Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Andere visverhalen|| De Westeinderplassen in vogelvlucht. (mei 2010)
 

    
 
De Westeinderplassen in vogelvlucht. (mei 2010)


Het wateroppervlak van de Westeinderplassen behelst ca. 20 km2.
Dit grote uitgegraven veengebied vanwege de vroegere turfwinning is ca. 7 km lang en 4 km breed en bevat honderden particuliere eilandjes.
Het is het grootste bevaarbare binnenmeer in Nederland met grote en kleine plassen met ontelbare slootjes. Je kunt er o.a. zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien, motorboot varen maar vooral vissen.Toelichting:
1. Akkers van Ravesteijn
2. Watertoren
3. Starteiland
4. Vrouwentroost ( recreatiegebied windsurfen)
5. Schuilhaven de Grote Brug
6. Schuilhaven de Kodde
7. Schuilhaven de Winkel
8. Koddespoel
9. Koolhaven
10. Klein Poelakker
11. Heerlijkheid
12. Praamplein

De grote plas heeft maar een geringe diepte (ca 3 meter) en is dus uitstekend zwemwater in de zomer.
Er broeden vele soorten vogels, verschillende soorten eenden en heeft een schat aan flora en fauna.
De politie van Aalsmeer houdt toezicht en oefent controle uit op de naleving van de regels op en langs het water.

Een van de 50 havens rondom de Westeinderplassen

De Westeinderplassen staat o.a. bekend om zijn flinke roofvisbestand.
Kapitale metersnoeken zijn hier gevangen, maar ook het snoekbaarsbestand laat zich niet onbetuigd.
Aan de Haarlemmermeervaart, die in verbinding staat met de plassen, ligt het plaatsje Oude Meer.
Daar kun je visbootjes huren bij Ruud en Annie Schwegler.De bootjes zijn uitgerust met een 4 pk buitenboordmotor en elk bootje heeft een 12 litertank vol met benzine, zodat je op de dag werkelijk alle gedeelten en uithoeken van de Westeinderplassen kunt bevaren.
Je kunt via de Haarlemmermeervaart ( de Ringvaart) ook het Nieuwe Meer, de Kaag en het Braassemermeer bereiken.
Vele roofvissers zijn je al voor geweest en hebben uit de plassen en sloten al menige grote snoek op het droge gebracht.
In het winkeltje van Ruud Schwegler hangen als stille getuigen, vele foto’s van vissers, waaronder ook een aantal vrouwen die enorme snoeken in hun handen houden en al op fotopapier ontzag inboezemen door hun groteske koppen met vervaarlijke tanden.

Auteur met een snoekbaars van 87 cm

Het trollen met een stuk kunstaas achter de boot is niet ieders gewilde specialiteit, want de snoekvissers van de oude stempel vissen liever met een doodaastakel met een snoekdobber achter zich aan, terwijl ze langzaam met de roeispanen het bootje voortbewegen.

Op deze manier struinen ze de rietkragen langs en veelbelovende plekken in de vele sloten die de Westeinder rijk is en waar ze uit ervaring weten dat zich daar de snoek of snoekbaars schuilhoudt.

Deze snoekbaars “stond” langs de kant naast een paar houten palen in het water op nog geen twee meter water.

Als je dan met een aanbeet wordt beloond, dan maakt je hart een sprongetje en de adrenaline gutst met flinke golven in je bloedbaan.

De sloten die zich langs en om de ontelbare eilandjes bevinden, zijn 1.00 tot 1.80 meter diep, maar er zijn sloten bij die de 3.00 meter halen.
In sommige doodlopende slootjes staat minder water en zijn slechts 60 tot 80 cm diep, maar als je stilletjes het riet en de plompenbladeren observeert, dan zie wel degelijk dat de snoek of baars aanwezig en aan het jagen is, want allerlei jong broed spettert uit het water en zoeken een veilig heenkomen tussen het riet en grote kolken verraden actieve hongerige roofvis.

De meetlat bij deze snoek kwam niet hoger dan 106 cm

Op de grote plas kan het aardig spoken.
Bij een windkracht 5 beaufort is het niet verstandig om met een (gehuurd) visbootje de plas over te steken.
Als je al kennis hebt gemaakt met de golven op de kleine plas, dan laat je dat wel uit je hoofd.
De kleine plas ( kleine Poel) heeft een variabele diepte van 1.70 to 2.10 meter met een soms grillig bodemverloop.
Vaak kom je grove richels onder water tegen, maar juist op die korte taluds en ondiepe richels liggen vaak de roofvissen te wachten op een voorbij zwemmende prooivis.

De zuidwestenwind dweept soms de golven tot ongekende hoogten op

Volkomen onverwacht wordt je trollende plug met graagte door een roofvis genomen of zit je bij jezelf af te vragen, waar je dobber ineens is gebleven.
Je beloning is dan een ferme vechtende snoek, die helemaal niet van plan is om in je bootje te belanden, maar al zijn krachten aanwendt om zijn vrijheid terug te krijgen.

De snoek was nog lang niet plan het op te geven.

Toch zoeken de meeste roofvissers liever de vele sloten op.
Het avontuur kan immers op elke hoek van de zijsloten beginnen, aangezien daar altijd een potentiële metersnoek kan liggen die gewoon wacht op het moment dat je langs komt varen met een culinair hoogstandje in je kielzog.
Maar het heeft ook nog een voordeel, want je zit heerlijk in de luwte en niet in de soms snijdende koude wind op de plassen.

Deze snoek pakte een shad bij het verticalen.

Het bodemverloop op de grote plas heeft geenszins een grillig aanzicht en je fishfinder/ dieptemeter registreert een vrij constante diepte en de bodem is zo strak als een biljartlaken.
Niet zo spannend voor de roofvisser, want als deze besluit om toch de grote plas op te gaan, dan blijft hij liever langs de kanten op een diepte die varieert van 2.00 á 3.00 meter.
Deze kanten die met rotsen zijn verstevigd, herbergen soms verrassende aanbeten.

Deze gedeelten zijn meer geschikt om te trollen, omdat, ondanks geringe wind, je steeds weer je visboot moet corrigeren en je voor het slepen met een doodaastakel met dobber eigenlijk door de wind te hard vooruit wordt geduwd.

Mijn vismaat Ron Noorlander met een snoek van precies 100 cm uit een van de vele havens

Als de zomer ten einde loopt en het betere tijdstip is aangebroken om weer intensief te gaan vissen op de roofvis, dan is het de moeite waard om eens een aantal havens van de Westeinderplassen af te varen.
Vele roofvissen houden zich in deze haventjes op omdat zich daar veel prooivis ophouden en verzamelen en omdat het zo druk bevolkt is met vis, waant de snoek, baars en snoekbaars zich in een waar eetparadijs.
Rondom de oevers van de plassen van de Westeinder liggen 50 jachthavens, dus je zit als snoekvisser elkaar niet in de haren en je kunt kiezen uit de veel bezochte havens ( lees: dichtbij) of de verder afgelegen havens die vanwege de afstanden weinig of minder door roofvissers worden bezocht.

Als je dan in die periode een bootje wilt huren in Oude Meer, dan moet je deze wel ruim van te voren reserveren, anders zit je er naast.
Dat is mij al een paar keer overkomen.
Het lijkt dan wel of iedere roofvisser hetzelfde seintje van de natuur heeft gekregen en zich staan te verdringen om plaats te nemen in een gemotoriseerd visbootje van Ruud.

Deze fraaie snoek van 116 cm kon de aasvis in een doodaastakel niet met rust laten

Sinds mijn pensioneren heb ik genoeg tijd over om te vissen en het vissen op roofvis is een van mijn favorieten geworden.
Door mijn enorm toegenomen vrije tijd verslind ik zoveel mogelijk catalogi, althans, zodra die elk jaar weer uitkomen want ik wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op alle gebied van vistechnieken, nieuwe uitvindingen of verbeteringen van materialen, want ik heb een enorme leeshonger op dat gebied.

Ook leg ik mijn oor te luister naar de bevindingen en ervaringen van andere (roof)vissers en sla dat allemaal op om dit op een later tijdstip uit te sorteren op bruikbaarheid.
De diverse roofvis sites worden frequent door mij bezocht en diverse afwijkende technieken geanalyseerd.
Voor het eerst in mijn leven kan ik meer tijd vrijmaken voor mijn grootste hobby en ik ben een gelukkig mens en dankbaar dat ik zoveel fanatiekelingen om mij heen heb verzameld die ook allemaal van dezelfde hobby houden en ook deze met graagte uitoefenen.

Mijn vismaat Ed van der Kraats met een snoek van 96 cm

Er zijn eigenlijk niet zoveel trailerhellingen waar je een eigen boot te water kunt laten om op de plassen of sloten van de Westeinder te gaan vissen.
Op de weg langs de Haarlemmermeervaart zijn wel een aantal plekken, waar je met een kantelende trailer veilig je boot in de Ringvaart kan traileren en je auto met trailer met een gerust hart kunt achterlaten.

Ook de gratis trailerhelling op het aangrenzende Nieuwe Meer is beschikbaar, maar dan moet je een flinke tijd varen om via de Haarlemmermeervaart op de plassen of sloten van de Westeinder te komen.

Ondergetekende met een fraaie snoekbaars van 80 cm

Bij Leimuiden is nog een trailerhelling, maar die heeft slechts plaats voor maximaal drie of vier auto’s met een trailer, want de ruimte is daar echt beperkt.
Ook daar moet je een trailer bezitten die kan kantelen, anders kun je het traileren vergeten of een boot vol water riskeren.
Bij de watertoren in Aalsmeer ligt een recreatiegebied waar je ook je eigen bootje gratis kunt traileren zonder je trailer te hoeven kantelen.
Je kunt je auto en trailer makkelijk kwijt op de ernaast gelegen parkeerplaats.
Bij Kudelstaart (niet gratis) kan je ook je boot traileren.

Ruud Schwegler ziet ook eigenlijk het liefst, dat je een van zijn 15 visboten huurt.
Ze zijn goed verzorgt, schoon en er wordt ruim voldoende aandacht aan besteedt. Ze zijn beschikbaar met of zonder bun om de aasvis in vers te houden en de 4 pk buitenboordmotoren worden met regelmaat en zeker elk jaar nagekeken en getoetst op hun betrouwbaarheid.

Deze fraai getekende snoek kon de verleidelijke bewegingen van de plug niet weerstaan

Ook de verdere service staat hoog in het vaandel en als je ’s morgens vroeg in zijn winkelruimte plaats neemt, dan staat er al een dampende kop koffie voor je klaar.
http://www.schweglerbotenverhuur.nl/

De laatste jaren staat de Westeinderplassen bekend om zijn bijvangsten van meerval.
Steeds vaker worden tijdens het trollen of het varen met een doodaas aanbieding meervallen gehaakt die gerespecteerde afmetingen bezitten.
Soms worden ze met een boilie met visaroma gevangen door karpervissers.
Helaas is het gericht vangen en vissen op meerval in Nederland niet toegestaan, maar steeds vaker gaan er geluiden op om deze vissoort vrij te geven zodat vissers er gericht op kunnen gaan vissen.

De doodaas aanbieding kon de hongerige snoek niet voorbij laten gaan

Ook ik ben een van de “gelukkigen” die in 2009 een meerval op de Westeinderplassen mocht haken.
Nog nooit eerder heb ik zo’n sterke vis mogen drillen, behalve dan een dijdikke congeraal van 1.50 meter in 1980 in Ierland.

Daar zit je dan, in de boot met je enthousiaste vismaat Ruud van der Schaft naast je, een vis te drillen die met enorme krachtexplosies zich tracht te ontdoen van de haak in zijn bek en na een kwartier voel je de krampen in de verzuurde spieren in je armen toenemen.
Maar je houdt je rug sterk en het zuurstofarme bloed dat steeds rijkelijk met verse zuurstof aangevuld wordt door je ongecontroleerde ademhaling en je bonkende hart, reguleer je bewust naar je spieren, die daar om schreeuwen en hard nodig hebben.

Meerval van 1.30 meter en sterk als een “beer”

Maar ik won terrein en weldra kwam de meerval in de boot.
Nog natrillend van de onverwerkte adrenaline en met een razende hartenklop in mijn zwoegende borst, keek ik naar de vermoeide meerval en een gevoel van euforie overspoelde mij.

Door de beslotenheid van het water zijn de meervallen in de Westeinder, een zeer oude populatie meervallen die door de drooglegging van het Haarlemmermeer (1852) via de Ringvaart in de Westeinderplassen zijn gekomen, gevangen zijn in hun omgeving.
Door de relatief warme zomers groeien de meervallen nu explosief en het zal niet lang meer duren voor dat zij de 2 meter zullen gaan overschrijden en ongekende gewichten zullen bereiken.

Je kunt met je vispas vissen in de Ringvaart, maar op de Westeinderplassen, de kleine Poel en de Zwet heb je een vergunning nodig van de Hengelsportvereniging “Vislust” van de gemeente Aalsmeer.
De vergunning kost 4.- euro per dag (2009) en een jaarvergunning kost vreemd genoeg slechts 12.- euro.
Volgens de bepalingen in de vergunning vastgelegd, mag je dan slechts met een speciale (snoek) hengel op snoek of snoekbaars vissen.
Houdt er rekening mee, dat er streng wordt gecontroleerd door de waterpolitie en overtredingen worden met hoge boetes bestraft.

Een prachtige slanke snoek van 102 cm.

Niet alleen de roofvisser komt op de plassen van de Westeinder aan zijn trekken, maar ook de karpervisser en de visser op witvis.

Met vrij grote regelmaat komen er mannen, maar ook leden van een visvereniging witten. (vissen op brasem en voorn)
Zij zoeken de luwte op en installeren zich op een vaste plek op het water, door middel van ankers of steekstokken.
Zo herbergen de Westeinderplassen voor iedere visser zijn of haar vissoorten en gaat met jou de uitdaging aan om slimmer te zijn om deze vissen tijdelijk uit hun habitat te ontfutselen.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator