Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Barbelen, wat heb je daar voor nodig?
 

    
 
Barbelen, wat heb je daar voor nodig?


We zijn het afgelopen jaar vaak naar de rivier de Waal gegaan om te gaan vissen op brasem.
Met grote regelmaat hebben we als bijvangst winde en barbelen gevangen en onze interesse voor deze laatste prachtige sportvis werd en is gewekt.
Dacht je een brasem aangeslagen te hebben, dan bleek het soms een winde of een oersterke barbeel te zijn
Er zaten wat kleinere en grotere barbelen bij en die waren altijd reuze welkom als bijvangsten.Wat mij daar bij opviel is de enorme kracht van de barbeel.
Later zag ik dat ze poken van hengels krom trekken bij hun aanbeten en het uithoudingsvermogen van de barbeel dwingt echt respect af, want hij geeft het niet snel op.

Je zag direct wanneer een brasem, winde of een barbeel er met het aas vandoor ging, want de aanbeet van een barbeel is onmiskenbaar krachtig en heftig en helemaal niet te vergelijken met de andere vissoortenZulke sterke vissen vallen direct op en zeker bij mij als karpervisser.
En zeker als je hengel met een ruk horizontaal op je steun ligt en nog net tegen wordt tegen gehouden door je startoog en vervaarlijk op je steun balanceert.
Maar ook dat euforische gevoel dat je krijgt als je zo’n prachtvis aan het drillen bent en het fijne moment als je hem in je schepnet landt.
Daar doe je het toch allemaal voor.Waar je vreselijk op moet letten is de stand van je hengels in je hengelsteun.
Wijs met de punt van je hengel naar de plek waar je ingeworpen hebt, want anders loop je het risico dat je hengel uit de steun wordt getrokken. (overkwam mij)
Door een snoekduik kon ik de hengel nog redden.

De barbeel rommelt niet wat aan het aas aan de haak of aan de hair, nee, als je een aanbeet krijgt dan klapt je hengel bijna dubbel.

Niet zo dus!

De feederhengels waar ik mee viste, waren in mijn ogen ook veel te licht en te kort in lengte ( 3.60 cm) om op een fatsoenlijke manier de barbeel te bevissen en te landen.
Een aantal malen raakte ik de barbeel kwijt tussen de keien en rotsen van de kribben, zuiver en alleen maar door gebrek aan body in het middengedeelte van de hengel.

In principe waren deze hengels ook niet gemaakt voor het vissen op barbeel want bij het drillen van een barbeel dweilden ze een beetje in het rond als de krachteloze bamboestokjes van vroeger.Bij een grote brasem van over de 60 cm ondervond ik al, dat mijn feederhengels eigenlijk ontoereikend bleken, laat staan bij een beetje sterke vis als een barbeel.
Noem het maar een verkeerde keuze van hengels.
Nu moet ik wel vertellen, dat ik al niet van parabolische hengels houd, want die vind ik gewoon te slap.

Daar kan ik niet goed mee omgaan, ben ik achter gekomen.
Geef mij maar hengels met een topactie en een sterk middengedeelte en dan ben ik in mijn hum.
Soms moet je ver werpen met een gevulde voerkorf en dan breekt er bij mij wel eens wat.
Of de shockleader knapt, het afbreken van het lood van een voerkorf of gewoon de hengel.In het verleden brak ik nogal wat hengels, maar nu de afgelopen tijd sneuvelde slechts een feederhengel aan de Waal, maar zeker 8 shockleaders en bij een stuk of tien voerkorven brak het lood er doodgewoon af tijdens de worpen.
Ik heb nu eenmaal een krachtige worp over me. Zelfs nu nog op mijn leeftijd.
Als ik nu een hengel mocht kiezen voor het vangen van barbeel, dan zou ik een pittige strakke hengel kiezen die niet alleen een zware voerkorf kan wegzetten, maar ook veel body heeft om een zwaardere barbeel te drillen.

Ik zou nu ook letten op de lengte van de hengel, want een langere hengel (4.50 mtr) geeft zoveel gemak om een flinke strijdende barbeel weg te houden van de rotsen onder water en zeker bij de rotsen nabij de kribben.De barbeelhengels, die uit Engeland komen en daar gebruikt worden vind ik hier voor de stromende rivieren net iets te kort naar mijn zin ( 3.60 – 3.90 mtr).
Sommigen van deze hengels zijn ook wat parabolisch uitgevoerd ( 1 3/4 lb )en als reden wordt opgegeven dat ze de klappen prachtig opvangen als de vis bijna uitgedrild is en toch nog voor je voeten probeert uit te breken.
Dat kan.

De meesten lijnbreuken schijnen daar bij op te treden en zeker als de hengel wat stugger is.
Maar vissen we dan niet met een molen waarvan de slip van te voren zuiver is afgesteld?
Je kunt de slip van een molen/baitrunner toch zo afstellen, dat je dat kunt voorkomen?
Dat is bij het karpervissen toch niet anders.Er zijn een aantal barbeelhengels in de handel waar je uit kunt kiezen en zeker wanneer je alleen op barbelen vist.
Feederhengels zijn er ook genoeg en deze zijn ook nog eens voor meerdere doeleinden inzetbaar.
Ik zie mezelf niet direct met een gekochte barbeelhengel op brasem of witvis vissen, terwijl je met een feederhengel met verschillende toppen dat wel kan, omdat hij daar voor gemaakt is, maar ook inzetbaar is voor het vissen op barbeel.

Je kunt immers ook je penhengel van 1.75 lb die je gebruikt voor het vissen op karper, net zo goed inzetten voor het snoekvissen met doodaas, maar je kunt ook er een plug trollend mee slepen.Wat ik er mee zeggen wil, is dat je niet per se een hengel voor een bepaalde vissoort hoeft aan te schaffen omdat de naam van de vissoort er op vermeld staat of dat vermeld en gesuggereerd wordt, dat alleen deze hengel voor die bepaalde vissoort is gemaakt.

Anders zou je voor elke discipline of vissoort andere hengels aan moeten schaffen, terwijl een en dezelfde hengel voor meerdere soorten vis inzetbaar kan zijn en dan bedoel ik natuurlijk niet een vliegenhengel die je dan ook kunt gebruiken voor biggame vissen.

Maar je kunt een sterke spodhengel van 5 lb, die je gebruikt bij het karperen om te voeren toch ook gebruiken om op meerval te vissen en zo zijn er meer hengels die multifunctioneel inzetbaar zijn.Shimano heeft een aantal Purist hengels ontworpen, die als allroundhengels worden geclassificeerd.
Bijvoorbeeld de 12 ft Brench, een hengel gemaakt voor brasem maar ook voor de zeelt of de 12 ft Tench Float die gemaakt is voor de zeelt maar ook de barbeel.
Ik heb laatst een tweetal nieuwe heavy feederhengels gekocht van 4.50 mtr met 4 verschillende toppen en daar ga ik ook mee op barbeel vissen.
Met prachtige rode accenten op de molenhouder en eindstuk. Ik heb daar twee Shimano 4500B middenklassers baitrunners bij gekocht en die combinatie is werkelijk een snoepje om te zien.
Het oog wilt ook wat.

Ik heb expres vrijloopmolens gekocht, want die zijn gewoon ideaal voor een visserij, waarbij de gehaakte vissoort een enorm schot neemt om te ontsnappen.
Denk aan karper , meerval en natuurlijk barbeel.
Als de hengel op de steun ligt, je vrijloopmolen vooraf afgesteld en je dan een aanbeet krijgt, dan hoor je de slip van de molen gillen en dan klapt je hengel tenminste niet dubbel in je steun.Hengel opnemen, even aan de slinger van je molen draaien om de vrijloop op te heffen en het drillen kan beginnen.
Appeltje eitje.
Het heeft in dit verhaal geen nut om vele merken van barbeel, feederhengels of baitrunners aan te bevelen, want ik weet uit ervaring dat bijna iedereen door eigen schade en schande wijzer moet worden en ook omdat voor de een die een bepaalde hengel als fantastisch ervaart en er helemaal blij mee is, de ander het gewoon een drol vindt om er mee te vissen.

Het ligt natuurlijk ook aan je eigen lengte, of je de bouw van een bouwvakker of een kantoorpik hebt, of je aan sport hebt gedaan of hooguit een trap oploopt naar je bureaustoel van je afdeling, want ik zie niet iedereen dezelfde aanbevolen hengel hanteren, als ik die voorgesteld zou hebben.Ik zie ook niet direct een tengere man met een lengte van 1.65 cm een 4.50 mtr strakke feederhengel hanteren, terwijl ik soms verbaasd ben, dat ik onder witvissers, mannen heb gezien die relatief "klein" waren en bezig heb gezien met 14 meter lange hengels tijdens een witviswedstrijd.

Onthoudt alleen, dat een parabolische hengel, die tot het handvat krom buigt, echt onbestuurbaar kan worden als je een (grote) barbeel aan het drillen bent.
De hengel gaat van links naar rechts en de controle er over is drie keer niks.
Waar je ook voor moet opletten is, dat niet je hengel al krom staat door de stroming of door een goed gevulde voerkorf, want dan is de hengel in mijn optiek ook al te “slap” en te parabolisch.

Tussen de regels door heb je als een goed lezer betaamt, best wel gelezen voor welke hengels en molens mijn voorkeur uit gaat.
Dat gegeven hoeft je natuurlijk niet over te nemen en dienen eigenlijk als indicatie en is zuiver informatief.
Ik kan mij ook niet voorstellen dat iedereen die raad ook klakkeloos overneemt, zonder eerst eens zo’n hengel in zijn handen te nemen of er mee te gooien als hij daar de kans voor krijgt.

Enkele neringen bij een kribbe

Sommigen zweren bij een gevlochten hoofdlijn en anderen houden het gewoon op monofilament (nylon).
Gevlochten lijnen worden vaak in combinatie met een parabolische hengel gebruikt ( de hengel vangt de klappen op) en nylonlijnen bij de strakkere hengels omdat de nylon de klappen opvangt door de rek die ze hebben.
De "echte" barbeelvisser gebruikt meestal gewoon nylon.
Weet je het nu nog?

Sommige karpervissers, maar ook barbeelvissers zijn bang, dat als je een gevlochten hoofdlijn in combinatie met een strakke hengel gebruikt, je de lippen van de gehaakte vis af- of uitscheurt bij het drillen.
Echter heel veel karpervissers gebruiken deze combinaties bij het afstand vissen en niets anders.
Daar komt het uitscheuren van de lippen gewoonlijk niet voor.Zoals bij elke tak van sport, en daar kan je sportvissen niet bij uitsluiten, worden fouten gemaakt.
Een vis (karper of barbeel) hoef je niet meer aan te slaan, want die heeft zich al gehaakt, want anders loopt je spoel van je molen niet leeg bij een aanbeet of hoor je de beetverklikker niet afgaan.

Het is dus totaal overbodig om nog eens een hengst aan de hengel te geven.
Doe je dat wel, dan kan je wel de lippen af of uitscheuren door het ontbreken van rek in de gevlochten hoofdlijn.
Heb je het door?
Je hoeft alleen maar de hengel uit de steun te halen, de vrijloop van je molen uit te schakelen door een draai met de slinger en de vis tegen te houden.
De haak zit al vast in zijn bek, dus is het dan logisch om nog een keer aan te slaan?
Nee dus.

Zonder steun is ook niet zo handig

Er zijn een aantal sites waar je voldoende informatie kunt krijgen over een aantal onderlijn systemen.
Als karpervisser hanteer ik al jaren het vrijloopsysteem voor de karpervisserij en voor het vissen op barbelen gebruik ik hetzelfde systeem en neem dan een voerkorf in plaats van een brok lood.

Het verraste mij ook een beetje, dat dit systeem ook pas geleden door een zeer bekende en bekwame barbeelvisser is ontdekt en wordt gebruikt, terwijl (bijna) elke karpervisser er al langer mee bekend is.
Zo zie je maar, dat het perfecte onderlijn systeem (nog) niet of allang is uitgevonden en dat de keuze van een hengel of molen altijd afhankelijk is van de keuze van de visser die er mee moet vissen.
Dat zal altijd zo blijven. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator