Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Verticalen op snoekbaars, wat heb je er voor nodig?
 

    
 
Verticalen op snoekbaars, wat heb je er voor nodig?


Misschien ben je al vertrouwd met deze manier van vissen op roofvis vanuit een bootje en misschien heb je er over gehoord, maar je weet nog niet of het wat voor je is.
Ik zal proberen uit te leggen, waarom er zoveel vissers zijn die de snoekbaars als dé roofvis zien om hem aan de haak te krijgen, maar ook de sport die je er aan beleefd en dat je met slechts weinig middelen deze prachtige vis kunt vangen.Allereerst de verticaalhengel.
Elke hengel met een lengte van ca. 1.80 tot 1.90 cm met een werpgewicht tussen 10 en 30 gram, voldoet in principe om te verticalen op snoekbaars.
Persoonlijk houd ik van een strakke topactie met voldoende kracht in het middengedeelte van de hengel, want ik vind dat verticaalhengels met een parabolische actie niet makkelijk de haak of dreg van je shadje zetten met kans op vele missers.

De hengel kan met een gewoon schroefsysteem uitgerust zijn om een normale werpmolen aan de hengel te bevestigen, maar je kunt ook een baitcastinghengel kopen met een zogenaamde pistoolgreep om daar een reel op aan te sluiten.Bij de “normale” werphengel wijst de molen naar beneden en bij een baitcastinghengel zit de reel bovenop de hengel en wijzen de geleideogen naar boven.
De pistoolgreep zorgt er voor, dat je reel niet door de zwaartekracht naar beneden valt, omdat je met je gekromde wijsvinger de greep vasthoudt en het draaien van de reel daarmee opvangt.

De een zweert erbij en de ander moet daar helemaal niets van hebben.Voor de hoofdlijn neem je altijd een dyneema gevlochten lijn.
Gevlochten lijnen hebben bijna geen rek en zetten vrijwel direct de haak of dreg als je aanslaat op een aanbeet.
Een gevlochten lijn neem je met een zo dun mogelijke diameter ( 0.08 tot 0.12 mm) want die zijn sterk genoeg voor deze visserij en vertonen weinig weerstand in het water.Je kunt kiezen uit een werpmolen of een reel. (ligt aan de hengel die je hebt aangeschaft)
Als je voor een werpmolen kiest, neem dan een zeer klein en licht molentje tot maximaal 150 gram.
Daar kun je makkelijk ruim 100 meter gevlochten lijn op kwijt en het geringe gewicht is zelfs nog plezierig als je een hele dag met deze combinatie ( hengel + molen) vist.

Neem je de reel, bezuinig dan niet door een hele goedkope reel aan te schaffen, maar neem een van de betere, die op de markt zijn.
Je hebt er stukken meer plezier van.
Ook hier moet je even kijken naar het gewicht van de reel.
Ik heb beide aangeschaft, omdat ik na verloop van tijd met het hanteren van de baitcastinghengel en reel, moe wordt in mijn rechterhand.

Het toch wel krampachtig vasthouden van de pistoolgreep om de reel niet naar beneden te laten kantelen, breekt mij na een tijdje verticalen op en dan pak ik mijn klaarstaande verticaalhengel met molentje.
Dit is echter zuiver persoonlijk en ik wil niemand beïnvloeden hetzelfde te doen.Als je in de winkel van de hengelsportleverancier naar al die kleurige shads kijkt, dan duizelt het voor je ogen.
Welke neem je dan, want de keuze is bijna onbeperkt en de een ziet er nog mooier uit dan de andere.
Bedenk echter welke kleuren de vissen hebben, waar de snoekbaars op jaagt, dan kom je er wel uit, anders vraag je het aan de verkoper achter de toonbank.
Dat betekent niet, dat je geen andere shads met opzichtige kleuren moet aanschaffen, want deze roofvis valt soms alles aan wat er in zijn territorium komt.Aan een shadje moet je een haak met loodkop bevestigen om hem te laten zinken naar de bodem.
Deze loodkoppen heb je in verschillende uitvoeringen en gewichten.
Naar gelang de diepte en of stroming van het water waar je in vist, pas je het loodgewicht aan.
Persoonlijk ga ik niet lichter dan 12 gram en niet zwaarder dan 25 gram.
Je verticaalhengel kan een werpgewicht aan van 10 tot 30 gram en daar kan je beter niet overheen gaan zitten.Bij de wat grotere shads is het raadzaam om een staartdregje te monteren.
De snoekbaars is vaak een staartbijter en je kunt veel missers voorkomen als je een staartdreg monteert.
Dat is gemakkelijk gemaakt en je fleurt het draadje door je shadje naar de loodkop, die je daar met een lusje over het verbindingsoogje legt.
Je kunt het dregje aan de buik of rugzijde, maar ook aan de zijkant van de shad bevestigen.
Aan de gevlochten hoofdlijn bevestig je een wartel met speld en daar hang je de shad in.
De speld zorgt ervoor dat je snel van shad kunt verwisselen als dat nodig is.Dat is alles.
De verticaalhengel is klaar voor gebruik.
En tja, wat moet je dan verder doen?
Je zoekt met je fishfinder in de boot de witvis op, want daaronder of vlak in de buurt liggen of zwemmen de roofvissen mee.
Je laat het shadje naar de diepte zakken, tot hij de bodem aantikt en dan haal je met een polsbeweging het shadje ongeveer 20 cm van de bodem en dan laat je hem langzaam weer zakken.Omdat je langzaam op je elektromotor achteruit vaart, loopt je hoofdlijn niet geheel verticaal naar beneden omdat de weerstand van het water het shadje en de (dunne) hoofdlijn iets tegenhoud.
De hoofdlijn loopt een beetje schuin naar beneden en zorgt er voor dat je shad in een schuine stand op en neer beweegt en dat is aantrekkelijk voor de snoekbaars.
Een dunne(re) hoofdlijn heeft dus veel minder weerstand dan een dikke(re) lijn anders wordt de schuine stand van de lijn te groot en heb je het gevoel dat je shad de bodem niet raakt.

In de meeste gevallen krijg je een aanbeet als de shad weer naar beneden glijdt of dwarrelt en dat voel je aan het ineens ontbreken van gewicht op de top van je verticaalhengel.
Dat is het moment dat je snel de haak of dreg moet zetten.
Natuurlijk zijn er ook momenten dat je een formidabele aanbeet krijgt en de top van je hengel direct naar beneden wijst, maar soms zijn de aanbeten zo voorzichtig, dat je de aanbeet eerder aan je topje van je hengel ziet, dan aanvoelt.Als je zulke aanbeten hebt meegemaakt, dan weet je wat je al die tijd hebt gemist.
Dan weet je direct waarom er zoveel verticaalvissers op snoekbaars vissen en voor je het weet ben je er ook helemaal aan verslingerd.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator