig voor regen.
Binnen de kortste keren stijgt het waterpeil bij hevige of wat langdurige regen en je ziet gewoon de rivier verkleuren naar ondoorzichtig bruin.
Je kunt het vliegvissen dan even voorlopig vergeten en maar beter gelijk inpakken en de rit naar huis aanvangen.Een vliegvismaat (Wim) en ik waren een paar dagen aan het vliegvissen in de Kyll met prachtig zonnig weer in het voorjaar en een tweetal bevriende vliegvissers (Appie en Peter) gingen een week later en kwamen in storm, regen en in een donkerbruine Kyll te staan.
Die maakten meteen rechtsomkeert naar huis.
Het is maar net hoe je het treft, dus houdt het weerbericht in de gaten, want dan sta je niet voor verrassingen.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator