Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 27 (Onderlijnen voor barbeelvisserij)
 

    
 
Leo vertelt nr 27 (Onderlijnen voor barbeelvisserij)


Heerlijk.
Straks weer vissen op de barbeel op de kribben van de Waal.
Er brandt een vuurtje in mij die gewoon niet gedoofd kan worden door constante aanvoer van verse brandstof.
Ik heb in de tussentijd ook twee nieuwe molens aangeschaft, de 4500 B Baitrunners van Shimano met op de spoelen nieuw gevlochten lijn opgespoeld.
Ideaal voor mijn twee nieuwe heavy feederhengels van 4.50 mtr. Die ik eerder heb aangehaald in Leo vertelt.De molens heb ik al even op mijn feederhengels gemonteerd en met een bobbel in mijn broek zat ik te genieten van deze in mijn ogen ideale combinatie.

Ik heb de drie belangrijkste barbeelsites vele keren gelezen en bekeken en ik heb daar veel van opgestoken. ( barbelen.nl, barbeel.com en barbeel.eu respectievelijk Frans Vogels, Rinko Oosterveen en Ronald van Leeuwen)
Als je eens weet hoeveel informatie er op deze sites verscholen ligt en je als goed lezer tussen de regels leest, dan ligt de hele barbeelvisserij zo voor het oprapen.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, want dat is al voor je gedaan en je leert van andermans fouten, fouten die jij als beginner niet meer hoeft te maken.Alle drie hebben ze het over de ideale hengel of molen, maar die informatie zie ik meer als een leidraad zodat je zelf een goede keuze kunt maken uit de enorme collecties en dat moet je als lezer van deze site ook doen.
Dat geldt ook voor de haken, voerkorven en onderlijnen.

Als karpervisser weet ik de waarde van korte of lange onderlijnen.
Soms werken korte of langere onderlijnen in je voor- of nadeel. Korte (stijve) onderlijnen hebben een eerdere kans op inhaken als het aas opgenomen wordt, terwijl langere onderlijnen schuwe vis eerder tot aanbeten verleiden.
Het werkt echter ook andersom.
Aas aan lange onderlijnen kunnen eerder uitgespuugd worden, zonder dat je dat zelfs merkt of je beetverklikker afgaat en aas aan korte onderlijnen kunnen de vis argwanend maken door de aanwezigheid van het lood of carpfeeders . (ballen voer geperst op gevleugeld lood)Het schijnt dat in snelstromende rivieren een lange onderlijn meer kansen biedt om een barbeel te haken.
De lange onderlijn vangt veel meer waterdruk op en dat geeft op zijn beurt weer een rustiger aasaanbieding, terwijl korte onderlijnen meer dwarrelen in de stroming en een onrustig beeld geven.

Als er een schip passeert, dan wordt door de zuiging veel voedsel van de bodem weggezogen.
Het aas aan een lange onderlijn wordt ook met deze zuiging geconfronteerd en zal net als de rest van zijn omgeving met dezelfde snelheid weggezogen worden.
Dat is een veel natuurlijker beeld, dan een korte onderlijn met een wapperend aasje en zal de barbeel eerder geneigd zijn om het aasje aan de langere (rustige) onderlijn te nuttigen.Bij het passeren van een schip wordt ook vaker dan normaal aanbeten geconstateerd ( 8 van de 10) en daarmee is de theorie over lange onderlijnen prima getoetst en uitstekend ingeschat.
Deze onderlijnen zijn tussen de 100 en 150 cm lang en zijn van gewoon nylon of fluorcarbon van 22 tot 30 honderdste.
Echt waar?
Inderdaad. Straks zal ik deze lange onderlijnen ook gaan gebruiken, zelf knopen en inzetten op de rivier de Waal.
Doe er ook je voordeel mee zou ik zeggen.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator