Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 10 ( Broodnodige rust )
 

    
 
Leo vertelt nr 10 ( Broodnodige rust )


Er zijn maar weinig plekken in mijn omgeving waar je de stilte kunt horen.
Toen ik in Den Haag woonde, hielden autoís, bromfietsen, blaffende honden, burenruzies, harde muziek en hardlopende kinderen van de bovenburen mij wakker of ik werd er ís morgens veel te vroeg wakker van.
Je zou zomaar hopen, dat ze zich aan de plavuizen bezeren.Steeds vaker zat ik met knarsende tanden, verhoogde hartslag en met onrustige onderbuikgevoelens thuis op de bank te ergeren aan alle geluiden in mijn buurt.
Sportvissen was een uitkomst.
Lekker in de natuur met tjilpende vogels, het zoemen van insecten en het ruisen van de wind door de riethalmen, de struiken en bomen.
Dat gaf rust en zelfs de wormen en maden gaven geen geluid als ik ze aan de haak reeg.
Dat hoef je van een vervelende buurman niet te verwachten of je moet zijn bek afdekken met ductape.

Echter, er waren kraaien met hun schorre keelgeluiden wat sterk leek op een open uitlaatpijp van opgevoerde brommers en als ik een jachtvergunning had gehad, dan schoot ik ze in mijn omgeving af.
Kleine goedgemikte steentjes of gerichte boilies uit een boiliepijp verjoegen ze wel, maar dan zaten ze een paar bomen verder hun geluiden te produceren.
Maar, dat geluid was wel een stuk zachter dan vlak boven je hoofd.

Als je gaat karpervissen in een betaalwater in een natuurgebied in Frankrijk voor je broodnodige rust en of het vangen van grove karpers, dan kan je dat rustig vergeten.
Als je moe van het niksdoen bent en de hele dag naar je hengels hebt gekeken en constant de zwanen weg moet jagen die door je lijnen zwemmen en je dan de stretcher in je bivvie opzoekt, dan is de natuur ineens niet meer zo rustig.Meerkoeten zitten elkaar de hele nacht achterna met luid kwakende geluiden en het gepletst,van opspattend water veroorzaakt door hun trappelende poten op het water, maakt je zenuwachtig.
In het riet nabij is een of andere vogel hoge geluiden aan het produceren of hij bang is in het donker en rustig wordt van zijn eigen geluid. ( soms zingen of neuriŽn mensen ook in het donker als ze zich niet veilig voelen)
Kikkers beginnen met een kwaakconcert met een zodanig geluid aan decibels, dat een straaljagerpiloot zijn oren moet beschermen en steeds maar weer dat geritsel rondom je tentje van muizen en ratten.
Er waren zelfs nachten bij of er een paar volwassen mannen zich een weg door het riet baanden en dat bleken grote wilde zwijnen te zijn.
De eerste drie nachten nachtrust kan je dus mooi vergeten.

Op de Bahamas idem dito.
Je hoorde ís nachts de branding van de zee en overdag stond je kilometers uit de kust, tot aan je dijen in het zoute zeewater op Bonefish te vliegvissen.
Alleen die pestpokkemuggen de hele dag en die houden je ook ís nachts wakker met dat hoge zoemgeluidje door de vleugels en de geur van Deet krijg je voorlopig niet meer uit je neusgaten.Onlangs was ik in Zweden om roofvis te vangen en dat land is enorm groot, heeft een prachtige natuur en de rust is daar oorverdovend.
Je hoorde helemaal niks en je kwam soms pas na 30 km rijden een tegenligger tegen.
Met de boot op het water, met de elektrische geruisloze buitenboordmotor aan, hoorde je het zachte klotsen van de golfjes die tegen de wand van de boot aansloegen.

Zelfs de koeien in de weilanden zijn stembandloos geboren en een visarend hoor je niet vliegen.
Een ree schrikt al van zijn eigen windje en grote elanden verdwijnen geruisloos tussen de bomen en struiken als ze je spotten.

Ik slaap nu op de camping en ik wordt ís morgens wakker van tjilpende vogeltjes.
ís Nachts hoor je helemaal niks.
Pikkedonker in het midden van een polder en dat doet een mens goed.
Je moet dan niet naast de kantine staan, want dan kan je niet slapen van de harde muziek en stemmengeruis.
Je moet ook geen buurman met een altijd blaffende hond naast je hebben en ook geen katten in de buurt, die je plantjes uitgraven door het geschraap in de aarde met de poten na een stevige kakpartij want daar krijg je hartkloppingen en slapeloze nachten van.EnÖje moet minstens twee hordeuren tegen de muggen hebben, een in de voordeur en een in je slaapkamer, want anders kost het weer je nachtrust als je wakker wordt van je eigen geschurk aan je bultige vlees en weer die hoge zoemtoon hoort.

Ik denk, dat ik ook maar doodgraver word.
Je graaft eens een kuiltje en je haalt steeds weer de bloemen bij het graf van je schoonmoeder weg.
Dan krijg je als zware pessimist vanzelf een glimlach van op je gezicht
Het is een makkelijke rustige baan en overdag en zelfs ís nachts heb je steeds meer mensen onder je en ik heb nog nooit zulke rustige lui gehoord en meegemaakt.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator