Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Vissen op Meerval. Wat hebben we nodig?
 

    
 
Vissen op Meerval. Wat hebben we nodig?


Wij zijn van plan om dit jaar (2010) in september naar de rivier de Ebro in Spanje te gaan om daar eens te proberen om een of meerdere (zware) meervallen te vangen.
Ed en ik zouden ook naar een georganiseerd weekend in juni, met eigen boot, naar BelgiŽ gaan om met een 50tal medevissers in de rivier de Maas, meervallen aan de haak proberen te krijgen.
Helaas is dit door de organisatie afgeblazen en niet doorgegaan.De vraag is echter, wat hebben we zoal nodig om deze vistrip naar Spanje te laten slagen en gaan we met de auto of auto en de boot op de trailer, of gaan we met het vliegtuig.De auto met boot hebben we uitgesloten, want het is 1600 km rijden en dat rijdt je niet in een dag, maar minstens twee dagen, dus het kost je ook nog een overnachting in een Formule1 hotel in Frankrijk en dan heb ik het nog niet eens over de vergunningen in Spanje.
De vele tolwegen in Frankrijk en Spanje (ca. 105.- euro heen, maar ook weer terug) is ook geen pretje en een auto die relatief veel benzine verbruikt is ook niet ideaal.

Met een vliegtuig ben je er in 2 uur en 10 minuten, dus is enorm tijdsbesparend en je komt er uitgerust aan, maar je bent echter beperkt met slechts 10 kg hand en 20 kg aan ruimbagage, plus er moet een auto gehuurd worden omdat je van het vliegveld (Barcelona) naar je plek om te vissen moet rijden.Alles afgewogen, is het nemen van een vliegtuig toch het voordeligst gebleken, het minst inspannends en je houdt per saldo meer tijd over om te vissen.
Alleen zit je met de beperking aan het mee te nemen materiaal, want 20 kg heb je zo bereikt en zeker als er nog een hengelkoker mee moet.Maar, wat nemen we dan mee om het gewicht zoveel mogelijk te reduceren?
In ieder geval twee meervalhengels en 2 flinke molens (baitrunners) of reels.
Met eventueel een reservespoel voor de molens met dezelfde sterkte gevlochten draad.
Een bulkspoel (1000 meter) als reserve draad.
Kant en klare onderlijnen (rigs) voor de meerval.
Drijfdobbers van piepschuim (drijfvermogen 30 - 100 gr).Een stuk afdekzeil als onthaakmat
Extra klein materiaal in kleine viskist, zoals reserve haken, Power booms, rubberen kralen en swivels.
Handschoenen voor de bekgreeplanding.
Zware onthaaktang.
Handdoeken voor slijm.
Een gevechtsgordel.

Hier doe je het toch voor

Verder zorg je voor je dagelijkse verschoning en omdat je in je handbagage ook nog eens 10 kilo bagage mee mag nemen, is het totaal toch nog 30 kg.

Wij zaten te denken aan het meenemen van een zelfgemaakte hengelkoker, waar de meervalhengels in kunnen en misschien nog wat klein materiaal.

Lengte van de rig is 80 tot 150 cm

We zullen zorgvuldig het extra materiaal, wat we mee gaan nemen, uit moeten zoeken, maar we houden in ons achterhoofd de mogelijkheid open dat we waar we hebben geboekt om te gaan vissen, nog wat ontbrekende spullen aan kunnen schaffen.

Het ontbreekt hier in Nederland (2010) eigenlijk aan voldoende gedetailleerde informatie over de meervalvisserij, maar Duitsland, Belgie en Frankrijk zijn daarin veel verder.
Ten dele omdat het in Nederland verboden is om er gericht op te vissen en de winkelier er eigenlijk zijn vingers niet aan wil branden, door met de (misschien de verkeerde) spullen te blijven zitten.Je ervaring als roofvisser komt natuurlijk goed van pas.
Elke snoekvisser die met levend (vroeger) en dood aastakels heeft gewerkt, met drijfdobbers en stalen onderlijnen, weet dat het vangen van meerval alleen zwaarder materiaal verlangd.
Tenminste, dat is een van de manieren om op meerval te vissen.

Diverse rigs

Je hebt dikkere gevlochten onderlijnen nodig van 132 tot 172 lbs, of zelfgemaakte onderlijnen, gemaakt van kevlar die enorm slijtvast zijn en natuurlijk met grotere en zwaardere wartels, haken of dreggen.

Veel zaken in Nederland verkopen meervalhengels (2.40 tot 3.20 mtr) waarmee je uit de boot of statisch van de kant af kunt vissen.
Een zware reel of zware karpermolen met een goede slip zijn in beginsel wel geschikt om een gevangen meerval te drillen, maar eigenlijk moet je daar gewoon zwaarder materiaal voor aanschaffen.

Mitchell reel voor het zware werk

Als gevlochten hoofdlijn neem je dyneema tussen 80 en 150 lb sterk en daar spoel je minstens 300 meter van op de spoel van je molen (als die dat toelaat) of op je reel.
Zoveel meters heb je in het buitenland wel nodig omdat je vaak op afstand vist en je kunt een keer een stuk hoofdlijn verliezen door het doorknippen van een lijn die vastzit aan de bodem.
Hier in Nederland kun je met ca. 150 meter 60 - 80lb gevlochten hoofdlijn goed uit de voeten, want de kans om een 2 meterplus meerval te haken is uiterst gering, alhoewel op de Maas al meervallen van 1.90 mtr zijn gevangen.Enkele haken van maat 2/0 tot 4/0 zijn meer dan groot genoeg voor die grote bekken van de meervallen in Spanje, want de dressuur is ook daar al doorgedrongen.
De kleine meervallen tot 1.50 mtr. pakken nog een aasaanbieding met een haak die groter is dan 4/0, maar grotere meervallen kun je nog alleen verrassen met haken die kleiner zijn, want ze laten aasaanbiedingen met haken groter dan 4/0 vaker met rust dan je zou willen aangezien ze enorm slim zijn en leren met de dag.
Als je dreggen wilt gebruiken, raad ik je dat eigenlijk af.
Ik heb ook montages gemaakt voor levend of dood aas, met een dreg en een enkele haak, maar daar ben ik vanaf gestapt, aangezien je in Spanje helemaal niet meer met dood of levend aas mag vissen.
Ook heb je veel te veel ellende met het onthaken ervan, en grotere risico van ongelukken, waarbij een dreg of haak in je eigen hand kan belanden.Ook grote tonwartels en wartels met haak met een trekkracht vanaf 120 lb zal je moeten aanschaffen voor deze oersterke vis.

Als je met Halibut pellets vist, vis dan het liefst met een enkele haak en een hair, waar de pellets op zijn geregen en niet met een dreg.
Ga niet op zeker vissen met meerdere dreggen, want als er slechts een dreg in de bek van de meerval zit en de andere dreg naast de bek hangt, dan bestaat de kans dat deze dreg ergens onder water aan kan gaan hangen.

Je moet er ook niet aan denken, dat de twee dreggen tegelijkertijd in de bovenkaak en de onderkaak is gehaakt, want dan heb je een "dobber" met het verwijderen ervan, want probeer dat maar eens met een gesloten bek.
Als je zwevend gaat vissen, vis je hetzelfde als op de snoek of snoekbaars met dood aas.
Je gebruikt een flinke dot wormen en dobber en je lokt de meerval van de bodem naar boven via een kwakhout.
Dit is ook een van de vele manieren om de meerval te vangen.

210 cm pure kracht

Daarom is een fishfinder/dieptemeter op een boot onontbeerlijk om de diepte te bepalen waar de meerval zich bevindt.

De trillingen van het kwakhout worden door de meerval opgevangen via zijn zwemblaas en wordt doorgegeven aan de beentjes van Weber, het gehoororgaan van de vis.
Als de dot wormen of je vispellets eenmaal zijn genomen, dan kan het feest beginnen en dan is een butt pad (gevechtsgordel, waar je het onderste hengeldeel in kunt plaatsen) een heerlijk instrument om beurse plekken in je lies te vermijden.

Maak niet de fout, door je slip net zo af te stellen, als bij het karpervissen, maar draai de slip helemaal vast.
Het kan namelijk voorkomen, dat je bij een aanbeet van een knappe meerval al direct 50 tot 100 meter draad kwijt bent, voordat je dan je slip wel goed hebt vastgedraaid.
Let wel op, dat je dit alleen kunt doen bij een baitrunner of een molen met het vrijloopsysteem, want anders wordt je hengel het water ingetrokken bij een aanbeet.
 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator