Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Vliegvisverhalen|| Vliegvissen. Wat heb je daar voor nodig?
 

    
 
Vliegvissen. Wat heb je daar voor nodig?


Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien.
Mannen die met sierlijke gebaren een dikke lijn in de lucht houden met een hengel van ca. 2.70 cm en die met een uiterste precisie een vlieg op het water laten landen, op de plek tussen plompenbladeren die ze van te voren uitgekozen hebben.
Dat kweekt toch bewondering en ontzag voor die accurate worpen en het lijkt wel, dat de worpen schijnbaar moeiteloos worden uitgevoerd.
De mooie strakke loops en het zorgvuldig landen van de vliegenlijn op het water verraadt, dat de visser daar les in moet hebben gehad om die uiteindelijke souplesse te bewerkstelligen.

Ze staan ook in de habitat, de natte leefomgeving van de vissen. Soms staan ze tot hun heupen in het stromende water met een dikke neopreen waadpak voor de koudere dagen of met een superdun waadpak aan op zomerse dagen en aan hun vliegvisvest hangen diverse dingen die ze blijkbaar nodig hebben om hun sport uit te oefenen.

Een neopreen waadpak voor de koudere dagen en een superdun waadpak voor de zomer


Bijna onherkenbaar door de zonnebril met donkere glazen, die het UV licht filtreren en de pet met klep tegen de felle zonnestralen of hoed met brede flappen op hun haardos.
Ze zijn een met de natuur en waden uiterst voorzichtig door het water, soms met behulp van een waadstok, die schijnbaar achteloos naast of achter hun rug de stroming beroert en slechts door een sterk elastiek aan de waadbroek is bevestigd.
Een klein schepnetje hangt tussen hun schouders om een grotere vangst te scheppen, want niet elke vis schijnt met de hand uit het water te kunnen worden gehaald.

Plots neigt de vliegenhengel en na een korte ruk aan de vliegenlijn staat de top helemaal krom en dan komen de krachten van de gehaakte vis in zicht. De top van de hengel buigt telkens stotend door de vluchtpogingen van de gehaakte vis en langzaam wordt de overtollige vliegenlijn door de visser binnengestript.

Door middel van een magneetsluiting zit het schepnet vast op de rugzijde

De stroming neemt de losse binnen gestripte vliegenlijn razendsnel mee, maar dat deert de visser niet, hij heeft alleen oog voor de vechtende vis en weldra kan hij de vis uit het water pakken en onthaken.
Je staat ademloos aan de kant te kijken en je ziet een glimp van de prachtig getekende forel in zijn hand en langzaam verdwijnt de vis weer in zijn element als de visser bukkend zijn vangst in het water laat glijden.
Dat wil je ook! Je wilt datzelfde gevoel hebben als die vliegvisser in die stromende rivier en dezelfde lichamelijke emoties en bewondering voelen van je vangst.
Nou, dat kan.
Maar wat heb je daar voor nodig?

Laten we eens beginnen met de vliegenhengel.
Vliegenhengels heb je in verschillende lengten en zwaarten, uitgedrukt in Aftma.
Aftma is een afkorting van American Fishing Tackle Manufacturers Association.
Een aftma 3 vliegenhengel is een kort licht carbonhengeltje van ca. 2 meter, terwijl een tweehandige vliegenhengel van aftma 12 een pook kan zijn van 4.20 meter.
Doorgaans gebruik je vliegenhengels van aftma 3 t/m 6 voor de forel, vlagzalm en de ruisvoorn.
Je kunt een aftma 7/8 vliegenhengel ook inzetten voor de snoek in ons land en dat is een belevenis!
Dat betekent de aanschaf van meerdere vliegenhengels, maar ook vliegenreels waar de vliegenlijn op is gewikkeld.
Ben je een beginner, dan kun je met een vliegenhengel in aftma 5 prima uit de voeten. Met deze hengel kun je op de meeste rivieren ( ook in het buitenland) terecht en je vlagzalm of forel vangen.

Vliegenhengels bestaan meestal uit 2 delen en een vliegenhengel in de aftma 5 klasse is doorgaans 9 feet en dat is ca. 2.70 cm lang. Je kunt de vliegenhengels ook in meerdere delen krijgen, de zogenaamde reishengels die met gemak in je koffers passen, maar we houden het even op de 2 delige hengels.

Verschillende soorten vliegenhengels in aluminium kokers met schroefdop

De vliegenhengels zijn er in allerlei prijsklassen. Van 75.- tot 750.- euro toe. Als ik je een tip mag geven, beknibbel niet te veel op je uitrusting want met een goedkope vliegenhengel vang je ook je visje wel, maar een duurdere vliegenhengel "gooit" veel prettiger en strakker een vliegenlijn.
De duurdere vliegenhengels worden geleverd in een aluminium koker en foedraal tegen beschadigingen tijdens de reis. Goedkopere hengels worden vaak alleen in een foedraal geleverd.
Je hebt vliegenhengels met topactie ( snel), tot aan een parabolische actie toe ( langzame hengels). Voor de beginner raad ik een vliegenhengel met topactie aan, dus een snelle hengel. Want een snelle hengel is veel beter te hanteren voor de beginner omdat uit deze hengel de vliegenlijn haast vanzelf er uit schiet.

Op deze vliegenhengel hoort een vliegenreel met je vliegenlijn er op gewonden.
Vliegenreels heb je eveneens in veel prijsklassen. Je hebt misschien wel eens gehoord van Ari 't Hart vliegenreels en daar doen veel vliegvissers een moord voor. Ze zijn nog wel te verkrijgen op tweedehands sites ( Marktplaats, Ebay, Speurders etc) maar daar leg je per stuk 400.- tot 800.- euro voor neer en dat doe je alleen maar als je vliegenreels van een ander merk zat bent.

Twee Ari 't Hart vliegenreels voor een aftma 4/5 en aftma 5/6


Een vliegenreel moet passen en een deel uit maken van je vliegenhengel.
Je kunt geen knoert van een reel aan een klein hengeltje bevestigen, maar het moet een beetje in balans zijn. Je kunt een vliegenreel die geschikt is voor het opwikkelen van een aftma 4/5 vliegenlijn prima gebruiken voor vliegenhengels aftma 3, 4 en 5.

Zo kun je ook een vliegenreel geschikt voor een aftma 5/6 lijn gebruiken voor een vliegenhengel in de serie aftma 5 en 6.

Deze Ari 't Hart vliegenreels zijn de Ari 1 voor aftma 4/5 en de Seatrout voor aftma 7/8


Koop een goed waadpak. Die heb je nodig als je in het water gaat waden.
Je hebt ze van 3 of 4 mm dik neopreen ( voor koude dagen) en van een ademende dunne stof voor de warme zomerdagen. Koop waadpakken met een sok waar je waadschoenen met een vilten zool aan moet dragen.
De waadpakken kosten ook een paar centen. Van 100.- tot 250.- euro betaal je wel voor een waadpak en de bijbehorende schoenen met een vilten zool vanaf 75.- tot 150.- euro.
Dat is al een pak geld. Maar we zijn er nog niet.

De schoenen moet je altijd passen in de hengelsportzaak met een dikke neopreensok aan. Doe je dat niet, dan kunnen ze te strak zitten en daar krijg je gegarandeerd last van.

Je kunt kiezen uit waadschoenen met een vilten zool of schoenen met studs in de vilten zool geschroefd. Studs zijn stalen schroeven met een grote kop die in je vilten zool en hak worden bevestigd om uitglijden in het water tegen te gaan.

Drie verschillende soorten waadschoenen ( de linkse heeft studs) met vilten zolen

Koop een goede vliegenlijn.
Begin met een WF5F voor de aangeschafte aftma 5 vliegenhengel en je 4/5 vliegenreel. WF staat voor Weight Forward, de 5 voor Aftma 5 en de F voor Floating.(drijvend)
Het gewicht van de vliegenlijn ligt in de eerste 9.15 meter en daarna krijg je een level gedeelte ( gelijk van diameter) Floating staat voor drijvend, want je hebt ook lijnen met een sinktip.

Diverse vliegenlijnen van verschillende merken

Staat er achter WF5 DT, dan is dit een dubbel taper. Die lijn kun je omdraaien en er weer een seizoen mee vissen.
Houdt het maar voorlopig op de WF5F, want deze lijn is ideaal voor beginners ( maar ook voor gevorderden) en werpt als een speer.
De vliegenlijnen kosten ca. 40.- tot 120.- euro per stuk.

Aan de vliegenlijn wordt een leader van monofilament (nylon) bevestigd, want dat is het gedeelte waar uiteindelijk je vlieg aan wordt gebonden.
De leaders worden getapered of geknoopt getapered aangeboden. De dikte van de leader om aan de vliegenlijn te bevestigen is ca. 58 honderdste dik en het uiteinde loopt uit tot een dunne punt van 8, 10, 12, 14, 16, 18 of 20 honderdste.
De leader is dus opgebouwd van een dik naar een dunne diameter.

Een aantal verschillende merken tippetmateriaal

Aan deze dunne diameter (punt) wordt uiteindelijk de vlieg bevestigd.
Je kunt de punt verlengen met een apart stuk tippet en daar je vlieg aan bevestigen. Een leader is meestal 9 feet lang ( ca. 2.70 mtr)
Soms heb je een leader aan je vliegenlijn die uiteindelijk uitmond in 16 honderdste en door middel van een stalen ringetje die je aan je leader vastmaakt, kun je een tip van een dunnere diameter, bv 10 honderdste aan het ringetje bevestigen. Op die manier hoef je niet steeds van leader te wisselen, maar alleen van punt (tippet)

Hoe groter de vlieg, hoe dikker de punt of tippet, hoe kleiner de vlieg, hoe dunner de tippet.
Voor je de vliegenlijn op je reel windt, zul je eerst wat backing aan moeten brengen. Backing is niet meer dan een 25-30 lbs gevlochten lijn van enkele tientallen meters die je aan je vliegenlijn bevestigd met een speciale knoop.
Je vliegenlijn is ca. 27- 32 meter lang en als er een hele sterke vis aan je vlieg of nimf zit, dan kan het gebeuren, dat je hele vliegenlijn van de reel wordt getrokken en dan ben je blij dat je nog wat backing aangebracht hebt.

Maak niet de bekende beginnersfout door met je hand de vliegenreel tegen te houden.
Dat moet je eens proberen als je op de Bonefish vist en zijn run probeert tegen te houden.
Je verbrandt gegarandeert je vingers door de enorme snelheid van de ronddraaiende reel.

Bij gebrek aan verpakte leaders voor voor de forel, heb ik maar Bonefish leaders als voorbeeld genomen

Tja, dan gaan we het nu over een vliegvisvest hebben.
Het vest is geschikt voor het opbergen van klein materiaal en voor het opbergen van je vliegendozen met vliegen uitermate geschikt.
Aan je vest hangt een lijnclipper voor je tippet en overtollig nylon van je geknoopte vlieg weg te knippen, een arterieschaartje om je vis te onthaken als de vlieg te diep is genomen, een stukje amadou om je vliegje droog te maken, een flesje met siliconenvet om je vliegje te laten drijven, een flesje met siliconenvet om je lijn in te vetten om beter te laten drijven en een doekje om het slijm of natte handen af te vegen.

In de vele zakken van het vest kun je klosjes met tippet materiaal in verschillende dikten opbergen en allerlei klein materiaal die je voor het vliegvissen nodig hebt.
Vliegvisvesten kosten tussen 75.- en 250.- euro en dat is niet mis.
Meestal is er een merk aan verbonden en dat kost geld. Neem een kort vest, want anders kun je niet diep genoeg waden, zonder dat je vest nat wordt omdat hij te lang is.

Een Simms en een Patagonia vliegvisvest. Dit zijn de korte modellen


Vliegendozen zijn natuurlijk onmisbaar om je vliegjes in op te bergen. Je hebt zo ontzettend veel soorten vliegendozen, dat het haast onmogelijk is om een prijsindicatie te geven.
Van 20.- tot 120.- euro betaal je wel, afhankelijk van het soort vliegen wat je er in kwijt wilt en welke uitvoering.

Je hebt vliegendozen van aluminium met gescheiden vakjes, lichtgewicht dozen van piepschuim, dozen die waterdicht zijn en speciaal voor de zoutwatervisserij zijn ontworpen en niet zinken of water binnenlaten, dozen van hout met magneetsluitingen en een heel scala van vliegendoosjes van plastic met verdeelvakjes.

Voor je het weet, heb je een behoorlijk aantal overvolle vliegendozen

Ga je de vliegen zelf maken? Of koop je ze bij je favoriete hengelsportleverancier?
Zelf maken betekent: Aanschaffen en investeren in een aantal honderden euro's aan bindmateriaal, haakjes voor zinkende en drijvende (droge) vliegen, binddraad, een vice (waar je de vliegenhaak in plaatst), boeken over vliegpatronen en dan is het nog maar de vraag of je eigen gemaakte creaturen wel vangen.
Nee, gewoon niet doen, dat kan een paar jaar later ook. Voor dat geld kun je een behoorlijk aantal vliegen kopen en daar doe je een lange tijd mee.
Koop je vliegen op internet en je bent dan van de huisvlijt af en schaf een aantal patronen aan die werkelijk vangen.
Je hengelsportleverancier weet welke vliegen je aan moet schaffen voor bepaalde rivieren
Als je in het buitenland gaat vliegvissen, dan is het belangrijk dat je de lokale vliegvis hengelsportwinkelier bezoekt. Daar maak je een praatje mee en je gaat steevast met een aantal vliegen weg, die door de lokale vissers als een vanger worden gezien. Zo vul je de vliegendozen met vangers.

Een waadstok heb je nodig als je in een snelle rivier staat of als de stenen onderwater glad zijn of wegrollen. Je hebt ook een waadstok nodig als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt en niet meer zo vast op je benen staat.
Hoewel ik 70 jarige vliegvissers een snelstromende rivier zag oversteken, waar ik mij niet aan waagde toen ik dik in de vijftig was, zag ik ook vliegvissers van een jongere leeftijd die een waadstok broodnodig hadden.
Een waadstok kost ongeveer 40.- euro en dat is geen verkeerde investering.

De waadstok zit in hoes aan je riem en de waadstok klapt automatisch uit als je hem uit de hoes haalt

Al met al, kost deze tak van sport weer handenvol met geld en het lijkt wel haast een elitaire tak van sportvissen, weggelegd voor vissers met de benodigde pecunia.
Dat is ook inderdaad een tijd geweest. Vliegvissers waren elitair bezig, omdat de aanschaf van de vele componenten voor velen financieel niet haalbaar bleek en er meer in het witvissen of karpervissen geinvesteerd werd.
Let wel!
Als je alles hebt aangeschaft, moet je niet denken dat je de waterkant kunt benaderen en even je vlieg deponeert op een plek waar je vis hebt gespot.
Nee, je hebt lessen nodig van een volleerd vliegvisser, die je de kneepjes van het werpen leert. Eenmaal verkeerd gooien, dan blijf je verkeerd gooien en daarom is les van een goede vliegvis instructeur broodnodig.

Inmiddels heb ik al vele tientallen petjes met verschillende merknamen

Heb je na het lezen van dit verhaal nog zin om je verder te bekwamen in het vliegvissen en ben je fanatiek genoeg om deze geweldige tak van sport uit te willen oefenen, dan kun je na aanschaf van je spullen( of later aanschaffen) je aanmelden bij een vliegvisvereniging bij jou in de buurt.

Ik heb lessen in vliegvissen gehad van Ome Klaas Pigge bij Castingclub 's Gravenhage in 1979 en daar heb ik heel veel van geleerd. Deze man kon elke vliegenhengel (van goedkoop tot prijzig) met zo'n gemak hanteren of het een speciale hengel was en met zijn hulp kon je een vlieg op elke plaats laten landen die je zelf uit had gekozen.
Deze dikke tachtiger is er niet meer, maar hij blijft in onze en mijn dierbare herinnering.

Woont u vlakbij Den Haag dan zou ik contact met Castingclub 's Gravenhage opnemen of anders een castingclub in uw omgeving zoeken.
Heb je eenmaal een forel, vlagzalm of in eigen land een ruisvoorn aan de vlieg of nimf aan je vliegenhengel gevangen, dan gaat er niet alleen een hele andere wereld van visvangen voor je open, maar dan raak je compleet in vervoering en dan snak je naar meerdere vangsten aan je eigen vliegenhengel.
In het begin krijg je kippenvel en niet alleen op je armen, maar van top tot teen en je adrenaline stroomt woest door je aderen. Ik zou dat niet meer willen missen.
Kicken gewoon!
Succes!


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator