Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Andere visverhalen|| Personal Best ( PB ) in de loop der jaren
 

    
 
Personal Best ( PB ) in de loop der jaren


In de vele jaren dat ik de zee, vliegen, karper, witvis en roofvishengel hanteer heb ik vele vissoorten op de mat, boot en op de wal mogen krijgen.
Tussen deze vele verschillende vissoorten zaten best wel grote en zware vissen, die een extra aantekening behoeven en waar wel iets over te vertellen is.
Het begon in 1979 bij de Castingclub 's Gravenhage:

1979 5e plaats vlokvissen
1982 1e plaats vlokvissen (1000 ruisvoorns in 2 dagen met Peter ten Hoorn)
1982 1e plaats karper
1983 1e plaats snoek
1983 1e plaats karper
1983 1e plaats brasem
1984 1e plaats vaste stok
1984 1e plaats brasem
1985 1e plaats graskarper

Wat heb jij toch met grote vis?, vroeg een vismaat zich vertwijfelend af. Nu ben ik de laatste twee jaar weer een inhaalslag aan het maken en met regelmaat breng ik weer een grote vis op de kant.

Zilveren OrvisspeldIn 1982 heb ik een karper van 70 cm op de kant gebracht met 12 honderdste monofilament (nylon) opgespoeld op mijn Daiwa Minimite molentje, bevestigd op een spinhengeltje met een werpvermogen van 10 gram.
Aan de Aberdeenhaak maat 10, zat een flintertje kaas en de vangplaats was de Soestdijksekade in Den Haag. Gelukkig waren er getuigen bij.

Brasem 63 cm.De meeste brasems met als maximale lengte van 63 cm heb ik op de rivier de Waal gevangen.
In een vissessie ving ik 9 brasems over de 60 cm. Er zitten veel grote (en grotere) brasems in de grote rivieren en ik kan er niet genoeg van krijgen.
In de binnenwateren kwam ik niet hoger dan 62 cm en dat was een echte uitschieter.
Weinig sportvissers vinden dit een sportvis, maar ik heb de waarde van deze vis weten te waarderen en het geeft mij nog steeds voldoening om deze vloermatten aan de haak te krijgen.
Wanneer wordt mijn PB verbeterd?
Misschien volgend jaar in 2010 en hoe groot zal die brasem dan wel zijn?

Barbeel 67 cm.Na voor het eerst kennis gemaakt te hebben met deze fantastische sportvis dit jaar, is mijn liefhebberij om deze vechter van formaat te vangen toegenomen.
Ik heb er een paar mogen vangen en was verrast over de kracht en vechtersmentaliteit van deze vis en je kunt hem vergelijken met een woeste karper.
Momenteel lees ik alles wat los en vast zit over de barbeel en ik ga mij volgend jaar veel meer inzetten om mijn PB te verbeteren.
Met aangepaste zwaardere feederhengels en baitrunners maar ook uitgelezen onderlijnen en voerkorven, verhoog ik mijn kansen en een nieuwe PB in 2010 is geheel niet uitgesloten.
Ik kan gewoon niet wachten tot het seizoen weer begint.

Graskarper 110 cmIk raakte bekend met het vissen op de graskarper in de jaren 80, omdat deze waren uitgezet bij Piet Groeneveld in Noorden ( Woerdense Verlaat) waar hij 3 graskarpermeren in zijn bezit had.
Een prachtige sportvis, sterk en enorm levendig en met een vlokje brood aan de oppervlakte van het water te vangen.
Tot 32 pond toe en een lengte van 110 cm lang heb ik ze tot nu toe gevangen en ik weet een water, waar ze rondzwemmen tot 69 pond.
Dat gewicht staat hoog op mijn verlanglijstje en wie weet heb ik het geluk ook dit gewicht in mijn armen te mogen houden.
Misschien is het wel te hoog gegrepen, maar je weet maar nooit.

Meerval 220,210 en 205 cm.In Nederland heb ik voor het eerst een Meerval van 130 cm mogen vangen.
Op uitnodiging van een stel fanatieke vissers, mocht ik een keer meegaan naar een naburig meer.
De enige vangst die dag/avond werd door mij gedaan en ik had gelijk de grootste meerval in de boot weten te krijgen.
Pas geleden (2013) wist ik een meerval van 143 cm in Nederland te vangen.
In 2010 ben ik naar de Ebro in Spanje gegaan en daar ving ik een meerval van 2.10 mtr en ruim 55 kg zwaar.
Ik was enorm onder de indruk van deze sterke zoetwatervis en zeer verrast dat mijn eerste meerval gelijk zo'n grote was.

205 cm

In 2011 ben ik twee keer naar de Ebro geweest en was de eerste meerval "slechts" 205 cm, maar in juni 2012 wist ik een meerval van 220 cm te vangen.

Snoek 116 cm.In 2008 mocht ik eindelijk een metersnoek van 106 cm vangen.
De locatie was de Westeinder plassen en ik was helemaal in euforie want het was de grootste snoek tot nu toe die ik mocht vangen en vasthouden.
In het jaar 2009 kreeg ik weer een metersnoek van 116 cm uit de rivier de Vecht in de boot en opnieuw was ik helemaal van de kaart.
Nu in 2010 ving ik twee metersnoeken van allebei 102 cm groot uit de Vinkeveense plassen.
In drie jaar tijd vier meterplus snoeken, dat is een opsteker eerste klas en ligt er voor mij een zwaardere en grotere snoek in het verschiet?
Ik ben met deze lengten al vreselijk blij en een grotere snoek zou werkelijk een bonus zijn.

Snoekbaars 98 cmDe foto van de snoekbaars van 98 cm vind ik persoonlijk wat minder, door de griptang waar ik hem mee aan zijn onderlip vasthield. Dat is verleden tijd, want nu pak ik ze met de kieuwgreep.
In plaats daarvan heb ik twee fotos geplaatst van een snoekbaars van 88 en 91 cm.
Die van 91 cm ving ik op 5 meter in de avond en die van 88 cm op 12 meter water.
Wat een verschil is dat, of je een snoekbaars op 5 meter of 12 meter water vangt, want die op 5 meter water was er na tien minuten uit en die uit 12 meter diep water bleef maar strijden voor zijn vrijheid.
Ik teken voor deze prachtige roofvissen en wat zijn ze vet en volgevreten als ze de winter ingaan.

Congeraal 155 cmIn 1980 kwam ik daarmee in aanraking in Ierland.
Bakken van congeralen bracht ik in de boot en dit waren nog niet eens de grootste die al eerder gevangen zijn door andere vissers.
Voor mij was het een PB, want nooit eerder heb ik zon grote paling mogen aanschouwen en vangen.
Ik was zwaar onder de indruk van hun immense kracht, maar ik zou er nu niet meer op willen vissen, want je bent na het vangen van een paar van dit formaat aan het eind van een vissessie helemaal tot aan je schouders verzuurt en kun je later op de dag nog geen vork naar je lippen brengen om te eten vanwege spierpijn.
Helaas zijn de foto's slecht door vochtigheid en door het slechte Hema-fototoestelletje destijds.

Karper 65 pondNa een karper gevangen te hebben van 41 pond, mocht ik een karper van 65 pond aan de haak krijgen. Ik heb nog nooit zon zware karper mogen aanschouwen en geloofde mijn ogen niet.
Dat is natuurlijk de vangst van je leven, want zon gewicht zul je niet snel meer verbeteren.
In Spanje op de Ebro ving ik een aantals zware karpers, waaronder een 50 ponder. Mijn leeftijd heb ik natuurlijk ook tegen, aangezien de jaren die mij nog resten het steeds moeilijker wordt om het record van 65 pond te evenaren of zelfs te verbeteren.
Ik berust mij maar in het feit, dat ik dit al heb kunnen bewerkstelligen en dat ik een gelukkig man ben die een flink aantal PBs op zijn naam kan schrijven.

Zeelt 56 cmIs er een mooiere sportvis dan een zware zeelt?
Vechters van formaat en zelfs de kleine maten zeelt geven heel veel sport.
Ik ben deze vissoort gaan waarderen door hun geslepenheid, vechtlust, want daar komt geen einde aan en hun enorme uithoudingsvermogen.
Het lijkt wel een karpertje met een ingebouwde turbo, omdat de zeelt elke keer weer de strijd met je aangaat als je denkt dat die uitgedrild is .
56 cm is tot nu toe de grootste vis en die ving ik in de Boswetering in de Woerdense Verlaat en een van 56 cm in Frankrijk.
Een grotere zeelt laat zich tot nu toe lang op zich wachten.

Baars 44 cmBakken van baarzen kom je vooral in de grote rivieren tegen.
Het Noordzeekanaal herbergt een behoorlijk bestand aan baars en de rivieren doen daar niet voor onder.
Wat ik in de baars bewonder is de enorme gretigheid waarmee hij zijn aas tot zich neemt en de felle, maar helaas te korte strijd als je hem gehaakt hebt.
Het gevoel is onmiskenbaar als je een baars hebt gehaakt met relatief lichte spullen en de felle steekoogjes kijken je heel brutaal aan.
Onthaken lijkt gemakkelijk, maar ze kunnen zich heel breed maken en zitten vol met stekeligheid.
Meestal vang ik ze als bijvangst als ik op snoekbaars vis, omdat ik er niet meer gericht op zit te vissen.
44 cm is tot nu toe voor mij de grootste en dat vind ik al een prestatie.

Winde 56 en 53 cmHeb je ooit zulke mooie vissen gezien?
Een winde is een sterke vis, maar zijn uithoudingsvermogen is iets minder.
Ik vond een winde van 56 en 53 cm best wel heerlijk om aan de haak te krijgen, want ze leveren meer strijd dan windes die ruim onder die lengte zitten.
Meestal is het een bijvangst als je op brasem of barbeel zit te vissen, maar hij is heel welkom als mooie bijvangst.
Ik heb ze van over de 50 cm gezien, die echt vet waren even voor de paartijd en deze zijn vrij slank.

Niet alle PBs zijn op eigen grond gevangen, maar in verschillende landen.

Bonefish 6 pondHet is niet zo moeilijk om de bonefish aan de vliegenhengel te krijgen, met je eigen gebonden vliegen.
De zwaardere exemplaren wel, want die zwemmen in hele kleine groepjes rond ( of alleen) en zijn zeer schuw. Bijna had ik er een van een pond of 10, maar die miste mijn imitatie vlokreeft volledig.
Er werden veel kleine bonefish door mij gevangen en de 6 ponder was echt zeer welkom.
Misschien ga ik weer een keer naar de Bahamas toe om de grotere bonefish aan de vlieg te krijgen, maar de kosten die daarmee gepaard gaan is nog even een belemmering.

Barracuda 150 cmDeze roofvis op de Bahamas is bij uitstek sterker dan de snoeken hier in ons land.
Met regelmaat werden de gevangen bonefish tot aan de kop in een ruk afgebeten door deze supersnelle roofvis met zijn scherpe tanden.
De inlanders zijn er gek op, want gevangen barracuda worden niet teruggegooid. Deze roofvis ligt altijd in de buurt van de bonefish, dus als we ze spotten, dan is de bonefish niet ver weg.
Het is een werkelijk spektakel als je ze aan de spinhengel vangt met een stukje vis, aangezien ze keer op keer bijna je hele spoel leegtrekken als je ze probeert te drillen.
150 cm was de grootste, maar ze worden nog veel groter.

Regenboog 60 cm.
De foto waar de regenboog van 60 cm op staat is verloren gegaan met de verhuizing.
Een regenboog van 60 cm is een hele sterke vis.
En dan bedoel ik niet een regenboog uit een kweekvijver in Nederland, maar een uit een natuurlijke stromende rivier in het buitenland.
Zulke forellen geven een schot na het haken, dat je alle zeilen bij moet zetten om de boel heel te houden. Dat is niet te vergelijken met een gekweekte vis.
Vliegvissen is ook een van mijn favoriete bezigheden en bijna elk jaar reserveer ik een vliegvis trip naar het buitenland.

Vlagzalm 56 cm.
De Vlagzalm van 56 cm in de Lenne in Duitsland is de grootste geweest, naast de vele vijftigers die ik gevangen heb. Ook hier heb ik geen foto s meer van.

Forel (bruin) 52 cm.
Van de Forel (bruin) 52 cm in Duitsland heb ik geen foto meer, want die is ook verloren gegaan met de verhuizing.

Ruisvoorn 41 cm.
Van de Ruisvoorn 41 cm is geen foto van aanwezig, maar wel documentatie, een gewonnen beker en medevissers die aanwezig waren die dat kunnen bevestigen.Ik heb gelukkig wel een foto van een ruisvoorn van 38 1/2 cm.


Steur
In Frankrijk heb ik onlangs een Diamantsteur gevangen van 145 cm lang en met een gewicht van 23.2 kg.De steur trok twee mensen in een visboot voort als een span sledehonden en was onvermoeibaar.

Ik geloof niet dat ik nog een vissoort vergeten ben.
Maar wat ik wel geloof, is dat ik nog niet klaar ben met sommige vissoorten en dat ik die PBs nog wel kan verbeteren.
Soms heb ik het gevoel, dat ik tijd te kort kom om op alle vissoorten te vissen die ik bewonder. Maar goed, we gaan straks weer een nieuw jaar in (2010) en waarschijnlijk gaan er weer een paar PBs sneuvelen....wat zeg ik?, dat gaat gewoon gebeuren!
Tot dan. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator