Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 33 (Hobby’s na je werkzame leven)
 

    
 
Leo vertelt nr 33 (Hobby’s na je werkzame leven)


Je hele werkende leven probeer je de hobby’s, als je die je hebt, uit te voeren.
De een heeft een postzegelverzameling, de ander spaart luciferdoosjes, munten, oude muntbiljetten, sigarenbandjes, pennen, stripboeken en ga zo maar een uurtje door.Je spaart en spaart, maar je komt nooit tot een bevredigend resultaat, omdat je eigenlijk niet voldoende tijd of aan de voorwerpen kunt komen om je intensieve opgelegde karwei af te maken.
Eigenlijk is het een bepaalde gekte, een passie, een ongebreidelde leipigheid om ten koste van alles iets te sparen, waar je een enorme bevrediging van krijgt als je het eindelijk voor elkaar hebt gekregen.
Maar ja, is je verzameling compleet, dan is de lol er ook van af.
Bezit van de zaak is het eind van het vermaak, zullen we maar zeggen.

Wat een flauwe kul.
Het kost je in al die jaren klauwen met geld en er gaat enorm veel tijd in zitten, je wederhelft snapt niet waar die gekte vandaan komt en de beurzen, waar je de voorwerpen van betrekt rukken je een poot uit om jou het bijzondere gevoel te geven weer een koopje of slag te hebben geslagen.

Je hebt een vermogen uitgegeven aan waardeloos papier, karton, nikkel , plastic of een ander metaal en je denkt dat een ander daar ook minstens hetzelfde of het liefst een groter bedrag voor neer gaat leggen als jij in je werkende leven hebt neergelegd als je uiteindelijk je verzameling te koop aanbiedt.
Echt niet!
Het bedrag wat je aan je hobby hebt uitgegeven krijg je nooit, maar dan ook nooit meer terug.
Niet in de verste verte.Zulke verzamelwoede zijn gecreëerd voor losers, voor niet slimme mannen die wat te doen moeten hebben, door zeer bijdehante charlatans verzonnen, die een flink bedrag verdienen aan slappe persoonlijkheden, die denken dat hun verzameling (compleet of niet) na hun dood of na hun werkende leven een vermogen zouden kunnen opbrengen.
Zij vergeten echter, dat elke simpele ook deze verzamelingen kan aanleggen en het zeker niet uniek is omdat elke verzamelaar dat ook kan bewerkstelligen en waar blijf je dan met je unieke verzameling?

Ik zag de vergenoegde uitdrukking van de beleners aan mijn loket, die bijvoorbeeld een complete verzameling gouden Amerikaanse vlaggen in een prachtige houten kist aanboden ter belening en er achter kwamen, dat de verzameling, na een zorgvuldige taxatie, zilververguld is en slechts een fractie waard zijn van het enorme bedrag wat zij per stuk betaald hebben voor hun verzameling.
Vreselijk, om na je verzamelwoede er achter te komen, dat je jarenlang een verkeerde voorstelling van zaken hebt gekregen, waarvan je dacht dat je complete verzameling een vermogen op zou kunnen brengen.
Een soort appeltje voor de dorst dus.Ik zag de teleurgestelde gezichten, maar ook woede in de ogen, omdat zij in hun spaarperiode het gevoel hadden gekregen iets uitzonderlijks te verzamelen en het verlies van het vele geld wat er in was gestoken.

Nee, dan kun je beter maar een paar hengels en molens aanschaffen, die je in je werkende leven gebruikt, maar ook na je werkende leven kunt gebruiken.
Je breidt langzaam maar zeker je verzameling hengels en molens uit en dan is elke cent/euro goed besteedt omdat je die uitzonderlijke hobby ook werkelijk gebruikt.

Ik heb hengels van meer dan 40 jaar en vliegenhengels van 31 jaar oud en daar vis ik nog steeds mee.
In de loop van jaren is mijn hengel en molen/reel arsenaal ruim toegenomen en daar beleefde ik tijdens mijn werkende leven, maar ook nu, na mijn werkende leven, beleef ik daar nog veel plezier aan.Kijk, dan doe je het goed, dan is elke cent goed besteedt.
Natuurlijk kost elke hobby geld, maar mijn hobby ligt niet in een la of in een kast te verstoffen en hoeft ook niet met witte katoenen handschoenen aangeraakt en verzorgt te worden, want de gebruiksporen mogen door iedereen worden gezien.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator