Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Vliegvisverhalen|| Vliegvissen in de Salzach en Krimmler Ache in Oostenrijk
 

    
 
Vliegvissen in de Salzach en Krimmler Ache in Oostenrijk


Oostenrijk herbergt veel vliegviswater.
Een aantal mooie rivieren om te vliegvissen liggen bij Mittersill, waar we logeerden in Hotel Bršurup bij de familie Matthias Gassner in de Kirchgasse 9, A-5730 in Mittersill.

De bekendste rivier is toch wel de Salzach, naast de Hollersbach, Felberbach, Stubach, Krimmler Ache, Ober en Untersulzbach, Elisabeth See en nog veel meer rivieren.


Deze rivieren zitten allemaal in de vergunning en in totaal heb je ca. 300 km vliegviswater tot je beschikking.
Ongelofelijk.
Een prachtig stuk vliegviswater is toch wel de Krimmler Ache. Er zwemmen in die rivier voornamelijk bruine forel, helaas geen echt grote, maar wel veel.
Je kunt er niet te voet komen, want de hellingsgraad van de weg is behoorlijk en de route naar boven is behoorlijk lang.


Als je met een taxi, die je van te voren moet bestellen, de bochtige weggetjes hebt afgelegd, dan zie een onvergetelijk panorama.
Links en rechts rijzen de eeuwig besneeuwde bergtoppen omhoog en je bevindt je in een groot dal met de slingerende Krimmler Ache rivier in zicht.Het eerste wat je opmerkt is dat het daar behoorlijk koud kan zijn.
Je zit een paar duizend meter hoger dan normaal en dat merk je aan je relatief te dunne kleding in de zomer.
Er staat een oude houten vissershut waar je kunt schuilen en je een lunchpakket kunt nuttigen.
Ook staat er een houten hutje, waar een boerenvrouw brood met geitenkaas verkoopt. Dat is een aanrader, want de dikke gele plakken kaas stinken verschrikkelijk, maar smaakt zeer lekker op de sneden bruinbrood met dik besmeerde zelf gekarnde roomboter.


Alles is eenvoudig.
De houten zelfgemaakte stoelen en tafeltjes aan de zijkant en de inrichting van het houten hutje.
Verder staan er nog een aantal gebouwen en een restaurantje.
Je moet je de hele dag zoet houden met vliegvissen, want de taxi komt je pas rond 16.00 uur in de middag ophalen en er is geen andere manier om naar beneden te gaan.
Door het zijruitje van de taxi zie je bij het naar boven en beneden gaan, de beroemde Krimmler Ache waterval.Naast het Hotel is een kleine hengelsportzaak, gespecialiseerd in vliegvis spullen. Het heeft altijd nut om daar even te neuzen en rond te kijken naar bijvoorbeeld de lokale vliegen.Als je in het voorjaar gaat vliegvissen, dan is de Salzach onstuimig en heeft een wild karakter, want dan is het moeilijk om daar fatsoenlijk een vlieg stroomopwaarts te werpen.
Ik heb vissers gezien, die stroomafwaarts visten met verzwaarde nimfen en soms succesvol een regenboog aan de haak kregen.
Dat is niet mijn visserij.
Eigenlijk kun je beter in de nazomer naar de Salzach gaan om te gaan vliegvissen. Het waterpeil is dan behoorlijk gezakt en lijkt helemaal niet meer op de woeste rivier in het voorjaar.
Je kunt dan zelfs de rivier oversteken en je waadt op bepaalde stukken ongeveer tot aan je knieŽn in het heldere water.Ik heb daar uren in staan werpen met een vlokreeft en droge vlieg, maar ik heb in al die sessies slechts een paar forellen en vlagzalmen kunnen haken. In deze rivier bevindt zich alleen het natuurlijke bestand, want er wordt niets in uitgezet.
Natuurlijk vis je met vliegen zonder weerhaak, Catch en Release en met natte handen wordt de vis onthaakt.

De andere rivieren zijn best de moeite waard.
Met grote regelmaat vang je mooie regenbogen, bruine forel en af en toe een vlagzalm.Helaas zijn de rivieren snel bruin verkleurd als er maar een druppel regen valt in de bergen, waar ze allemaal hun oorsprong hebben.
Alleen de Elisabeth See blijft schoon.
Het is een behoorlijk eind rijden naar de Elisabeth See en je rijdt door een dal waar het meer wordt gevoed door allerlei kleine stroompjes uit de omliggende bergen.In deze stroomnaden liggen tientallen forellen zij aan zij en af en toe pak je er eentje.
Het is een fraai gezicht als zoín grote groep forellen die in de stroming van de inkomende stroompjes naar voedsel happen.

In de Elisabeth See is het ook mogelijk om met de Belly boat te gaan vliegvissen. Ze zijn daar te huur voor 10.- euro per dag en soms zie je er een tiental op het meer.
Langs de kanten is het ook goed vertoeven. Onverwachts pak je soms een knappe forel, maar je moet wel heel behoedzaam door het water waden, want ze zijn enorm schrikachtig.
Voor het geld hoef je het vliegvissen in deze rivieren niet te laten.
Hotel Bršurup heeft speciale pakketten om te vliegvissen en te overnachten.In het voorjaar kost een week overnachten ( 7 dagen) half pension en 6 vliegvisdagen slechts 493.- euro in de maanden mei t/m juli en okt t/m dec.
3 overnachtingen ( half pension) en 2 dagen vissen kost 218.- euro en bij beide pakketten krijg je een welkomstdrankje (snaps).
Losse visvergunningen kosten 16.- euro per dag en voor een week 119.- euro. Voor gasten van het Haus kost een dagvergunning slechts 5.- euro per dag. (let op, dit zijn de prijzen van 2008)Iedere vliegvisser hoort eigenlijk eens in zijn leven in deze rivieren gevist te hebben, want het is echt een aanrader.
Het water van de rivieren zijn kraakhelder en herbergt een hoop grote vis die er naar smachten om door u gevangen te worden.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator