Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Voerkorf perikelen
 

    
 
Voerkorf perikelen


Eerder had ik het al over diverse voerkorven.
Er zijn voerkorven voor allerlei soorten wateren, want het aanbod is groot.
Je hebt voerkorven met en zonder gewicht, klein en groot, simpel of geraffineerd uitgevoerd, maar ze hebben allemaal een ding gemeen, namelijk, zij kunnen gevuld worden met een grondvoertje met de bedoeling dat het grondvoer dicht bij het aas aan de haak wordt aangeboden om de vis met geuren te lokken en visueel te verleiden tot een aanbeet.

Een aantal voerkorven op een rijtje

De onverzwaarde voerkorven gebruik je voor beken, sloten, vijvers , vaarten en heel licht stromende rivieren.
De verzwaarde voerkorven zijn vanzelfsprekend voor de wat sneller stromende rivieren, maar ook voor zeer snel stromende grote rivieren.
Hoe harder het stroomt, hoe zwaarder de voerkorf, echter wel naar gelang van de gebruikte hengel, want je kunt kwalijk een 100 grams voerkorf aan een relatief te lichte hengel gebruiken.
Dat gewicht kun je niet fatsoenlijk wegzetten, zonder breuk van de hengel te bewerkstelligen.
Gelukkig heb je feeder en barbeelhengels voor dit zware werk.

Krak!, zei de hengel onder het te zware gewicht van de voerkorf

En een gebroken hengel?, dat is mij ook eerder gebeurd.
Als je in een sterk stromende rivier als de Waal of de Lek aan het vissen bent, dan kun je niet zonder een zware voerkorf, tenminste, als je daar met een voerkorf in plaats met een loodgewicht wilt gaan vissen.
Voerkorven van 100 tot 150 gram zijn daar echt nodig, want anders wordt de voerkorf een speelbal van de sterke stroming en rolt alle kanten op.
Het liefst heb je een voerkorf met een plat rechthoekig loodgewicht nodig, die automatisch plat op de bodem terecht komt bij het inwerpen er van.

Ideaal voor snel stromende wateren en de laatste voor verre afstanden


Echter bij elke grote rivier waar grote schepen hun lading verplaatsen, worden krachten ontwikkelt die onvoorstelbaar lijken.
Door de zuiging van de draaiende schroeven van het schip, worden tonnen water aangezogen en komen weer vrij aan de achterkant van het schip.
Bijna al het water in de passerende kribvakken wordt door zon schip er uit gezogen en dat zie je aan het snel dalen van het waterpeil in een kribvak en als het schip het vak voorbij is, weer met grote hekgolven aangevuld tot een hoger waterpeil als voorheen en langzaam stroomt het weer terug naar het oorspronkelijk niveau.
Alles wat op de bodem van het kribvak ligt wordt er uit gezogen en met de stroming van de rivier meegegeven, dus ook je voerkorf wordt van plaats veranderd en heeft de neiging om te gaan rollen over de bodem.Een ronde voerkorf is dan eigenlijk uit den boze en juist een zware platte voerkorf is hier duidelijk meer gewenst.
Ondanks het gewicht en ondanks zijn ideale platte vorm, is het niet te voorkomen dat ook een platte voerkorf gaat schuiven en kan gaan draaien en rollen om zijn as.
Wat we eigenlijk willen, is dat de voerkorf, ondanks de wervelingen in het water, redelijk op zijn plaats blijft liggen en dat we niet het risico willen lopen dat de korf al rollend achter een object onder water blijft hangen met vastzitten tot gevolg.
We zullen de korf moeten verankeren aan of op de bodem.

Een eenvoudig hulpmiddel kan het rollen van een voerkorf voorkomen

Eigenlijk kun je het vergelijken met een stuk zeelood met ankers, zodat het lood zich door middel van deze ankers in de bodem vastgrijpt als de stroming te erg wordt.
Dat verankeren moet je ruim opvatten, want is een voerkorf op een dergelijke manier verzekerd aan de bodem van een rivier, dan zul je echt met moeite de zaak los kunnen trekken bij het inhalen van je onderlijn met haak en korf.

Slechts een stukje ijzerdraad en twee rubberen stoppers bevestigen we aan de loodzijde van de voerkorf en daarmee realiseren we breder oppervlak wat het omrollen van de korf sterk reduceert.
Deze methode impliceert niet dat het korfje onder alle omstandigheden zal blijven liggen, maar het zal niet om zijn as gaan rollen, maar slechts licht verschuiven over de bodem.
Werpen we in het verlengde van de stroomnaden vanaf de top van een kribbe, dan wordt al automatisch het draaien en rollen van de voerkorf sterk gereduceerd.

Een voerkorf met vleugels

Het volgende idee is ontsproten door het gebruik van een vlinder-clip om een stapel papier bij elkaar te houden, die voor een gewone paperclip te dik is.
Even uitbuigen en in de voerkorf frommelen en aan de wartelkant vastzetten met twee stukjes ijzerdraad.
Het voordeel van deze bevestiging is, dat je onderlijn nergens aan kan blijven haken en van de vleugels afglijdt bij het neerkomen van de korf op de bodem van de rivier.

Daar zijn de winteravonden voor: lekker freubelen

Misschien is deze methode wel de beste van de twee en wellicht zijn er nog meer oplossingen te bedenken.
Het gaat er mij maar om, dat je bezig blijft met je vismethoden en het jezelf makkelijker kunt maken als maar oog voor details hebt.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator