Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 20 ( Slik en ademhalingsproblemen )
 

    
 
Leo vertelt nr 20 ( Slik en ademhalingsproblemen )


Het zal je maar gebeuren.
Ben je een kanjer van een snoek ( 109 cm) met een grote honger en je ziet eindelijk een lekkere hap, dan verslik je je even in de grootte van de vis.Snoek stikt in brasemOp de intranetsite van Waterschap Noorderzijlvest stond het volgende bericht:
"Bij het gemaal aan de Hamersweg heeft Arend Luinge, de beheerder woensdagochtend een dode vis aangetroffen.
De 109 cm lange snoek bleek zich verslikt te hebben in een grote brasem. De brasem was veel te groot, ruim 30 cm, om door te slikken, maar door de schuin geplaatste tanden in de bek van de snoek kon de brasem niet meer terug. Hierdoor is de snoek gestikt."

Ron Noorlander zweert bij zeer grote aasvissen voor de snoek, maar misschien moet hij zijn mening herzien.Deze blauwe reiger wist een brasem van 30 cm wel te verorberen en dat geeft aan hoe flexibel zijn slokdarm is.
Het maakt niet uit hoe groot de vis is, want de soepele slokdarm van de reiger is er voor gemaakt.

In een strenge winter in Den Haag gaven sommige mensen de reigers vissen en visresten te eten.
Dat gebeurde op de Soestdijksekade bij de Lareyweg, vlak bij de plek waar ik viste op karper.
Tientallen reigers kwamen op dit voedsel af want door de strenge winter van toen waren alle sloten en wateren rond het Zuiderpark dichtgevroren.
Normaal reageren reigers fel onder elkaar door hun constante drang naar een eigen territorium, maar nu waren ze elkaar goed gezind.

Echter een aantal mensen, die daar woonden, zagen dit als regelrechte overlast en brachten dit aan bij de rechter en zij wisten de rechter ervan te overtuigen, dat de visresten die overbleven(?) ratten aantrokken.
Vreselijk en dat zijn misschien wel dezelfde soort mensen die een hond aan een boom binden als ze met vakantie gaan.

Soestdijksekade in Den Haag, een reiger wachtend op een gevangen visje

Het mocht niet meer op straffe van een flinke boete of gevangenisstraf.
Omdat ik toen veel viste in de Soestdijksekade op karper, zag ik wat later vele reigers dood in de struiken liggen die waarschijnlijk door voedselgebrek in de strenge winter waren overleden.

Ze wogen helemaal drie keer niks, toen ik ze opraapte en van dichtbij bekeek en ondanks dat ik wist dat ze holle beenderen hebben was ik verrast door hun geringe gewicht.
Bah!

Karper uit de Soestdijksekade, bij de dukdalven voor de brug

Nee, neem even de beroepsvisserij op de korrel.
De foto hieronder laat je even kennismaken met de topjaren van het jaar 2000 toen er in het IJsselmeer nog 1.500.000 miljoen kilo spiering per jaar werd weg gevangen.

Die gingen overigens naar het buitenland, want wij Nederlanders waren de komkommergeur zat.
Dat is gewoon afgelopen, want er zit praktisch geen spiering meer in het IJsselmeer.
De paling, baars en de snoekbaars zijn er trouwens bijna ook al uit gevist.
De 400 boten die het IJsselmeer systematisch afstroopten zijn geslonken naar ca. 80 en er zijn plannen om dit te verminderen naar 40 stuks.De brasems zijn nu aan de beurt en worden nu uit het IJsselmeer gevangen en verdwijnen naar Rusland en BelgiŽ.
Het IJsselmeer is bijna leeg en vele sportvissers die daar al jaren vissen zijn er al achter gekomen.
Nu worden de grote rivieren door de beroepsvissers benaderd.
Staande wanden worden op strategische plekken geplaatst en honderden barbelen, snoekbaarzen en baarzen worden massaal gevangen en met forse winsten doorverkocht.

Elektrisch wordt er ook nog op paling gevist langs de kribben van de grote rivieren (ook de Waal en daarmee worden ook de overgebleven barbelen weggevangen en verkocht.
Zoals Bertus Rozemeijer zich heeft opgemaakt tegen de zegen en staande netten, zo heeft Frans Vogels en Rinko Oosterveen zich eveneens behoorlijk pissig gemaakt en voeren daar ook een campagne over.Want als er weer zoín bootje op de Waal is langs geweest, dan vang je als barbeelvisser wekenlang geen barbeel meer.
En een ander maar denken (die dat niet weet) waarom er daar dan geen barbeel meer te vangen is.
Frans en Rinko trekken dus daarom aan de bel.
En helpt dat?
Iemand moet zijn mond toch open doen.
Tja, wie volgt?

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator