Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Verticalen op snoekbaars met een loodkopdreg
 

    
 
Verticalen op snoekbaars met een loodkopdreg


Als ik weer eens inventief probeer te zijn, dan is er weer iemand eerder opgestaan die met hetzelfde idee rondloopt of het idee al uitgewerkt heeft.
Het gaat om het volgende.
Sommigen noemen het een ijsjig, anderen noemen het een baarsjig, maar het principe is hetzelfde want deze benamingen slaan op een shad/pilker, van lood of gummi met aan de staart én aan de kop een enkele haak of dreg bevestigd.
Aan de kop?Inderdaad, ik had er ook nog nooit van gehoord.
Je gaat toch eens nadenken, waarom je bij het verticalen zoveel missers moet noteren, terwijl je voelt dat er een snoekbaars vol op je shad klapt en er toch zonder kleerscheuren vanaf komt en zich niet haakt aan je scherpe dreggen.
Je voelt de top van je verticaalhengel met een ruk naar beneden getrokken worden, even een “hakerig” gevoel en dan ineens niets meer.Dat kan toch niet, denk je dan, zijn mijn dreggen niet scherp genoeg?
Is het misschien kleine snoekbaars, waarvan de bek niet wijd genoeg opengaat en de shad te groot is bevonden?
Is het een snoekbaars die de shad een kopstoot geeft of een slag met zijn staart uitdeelt?
Je blijft in het ongewisse, maar…. het laat je niet los.
Tja, en dan zie je een baarsjig bij een grote hengelsportwinkelier en dan ga je nadenken.

Dat kon nog wel eens de oplossing zijn van het missen van aanbeten van roofvis.
Als een snoekbaars de shad van voren aanvalt, en dat is zeer logisch want dat gebeurt in de natuur ook, dan houdt de strakke gevlochten hoofdlijn hem tegen en is er geen enkele haak in de kop aanwezig die hem bij die poging kan haken.Door het onmiddellijk aanslaan floept je de shad uit de bek van de snoekbaars en dát is het hakerige gevoel wat je als visser voelt.
Hoe kun je dit voorkomen?

Nadenken, nadenken en ja, je komt met een oplossing, al is het een oplossing die nog verder uitgewerkt moet worden.
Maar het begin is er.Met een splitringetje aan het oogje van de kop bevestig je een dreg en het begin van een geraffineerde shad met een kopdreg is geboren.
Het ei van Columbus?
Zou dat in de praktijk werkelijk missers helpen voorkomen?
We zullen het zien.

Je kijkt echter naar de enorme bergen shads, die je in je dozen aantreft en je ziet, dat er meer mogelijkheden zijn met andere shads en je freubelt rustig verder.
Door eenvoudig de buikdreg van een shad te verwijderen en deze met een splitringetje aan de neus te bevestigen is een nieuw shadje geboren.Bij dit voorbeeld zie je dat de bovenste shad ondersteboven hangt met de dreg aan de bek, die normaal aan de buik hangt ( zie de onderste shad) en waar de buikdreg zich bevond is de wartel met speld bevestigd.
Het maakt geen ene zier uit of de shad ondersteboven of recht hangt, want het gaat om de actie van de staart en die actie wordt niet anders en boet niet in aan bewegen als hij iets anders aangeboden wordt.

Een visje (shad) die ondersteboven beweegt imiteert immers een gewond visje en het maakt voor de roofvis niet uit of hij normaal of ondersteboven wordt aangeboden.
Hoera!
Dat gaan we uit proberen en als dat geen extra vangsten in de boot realiseert dan gaan we weer opnieuw aan de freubeltafel zitten.Roofvissen zijn gek op geluiden en daarom doen pluggen en jerkbaits het zo goed waar een ratel of een rammel in is verwerkt.
En om ook de shad nog meer te laten opvallen heb ik een aantal opzichtige kralen op een soepele gevlochten stalen onderlijnen geregen, zodat bij elke op en neergaande beweging van de shad, de kralen onder water tikkende geluiden maken.
Die stalen onderlijnen zijn op rollen van 5 meter en in diverse sterkten verkrijgbaar en ze zijn knoopbaar, dus sleeves komen er niet aan te pas.
Je knoopt aan de ene kant een wartel en aan de andere kant een wartel met speld en zo kan je er een aantal van te voren klaarmaken.

Omdat je relatief korte onderlijntjes gebruikt, wordt de aanbieding van de shad praktisch niet verstoord, maar het effect is enorm aandachttrekkend.Dan ga je het internet eens afzoeken, om te kijken of er al iemand is die de loodkopdreg al toegepast heeft en ineens krijg je een verhaal van Willem Stolk onder ogen, die het over een frontdreg heeft en dit al heeft gemaakt en zelfs heeft toegepast in de praktijk.

Maar later ook een artikel in dé Roofvis van Evert Oostdam ( de IJsjig) die na Willem Stolk het licht schijnt te hebben gezien en waarbij Evert Oostdam met de ijsjig wegloopt of het dé manier is om missers van aanbeten van snoekbaarzen te voorkomen.
Willem Stolk heeft nog de moeite genomen om de shad-jig verder te ontwikkelen en uit te proberen, maar Evert Oostdam promoot eigenlijk alleen maar de Ijsjig in zijn verhaal.In de nabije toekomst ga ik deze geprepareerde shads toepassen in de praktijk en de vangstresultaten aan jullie bekendmaken.
Misschien zijn we eens verlost van al die lossers.
Gaan we doen.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator