Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Het loodsysteem voor de vrijloop of running rig.
 

    
 
Het loodsysteem voor de vrijloop of running rig.


Je staat in de winkel van je favoriete hengelsportzaak en je wilt werplood kopen voor je karperhengel om je aas een behoorlijk aantal meters naar de horizon te werpen.
De meeste karpervissers denken makkelijk de honderd metergrens te gooien, maar velen zullen dit echter nooit bereiken.
Doorgaans werpt de gemiddelde karpervisser slechts 60 tot 80 meter.
Sommige karpervissers denken met een zwaarder lood grotere afstanden te overbruggen, maar vergeten dat ook de karperhengel gebouwd moet zijn om deze zware gewichten aan te kunnen.

Lood gewichten tussen de 60 en 106 gram zijn realistische gewichten voor de huidige karperhengels met een vermogen van 2 tot 3 lbs.

Enkele van de vele soorten inline en wartel loodjes en Stonze system die er op de markt zijn

Welk loodsysteem nemen we dan?
Het lood met het inline-systeem of het lood met het wartelsysteem?
Verwarring? Dat is niet de bedoeling!
Het gaat er om, dat de karper straks niet met een stuk lood rond moet blijven zeulen als je lijn gebroken is.
Je moet er voor zorgen dat je met een loodsysteem gaat werken die de veiligheid van de karper waarborgt zodat hij ongestoord verder kan azen zonder dat hij gehinderd wordt door een stuk lood wat nog steeds aan een draad uit zijn bek hangt.

Zo kun je een bepaald loodsysteem hanteren op de manier waarop je op karper gaat vissen en bij lijnbreuk het lood direct van de afgebroken lijn schuift.
Neem bijvoorbeeld het wartellood.
Dit lood gebruik je veelal met speciaal ontwikkelde safety lead clips.
Wateren met veel obstakels onder water, verlangt dit loodsysteem omdat het lood vrij snel van de safety clip loskomt als het ergens achter blijft hangen of als de karper de waterplanten in is gezwommen.

Running rig systeem met wartellood ( Stonze systeem), Hooklink clip, Big eye swivel en een Buffer bead op de rig tube. Detailfoto


Je kunt het wartellood van vandaag ook gebruiken voor een vrijloop of running rig.
Bij de hengelsportzaak verkopen ze kant en klare onderdelen in een blister verpakking voor het running rig systeem (Fox) maar je kunt de onderdelen ook los kopen (Korda) maar dat is wel duurder.
De bouw van deze rig met het wartellood vrij schuivend over de hoofdlijn en tegen gehouden door een Buffer bead, is vrij eenvoudig te maken en de “oudere” karpervissers onder ons kennen dit vrijloop systeem nog van vroeger.
Aan de hoofdlijn schoof je vroeger een inline loodje van 10 tot 30 gram, dat werd tegen gehouden door een groen stoppertje en aan dezelfde hoofdlijn werd op 30 cm van het stoppertje de haak aangebonden.

Dat was het systeem om op karper te vissen en dat ging uitstekend.
De aanbeet werd geregistreerd door een clipje aan je hoofdlijn, tussen het startoog en de molen. Ging het clipje omhoog of hij zakte naar beneden, dan had je beet.:
Het was toen behoorlijk effectief en waarom is het eigenlijk in de vergetelheid geraakt?

Met de invoering van al dat “nieuws “ uit Engeland, zijn de beproefde methoden van vroeger en de vele successen die daar uit voortvloeiden zo wat verdwenen.

Het Inline loodje ( sleeve is uit het lood verwijderd) schuift vrij over de rig tube en wordt tegen gehouden door de Buffer bead

Ook kun je het tegenwoordige inline lood gebruiken voor de vrijloop of running rig.
Het systeem is iets anders van bevestigen maar de werking is vrijwel hetzelfde, alleen schuift de hoofdlijn met rig tube door het lood in plaats door het oog van een wartel.
Wel is het noodzaak dat je de sleeve uit de inline lood trekt. Daarmee creëer je een bredere doorgang voor je rig tube. Dit systeem kun je gebruiken voor water met een wat hardere bodem, maar bij een bodem met een geringe sliblaag, werkt dit systeem ook nog voldoende.

Wat heel belangrijk is, dat deze loodsystemen er niet voor zorgen dat de karper geprikt wordt door het gewicht van het gekozen lood.
Dit aanprikken moet dus op een andere manier gebeuren en dat gebeurt door de weerstand van de slip van je baitrunner.
De karper kan dus ook niet het gewicht van het lood gebruiken om al schuddend met zijn kop de haak proberen te lossen. De eenmaal vastzittende haak zal de karper niet meer kwijt kunnen raken omdat er geen gewicht meer van het lood aanwezig is.
Op de foto is ook duidelijk te zien, dat de karper bij het opnemen van het aas totaal geen weerstand ondervindt en bij het wegzwemmen met het aas in de bek zal je beetmelder direct zijn signaal laten horen.
Van kleine piepjes tot een volle run.

Baitrunner LC van Shimano, een perfecte machine met een super fijne slip

Omdat je afhankelijk bent van de weerstand van de slip van je baitrunner, is het dan ook van belang, dat je de slip van je baitrunner ietsje strakker draait om wat weerstand op te wekken voor het inhaken.
Helaas zitten hier wat haken en ogen aan.
Het beste is om je aas altijd recht vooruit te gooien en niet scherp naar links of rechts, aangezien met een te strakke slip de hengel door de woestheid van de karper aanbeet uit de steunen of van je rodpod kan worden getrokken. Want dit is mij in het verleden ook overkomen.
Bij dit systeem krijg je elke aanbeet onmiddellijk te horen via je beetmelder. Zelfs het voorzichtig sabbelen op een boilie wordt feilloos geregistreerd omdat de hoofdlijn bij beide systemen wrijvingloos door het lood kan bewegen en de lijn op geen enkele manier weerstand ondervind. In de meeste gevallen hoef je niet eens te wachten op een volle run, maar kun je direct al de haak zetten bij de eerste de beste piepjes van de beetmelder

Ik ga dit systeem weer eens toepassen tijdens mijn karpersessies en ik zal mijn successen met jullie delen.
Misschien is dit “oude” systeem wel dressuur doorbrekend en zullen de karpers weer vallen voor de finesse en onbevangen het aas tot zich nemen.
Veel succes! 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator