Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 17 ( Feederhengelpraat )
 

    
 
Leo vertelt nr 17 ( Feederhengelpraat )


Vandaag heb ik mijn nieuwe feederhengels van Arca opgehaald bij mijn favoriete hengelsportwinkelier in Uithoorn.
Ron Noorlander van Schwegler hengelsport had deze twee hengels voor mij bij de leverancier van Arca besteld en vandaag waren ze eindelijk binnengekomen.De zwarte foedralen herbergen 3 aparte hengeldelen en kokers met drie extra toppen in de kleuren wit, oranje en geel.
De groene toppen waren al op de derde hengeldelen gemonteerd.

Wat een prachtige hengels zijn dit toch en de afwerking is fenomenaal en kleine terugkerende details in het eerste deel, waar je de molen bevestigd en het eindstukje, zijn fijnbesnaard en ogen perfect.
Deze feederhengel van Arca, de Superior Extra Heavy is 4.50 mtr lang en kan maximaal 200 gram ( 7 oz) gewicht wegzetten en dat is veel.
Deze hengel toont niet alleen strak en slank maar heeft veel topactie, en het middengedeelte is verrassend stoer met heel veel body en pas buigzaam als er een zeer knappe vis aan hangt.

De hele hengel straalt kracht uit en het mooiste is, hij past bij mij, want toen ik de hengel in mijn handen had, maakte hij niet alleen gelijk een deel van mij uit, of hij een verlengstuk was van mijn arm en lijf, maar het leek of hij speciaal voor mij was gemaakt.Het grote startoog en de rest van de wijde opstaande ogen op de hengel zullen weinig wrijving aan de hoofdlijn geven als er verre worpen worden mee worden gedaan.
Waar heb je die pittige hengels eigenlijk voor nodig?, zullen sommigen zich afvragen.
Waarom heb je een feederhengel nodig die een gevulde voerkorf van 200 gram kan wegzetten en makkelijk een afstand van 100 meter kan gooien?
Die hengel is zelfs voor een penhengel voor karper te heavy (zwaar) en als feederhengel voor het vangen van brasem overpowered ( lees: veel te zwaar).
Dus wat ga je met deze hengels eigenlijk doen?
Dat zal ik nu uit de doeken doen.

Lezers, die al mijn witvisverhalen gelezen hebben, weten dat ik al een feederhengel gebroken heb, door het aanbieden van een “te” zwaar gevulde voerkorf aan de brasem.
Ze weten ook, dat ik een aantal barbelen verspeeld heb door een relatief te korte feederhengel ( 3.60 mtr) met naar mijn mening teveel aan parabolische actie , waardoor de barbeel de kans kreeg om tussen de rotsen van de kribben te ontsnappen, omdat de hengel de kracht in het middengedeelte miste om dat te voorkomen.
Daar heb ik even mijn buik van vol.Ik heb daarom eens de markt onderzocht naar wat zwaardere feederhengels en ik kwam op deze juweeltjes uit.
Waarom neem je dan geen specifieke barbeelhengels, zul je hardop denken.
Die worden er toch voor gemaakt.
Feederhengels zijn toch gemaakt voor witvis, waaronder ook brasem en niet voor barbeel.
Dat klopt, maar regelmatig heb ik als bijvangst barbeel en je kunt beter een zware feederhengel aanschaffen die in snel stromende rivieren zoals de Waal voor barbeel ingezet kan worden, dan barbeelhengels die je gaat gebruiken om witvis en brasems te vangen.

Deze heavy feederhengels zijn dus aangeschaft om flinke brasems, maar ook om barbelen te vangen en om zwaardere voerkorven of zwaardere gewichten weg te kunnen zetten.
Natuurlijk geven deze hengels geen garantie dat ik grote(re) barbelen zal vangen, maar zij zorgen ervoor dat door de lengte van 4.50 mtr er minder barbelen verspeeld zullen worden tussen de rotsen en blokken basalt in de omgeving van de kribben waar ik zit of sta.Ik voel mij rijk met deze prachtige hengels en ik heb het volste vertrouwen in fraaie zware vangsten van barbeel in het jaar 2010 en als ik de filmpjes op YouTube over barbeel aanbeten bekijk, dan krijg ik weer het kippenvel op mijn armen.
( http://www.youtube.com/watch?v=aQr3V1iBqJM)

De hengels die in de steunen in het filmpje staan en formidabele aanbeten moeten pareren, buigen zwaar door en worden haast uit de steunen gesleurd door de brute kracht van deze steeds meer populaire sportvis.
De brute kracht van een relatief kleine barbeel is te vergelijken met een stoere karper en die heeft (bijna) iedereen wel eens gevangen en daarom sta je zo versteld als je de power van een barbeel voelt die je aan de haak hebt geslagen.
Ron Noorlander, die deze aanbeten van barbelen op YouTube heeft bekeken, is onder de indruk en is van plan om ook eens volgend jaar een barbeel aan de haak te krijgen.
Ed van der Kraats, Theo de Wit en ik hoeven niet omgepraat te worden, want die hebben al met de kracht van deze barbelen kennis gemaakt.
Jullie horen van ons in 2010!
Ik kan haast niet wachten.
Kunnen we al?
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator