Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Meervalrigs voor levend/doodaas, wormen, pellets of kippenhart
 

    
 
Meervalrigs voor levend/doodaas, wormen, pellets of kippenhart


Sla je in een catalogus de bladzijden open waar rigs voor de meerval worden aangeboden, dan zie je de meest uiteenlopende rigs met grote dreggen en stevige haken.
Nog nooit eerder heb je met zulke dreggen en haken van een dergelijk formaat gewerkt en als je ze ook werkelijk in je handen hebt, dan zie duidelijk welke enorme maten ze vertegenwoordigen.De rig die ik voor ogen had, stond er natuurlijk niet bij.
Dan maar Google raadplegen.
Je wordt doodgegooid met meervalhengels, molens, reels en vele rigs, maar nog steeds niet de rig die ik in gedachten had.
De prijzen van de rigs zijn ook al niet om over naar huis te schrijven, want ze zijn best prijzig.
Voor de meest eenvoudige rigs vragen ze al vele euro’s en het loont best wel de moeite om ze zelf te maken.Ik wilde een rig, waar je een bos wormen of een aantal kippenhartjes aan kunt rijgen om die zwevend aan te bieden voor de stijgende meerval.
Natuurlijk heb je in de karperwereld de maden clip, die zou je kunnen vergroten en er wormen aan kunnen rijgen, maar je hebt ook een soort clip, uitsluitend voor de wormen voor het peuren op paling.
Nou, paling vangen mag niet meer, dus die clip of een variatie er van zou je voor de meerval in kunnen zetten.De echte maden clips zijn natuurlijk veel te klein om te gebruiken, dus de hersens even gebruiken hoe we dat gaan aanpakken.
Het moet een eenvoudig ontwerp zijn, en door iedereen te maken, maar moet ook effectief zijn om een meerval te verleiden tot een aanbeet.
Het volgende idee, heb ik uitgewerkt om zowel wormen als kippenhartjes aan een soort hair te rijgen.Aan de haak bevestigen we een kleine speldwartel waar we een stuk monofilament, door middel van twee wartels aan beide uiteinden kunnen bevestigen.
Met een fleurnaald rijg je de kippenhartjes op het stuk monofilament, welke je in elke lengte kunt variëren.Simpel en effectief.
Je kunt natuurlijk ook twee lusjes aan beide uiteinden maken en deze aan de speld van de wartel vastmaken (voor de wormen of pellets).
De speldwartel heb ik aan de haak gebonden met de no knot knoop en met een stukje krimpkous vastgezet.Deze methode kun je zowel zwevend in het water als op de bodem aanbieden.
Je kunt de hair natuurlijk ook met halibut pellets vol rijgen en een handvol pellets rondom je haak en voerplek deponeren.

Nu wilde ik ook graag een rig voor levendaas (Buitenland) of voor een doodaas aanbieding.
Ik zal je vertellen, die zijn er ook zat, maar weer niet wat ik zocht.
De meeste rigs zijn op een zodanige wijze uitgevoerd, dat de vissen verticaal in het water hangen, dus met de bek of staart omhoog.
Dat vind ik esthetisch geen porem.Maar dat kun je van deze montage ook zeggen.
Deze aanblik is verschrikkelijk voor een karpervisser, want zo ga je niet met een karper om.Sommige montages lossen dit op door een stuk hout of een torpedovormige drijver in de bek van de vis te stoppen om zodoende de aangeboden vis een “beetje” horizontaal te krijgen.
Deze rigs kun je dus alleen gebruiken voor doodaas, want je gaat een levende vis geen stuk hout in zijn bek proppen.Dit vind ik ook een montage van niks.
Je hebt ook montages waar de vis, via een lange onderlijn met haken/dreggen enigszins horizontaal in de stroming heen en weer zwalkt en de boel op zijn plaats wordt gehouden door een zwaar loodgewicht op de bodem.
Een soort helikopter montage.Nee, dergelijke montages zijn voor mij geen optie als je uit een boot wilt vissen, dus zal ik zelf een rig moeten maken om de vis al dan niet levend horizontaal aan te bieden.
En volgens mij ben ik daar in geslaagd.Onder de drijver van 94 gr, heb ik een fox inline loodje van 85 gr geregen, die wordt tegengehouden door een rubberen kraal.
Deze kraal rust op een speldwartel van een flink formaat.
De montage van de dubbele takel is eenvoudig met aan de ene kant een dreg en aan de andere kant een enkele haak.
Twee ratels aan beide kanten complementeren de uiteindelijke rig.De vis hangt horizontaal met de enkele haak in zijn lip en de dreg bij zijn staart.
Deze montage is gemaakt voor zowel een aasaanbieding met levend aas als met doodaas.
Wil je deze takel gebruiken als doodaas aanbieding, dan kun je met een lichter loodje en een lichtere drijver uit de voeten ( 30 grams drijver en een 30 grams inline loodje) want een dode vis kan niet meer door je hoofdlijn heen zwemmen.

Even het kwakhout hanteren……en…een goede vangst toegewenst!

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator